SUSRETI: NORVEŠKO-CRNOGORSKA BRIGADA NAKON 35 GODINA U NOVOM

SUSRETI: NORVEŠKO-CRNOGORSKA BRIGADA NAKON 35 GODINA U NOVOM

175
0
Podijeli

Norvežani koji su 1979. godine bili članovi volonterske brigade i pomagali obnovu Herceg Novog nakon razornog zemljotresa, njih 32-oje organizovano su nakon 35 godina opet došli u Hreceg Novi.

Prijem za one koji su u najtežim trenucima pomagali obnovu Herceg Novog i radili na infrastrukturi u naselju Nemila, priredila je predsjednica opštine, Nataša Aćimović sa saradnicima. Dirljivom susretu prisustvovali su potpredsjednik Opštine Dragan Janković, tada aktivni omadinac, zatim bivši predsjednik Opštine, koji je 1979. godine vodio Herceg Novi, Đorđe Radulović, tadašnji predsjednik Jugoslovensko-norveškog društva Božo Šuberić, predsjednica i sekretar nekadašnjeg Saveza socijalističke omladine, Vesna Bošnjak i Branko Pejović.
Predsjednica Aćimović je kazala da joj je izuzetna čast što može da ugosti one koji su pritekli u pomoć našem narodu. Podsjetila je da norveška pomoć i saradnja sa tom zemljom traje decenijama, da je Herceg Novi grad pobratim sa Levagerom, ima i Norvešku ulicu, a svake godine na oporavak dolaze u Institut Igalo norveški pacijenti, a studenti razmjenjuju posjete. Aktivno je i crnogorsko-norveško društvo.
Đorđe Radulović se prisjetio vremena kada je norveška brigada učestvovala u saniranju posljedica zemljotresa u hercegnovskoj Opštini.
– Odajemo vam priznanje, a vaše učešće uklapa se u široku solidarnost koja je ispoljena u vrijeme nakon zemljotresa, kada se otvarala zemlja, kada je more progutalo djelove obale, kuće, pristaništa, gatove – kazao je sa zahvalnošću Radulović.
Kao bivša predsjednica omladine Herceg Novog, Vesna Bošnjak je gostima iz Norveške poručila da joj je drago što ih ponovo nakon toliko godina vidi, mada ne prepoznaje njihova lica. Ali pamti da su tada dali sve od sebe da kao mladi brigadiri pomognu postradalim građanima.
– Uvijek ste dobrodošli, a mi ćemo učiniti sve da imate ovdje dobar odmor – kazala je Bošnjak.
Komandir tadašnje omladinske brigade i predsjednik crnogorsko-norveškog društva, Božo Šuberić prisjetio se 1980. godine kada su Norvežani gradili infrastrukturu u Meljinama, kao i godine kasnije kada je 20-ak Novljana otišlo u uzvratnu posjetu u Norvešku, takođe na radnu akciju.
– Bili smo gosti Visoke škole iz Sunda, smješteni u naselju Mok, na imanju škole, gdje su studenti imali praksu. Brali smo drva, farbali ogradu i kuće, kao i ostale poslove. Bili smo srdačno primljeni i nakon 15 dana rada posjetili smo značajne objekte u Norveškoj, u Levangeru i Oslu. Bili smo u jednoj od najvećih tvornica papira na svijetu, obišli škole muzeje – prisjetio se Šuberić te, kao i druge posjete Norveškoj. Naime, 1985.godine jugoslovenska delegacije sa 100 članova, petnest dana je obilazilia bivše logore i groblja naših interniraca u Norveškoj.
– Norveška je hladna zemlja, ali njeni ljudi imaju toplo srce i toplu dušu – kazao je Šuberić zahvaljujući se još jednom norveškom narodu i njegovom rukovodstvu na toploj saradnji i dugom prijateljstvu.
Domaćinima se u ime bivših norveških brigadira zahavlio Arne Venes, koji je kazao da dolaze u zemlju koja je prijatelj Norveške. Teško danas može prepoznati lica i sva mjesta od prije 30-ak godina, ali pamti gostoprimstvo i ljepote Boke Kortorske. “Prevalili smo tada veliki put zbog solidarnosti koju smo osjećali prema Crnoj Gori. Divno je vratiti se poslije toliko vremena u Herceg Novi, veoma je lijepa čast koju ste nam ukazali – poručio je Venes.
Norvežanima je predsjednica Aćimović , uz lijepe želje, podijelilia i prigodne poklone u znak pažnje.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code