Sve više domaćih proizvoda na trpezama kroz program “Kupujmo domaće”

Sve više domaćih proizvoda na trpezama kroz program “Kupujmo domaće”

4
Podijeli

Efekti promotivne kampanje za program „Kupujmo domaće“, koji sporvodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, nakon nešto više od mjesec su veoma ohrabrujući, čulo se na prezentaciji o značaju ovog programa.

Pozitivan odgovor potrošača u Crnoj Gori pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je, u periodu od 8. do 20. maja, za potrebe Programa, sprovela agencija IPSOS, na reprezentativnom uzorku od 1.011 građana Crne Gore starijih od 18 godina, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Picerija i restoran

Na prezentaciji su o pozitivnim trendovima i programu, između ostalih, govorili potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović, generalni direktor za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić, zatim načelnica Odjeljenja za ekonomske analize Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Kristina Lapčević.

Preliminarni podaci iz trgovinskih lanaca, pokazuju rast prodaje domaćih proizvoda.

Prema istraživanju, čak 17% kupaca više i češće kupuje domaće proizvode u odnosu na period od prije godinu, što je, uzimajući u obzir činjenicu da se kupovne navike sporo mijenjaju, izvanredan rezutat i dobra osnova za dalji rad na podizanju svijesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda za jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda svakog građanina u Crnoj Gori.

Za Program Kupujmo domaće, prema istraživanju, čulo je 70% građana, a gotovo 44% njih bar djelimično ili u potpunosti zna i za konkretan sadržaj ovog nacionalnog projekta.

Kao najznačajnije efekte ovog programa građani navode jačanje ekonomije (58%), otvaranje novih radnih mjesta (37%), jačanje povjerenja potrošača u domaće proizvode (35%) kao i generalno poboljšanje kvaliteta domaćih proizvoda (31%).

Potrošači koji stabilno ili povećano kupuju proizvode domaćeg porijekla čine to prevashodno zbog povjerenja u domaće proizvode i njihovog pouzdanog kvaliteta, što i jeste jedan od ključnih ciljeva projekta, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede.

Posebno ohrabruje podatak da 16% potrošača procjenjuje da će u narednih 12 mjeseci češće kupovati proizvode domaćeg porijekla, dok većina postojećih kupaca domaćih proizvoda očekuje da će im ostati vjerna i u narednih 12 mjeseci.

Pozitivno iskustvo i u trgovinskim lancima

Tokom prva tri mjeseca realizacije programa u marketima je sprovođena promocija domaćih proizvoda, koji su posebno označeni i istaknuti.

Kao rezultat bolje dostupnosti domaćih proizvoda u trgovinama i medijske promocije, došlo je do kontinuiranog rasta prometa domaćih proizvoda u većini proizvodnih kategorija, kako u poređenju sa prethodnim mjesecom, tako i u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Rast prometa zabilježen je u kategorijama jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, vode i bezalkoholnih pića, mesa i mesnih prerađevina, voća i povrća, zavisno od trgovinskog lanca.

Iz Minustarstva podsjećaju da je program „Kupujmo domaće“ pokrenula Vlada, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, najvećim trgovinskim lancima i proizvođačima, radi jačanja domaće privrede kroz povećanje dostupnosti, pozicioniranosti i potrošnje crnogorskih proizvoda na domaćem tržištu.

Kao nastavak, pokrenut je i program „Domaći ukusi“, radi uključivanja i turističke privrede u promociju i bolji plasman crnogorskih proizvoda i usluga.

Da bi dugooročno nastavili pozitivne trendove u kupovini domaćih proizvoda i ostvarili očekivane efekte po razvoj nacionalne ekonomije, neophodna je podrška svih: ne samo Vlade i drugih institucija koje su uključene u program, već i lokalnih samouprava, civilnog sektora, medija. Potrebna je podrška svakog kupca, zaključuje se u saopštenju.

4 Komentari

 1. O boze ko li se ovoga konacno sjetio? Udjes u bilo koju samoposlugu, nidje nista domace a sad neko otkrio opet toplu vodu! Unistili sve sto su mogli, sve proizvodjace sveli na prosjacki stap, sram da vas bude, i sad je ovo kao nesto dobro, nesto sto sve zemlje imaju oduvijek!

 2. Gledajuci kolike su nam plate i koliko smo “jadni” sa
  financijama,program bi trebao da se zove
  “Kupujmo jeftinije”….za bolje nemamo.

  14
 3. A sta mi to proizvodimo da bi kupovali domace koje licemerstvo uvoznicki lobi koji ima pipke sa vlasti na dnevoj bazi uvozi sve i svasta a vamo ti pricaju da kupujes nesto sto ne postoji ko je ovde lud.

  10
  2

Ostavite komentar

*

code