Sve više zaraženih palmi – kišobrana, zašto ih ne uklanjaju?

Sve više zaraženih palmi – kišobrana, zašto ih ne uklanjaju?

1934
8
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Crveni surlaš napreduje i u Boki je sve  više stabala palmi-kanarskih datula, sa savijenim granama u obliku kišobrana. Za sada je uništeno 109 zaraženih palmi na primorju. Mijenjaju se poznate vizure obale koju su krasile decenijama gizdave palme. Tako je i kotorska riva, koju su krasile  kanarske datule, žalosno prorijeđena. Štrči nekoliko stabala bez krošnji koje su poprimile oblik kišobrana.

palma-savina-2311U blizini vile Swisslion u Herceg Novom već 20 dana osušena palma čeka da bude uklonjena, jer je surlaš potpuno savladao. Da li je takva palma opasnost za ostale u okolini i zašto toliko dugo ona, kao i mnoge druge koje se mogu vidjeti duž zaliva, čekaju na sječu?

Picerija i restoran

– Sve kanarske palme u Herceg Novom, bilo da se simptomi zaraze crvenog surlaša vide ili ne, predstavljaju opasnost za zdrava stabla, kazala je za Radio Jadran šefica sektora zelenila u JP Stambeno – komunalno, Vanja Spaić.

Na uklanjanje trenutno čeka još 5 palmi od kojih je jedna i ova na stepeništu pored vile “Swisslion”. U ovom preduzeću tvrde da intenzivno rade na preventivnoj zaštiti palmi.

– Od prethodne nedjelje smo počeli tretman tretiranja pesticidima ili insekticidima. Tretirani su park Boke i palme kod  Dvorane Park, danas  završavamo grad i nastavljamo dalje. Sa tretiranjem na javnim površinama uporedo štitimo i stabla na privatnim posjedima – kazala je Spaićka.

JP Stambeno-komunalno je raspisalo konkurs za prijem još 4 radnika koji će raditi isključivo tretiranje palmi, s obzirom na to da je epidemija surlaša postala ozbiljan problem.

– Nabavili smo još dvije prskalice, tako da bismo aktivno djelovali sa tri prskalice uporedo. Konkurs je otvoren do srijede, zaintersovani  su se javili. Nadamo se da ćemo efikasnije i brže ići u tretiranje palmi – informisala je Spaić. Ona je kazala da je Opština raspisala konkurs za 4 dodatna radnika kako bi pojačala ekipe na terenu.

U krugu Dječijeg doma u Bijeloj u dva navrata tretirano je 45 palmi, u istoj Mjesnoj zajednici na javnim površinama istretirano je 9, koliko ih je i u dvorištu OŠ “Orjenski bataljon”, ali su 4 stabla morala biti uklonjena.

Sekretar za komunalne djelatnosi i ekologiju Opštine Herceg Novi, Ilija Peulić je kazao da naredne sedmice očekuje sastanak sa predstavnicima opština Kotor, Tivat i Budva, na kojem treba da se iznađe najbolje rješenje za suzbijanje epidemije crvenog palminog surlaša.

palme-kotor-2311– Hoćemo da nađemo trajno rješenje  za sve 4 Opštine. To bi mogla biti specijalna mašina, koja je poprilično skupa, pa je velika vjerovatnoća da je kupimo sredstvima sve četiri Opštine. Koristile bi je sve Opštine, jer je to jedini način za dugoročnu zaštitu – kazao je Peulić.

Riiječ je o kamionu sa dizalicom i uređajem koji funkcioniše na principu ultrazvuka, a čija cijena sa porezom i carinom iznosi oko 200 hiljada eura.

– Uređaj se stavi oko palme i prođe 2 do 3 puta njenom dužinom. Ubija u unutrašnjosti stabla sve larve. Onda se nakon toga zaštiti palma što predstavlja najbolje moguće rješenje – objašnjava Peulić.

U Herceg Novom je od početka akcije tretiranja palmi protiv crvenog palminog surlaša ekipa iz poljoprivredne apoteke Zožeta do sada posjetila 39 privatnih domaćinstava i istretirala 124 palme, kazao je za Radio Jadran direktor ove poljoprivredne apoteke dipl. ing agrokulture, Zoran Jančić. Svakog dana  sve više građana traži njihovu stručnu pomoć pri rješavanju najezde ove štetočine.

– Objavili smo kontakt telefone, pravimo svakodnevne planove i svakog dana je različita lokacija. Jedan dan krenemo od Igala, sljedeći dan recimo Kumbor, pa Đenoviće, Baošiće i tako duž rivijere – kazao je Jančić.

Zaražene palme  tretiraju insekticidom dimetogalom, preparatom koji proizvodi Galenika fitofarmacija, a koji ima i kontaktno i digestivno dejstvo, odnosno, djeluje na insekta kako dodirom tako i preko mesa palme kojim se surlaš hrani.

Tretman jedne palme protiv crvenog surlaša , kako je kazao Jančić, vrlo je jednostavan. Ekipa koja izlazi na teren palmu tretira pumpom za prskanje insekticida, ali se sredstvo crijevom prska u srž krošnje, jer surlaš polaže jaja i hrani se “srcem palme”.

– Potrošimo petnaest litara preparata po palmi. I to je sigurno dobra preventiva. Možda jesmo malo zakasnili, jer da se počelo sa tretmanima prije ljeta, mislim da bismo mnogo više spasili, čak mislim da bi možda ovog štetnika i suzbili u velikoj mjeri – kazao je Jančić.

Samo jednim tretmanom surlaš se ne može iskorijeniti, već je potrebno, u narednih godinu, svakog mjeseca i po do dva puta tretirati palmu dimetogalom. Jednim tretiranjem se uništi tek dio populacije surlaša u  palmi, ali larve koje se razvijaju kasnije mogu preživjeti, zbog čega je potrebno zaprašivanje ponoviti. U poljoprivrednoj apoteci Zožeta jedan tretman palme košta 10 eura, a uključuje sredstvo, izlazak ekipe na teren i proces zaprašivanja.

Za takozvanu dendrohirurgiju na teritoriji naše opštine licencirani su: preduzeće “Komunalno stambeno”  (kontakt telefon: 031 324 999), poljoprivredna apoteka „Zožeta“ (kontakt telefon: 031 324 277) i poljoprivrena apoteka „Kalia“ (kontakt telefon: 067 629 758) – navode iz Opštine Herceg Novi.

8 Komentari

  1. Kamion sa korpom i ultrazvukom koji uništava larve košta 200 000. Cijena kao 10ak palmi, a biće ih puno više zaraženih vec sada. “Bolje spriječiti nrgo liječiti”. Ako je bilo novca za HN EPK 2021 ili javnu led rasvjetu , onda ovo neće biti problem za našu Opštinu. Neko je rekao da je grad na ivici propasti, palme su dokaz.
    0    0
  2. Ovo je jedna velika sramota. Kao sto kaze Jancic da se krenulo na vrijeme prije ljeta sve bi bilo bolje. Ko ce snositi odgovornost za ovo??? U stambeno ih nema dovoljno pa su raspisali konkurs za jos 4 radnika a ima ih 50 vec i nabavili jos 2 prskalice. Kod mene su doma bili i prskali, zavrsili palmu za 20 minuta obicnom pumpom i tu prave neku filozofiju. Vec dvaput prskao. Kako misli peulic da ce kamion prici do svake palme kad je vise od pola palmi nedostupna kamionom. E moj Peulicu daj odma ostavku i ti i ovi iz stambenog. Ovoga malog Jancica treba stavit da rukovodi oko zelenila.
    0    0

Ostavite komentar

*

code