SVE JE SPREMNO ZA „BOKELJSKU NOĆ“

SVE JE SPREMNO ZA „BOKELJSKU NOĆ“

119
0
Podijeli

Jedinstvena i za sada neprevaziđena ljetnja fešta na moru je „Bokeljska noć” u Kotoru. Sve je spremno da ona bude održana u subotu 22. avgusta, najavili su organizatori iz kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Suorganizator je Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Kotor. “Bokeljska noć ima skoro 2 vijeka dugu tradiciju, a od prošle godine dobila je status nacionalne nematerijalne kulturne baštine.
Direktor kotorskog Kulturnog centra, Miloš Dževerdanović, kazao je da su pripreme počele još u junu i da je već danas sve spremno za početak fešte i konvoja sa 40 okićenih barki, predvođenih jedrilicama Lahora. Tradicionalno barke će zaploviti akvatorijumom Kotorskog zaliva u 21 h.
Sa “Vodenih kočija” gosti i zvanice pratiće cijeli program, a sa obale i drugih plovila još nekoliko hiljada posjetilaca. Atmosferu će uveličati i vatromet u trajanju od oko 8 do 10 minuta, jaka rasvjeta, ozvučenje i ukrašena bina. Nakon promenade ukrašenih barki na gradskoj rivi počeće koncert Zlatka Pejakovića u trajanju od 120 minuta.
Ovogodišnja „Bokeljska noć” koštaće 45 hiljada eura, od čega je Opština Kotor izdvojila 10 hiljada eura, Turistička organizacija 25 hiljada, a ostatak sponzori. Generalni sponzor je Luka Kotor sa 5 hiljada eura.
Svim ugostiteljima je upućeno cirkularno pismo o mogućnosti da doprinesu fešti. U saradnji sa firmom “Maximus” obezbijeđen je štand za osvježenje gostiju na rivi.
Stručna komisija je od prijavljena 54 plovila izabrala 39 barki uz osam vučnih brodova, jer po riječima Slobodana Vičevića ove godine su tražili veći kvalitet, a spriječi komercijalizacija „Bokeljske noći”.
Barke će se u osam povezanih konvoja kretati od muljanske rive pored Peluzice, pa na dalje pored hotela “Fjord” do restorana “Galion” gdje prave krug. Potom rivom uz obilježeni koridor na donjem dijelu Luže.
Turističkoj organizaciji Kotor svakodnevno stižu pozivi uz pitanja za Bokeljku noć koja po pravilu okupi više hiljada gostiju, kazao je njen direktor Mirza Krcić. Agencije organizuju prevoz iz Podgorice, Nikšića i drugih gradova.
Gosti ove fešte biće i predstavnici turističke zajednice Trogira, grada pobratima Kotora. Fond nagrada za najoriginalnije barke je 4 hiljadade eura. Muzički vatromet pratiće čuvena pjesma Bokeljska noć pjesnikinje Maje Perfiljeve koja će takođe biti gost ove večeri.
Program će voditi Dubravka Jovanović i Branislav Knezović, novinari Skala radija.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code