SVE VEĆI BROJ PRIJAVLJENIH I PROCESUIRANIH SLUČAJEVA NASILJA U PORODICI

SVE VEĆI BROJ PRIJAVLJENIH I PROCESUIRANIH SLUČAJEVA NASILJA U PORODICI

224
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Prema posljednjem istraživanju u Hreceg Novom preko 86 odsto ispitanika prepoznaje nasilje u porodici kao problem i to fizičko, psihičko i ekonomsko.

Dobar znak je to što je posljednjih godina sve veći broj prijavljenih, pa i procesuiranih slučajeva. Ovo je saopšteno tokom jednodnevne obuke Opštinskog multidisciplinarnog tima koji se bavi zaštitom od nasilja u porodici.
Obuku, kojoj je prisustvovalo 20-ak članova, organizovalo je Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Opštinom Herceg Novi. Predavači su bile načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Biljana Pejović i njena saradnica Tatjana Radulović Anđelić.
Prioritet je funkcionisanje institucionalnih mehanizama u lokalnoj samoupravi, pa je o tome i bilo riječi kroz presjek domaćeg i međunarodnog zakonodavstva. Sa učesnicima obuke vođena je interaktivna komunikacija i razmjena mišljenja o rješavanju konkretnih slučajeva nasilja u porodici.
Rad hercegnovskog Multidisciplinarnog tima ocjenjen je pozitivno, jer se redovno sastaju i bave slučajevima nasilja. Svi su saglasni da te aktivnosti treba unaprijediti i intezivirati.
Inače, u preko 90 odsto slučajeva žrtve nasilja su žene kao i djeca koja su i žrtve i svjedoci nasilja. Ta vrsta nasilja je najdrastičniji oblik kršenja ljudskih prava i integriteta ličnosti – kako fizičkog tako i psihičkog. Ministarstvo se u kontinuitetu i godinama bavi ovom problematikom kroz edukaciju i kampanje. Borba protiv nasilja u porodici prepoznata je i u pregovaračkim poglavljima sa EU 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 19 Socijalna zaštita i zapošljavanje.
Formiranje i rad opštinskih multidisciplinarnih timova su dio državne strategije za zaštitu od nasilja u porodici. Te timove su 2011. formirali centri za socijalni rad u deset opština. Članovi timova su predstavnici svih institucija koje se bave zaštitom od nasilja u porodici od zdravstvenih i obrazovnih ustanova do sudova i tužilaštva.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code