Svečana sjednica Skupštine: Herceg Novi nema drugog gospodara do nas samih

Svečana sjednica Skupštine: Herceg Novi nema drugog gospodara do nas samih

3394
15
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

svecana-sjednica-so-281016-1Grad pod Orjenom proslavlja 28. oktobar Dan opštine i 72 godine u slobodi brojnim svečanostima, a sa centralnog događaja, svečane sjednice Skupštine opštine upućene su jasne poruke da niko neće presjeći put napretka Herceg Novog.

“Vrijeme u kome živimo vrijeme je borbe za bolji i ljepši Novi, za kvalitetniji i sadržajniji život u njemu, za otvorene granice, za uspješno preduzetništvo, za dobra ulaganja, za evropski i prosperitetni Herceg Novi”, kazao je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Andrija Radman otvarajući u Dvorani Park svečanu sjednicu, kojoj je prisustvovao veliki  broj zvanica, na čelu sa predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem.

Picerija i restoran

Ključni izvor motivacije lokalne uprave je želja da Herceg Novi bude inovativniji, savremeniji i sadržajniji, istako je Radman poručujući da  Herceg Novi moramo čuvati i njegovati upotrebljavajući njegove resurse na pravi način:

svecana-sjednica-so-281016-2–      To znači – graditi zajednicu koja počiva na radu, znanju i kreativnosti i razvijati dobre odnose sa susjedima, državom, regionom, Evropom i svijetom. Gradimo svijest da su nam potrebni  prijatelji, da uspostavljamo privredne i kulturne veze sa drugim gradovima i zemljama. I nikada ne zaboravimo da je ovo naš grad, da je u našim rukama i da nema drugog gospodara do nas samih, poručio je Radman.

Predsjednica opštine Nataša Aćimović Aćimović kazala je da obilježavajući Dan oslobođenja kao praznik grada, izražavamo trajnu zahvalnost svim rodoljubima koji su 28. oktobra 1944. godine izvojevali pobjedu nad mnogostruko jačim neprijateljem, oslobodili grad i ponosno  na njegovim zidinama istakli zastavu hrabrosti, dostojanstva i državotvornosti.

svecana-sjednica-so-281016-acimovicIstakla je da je u proteklom periodu urađeno dosta novoga, dobroga i potrebnoga našem gradu – uveden je novi sistem led rasvjete na cijelom području Opštine, funkcioniše „Sistem 48“, značajno je unaprijeđeno vodosnabdijevanje i čistoća. Služba zaštite i spasavanja i Služba komunalne policije značajno su osavremenjene, modernizovana saobraćajna signalizacija, a za oko mjesec Herceg Novi će biti prvi grad u Crnoj Gori koji je za kratak period uspio da rekonstruiše sva dječija igrališta.

Ekonomski ambijent grada i cijelog primorja promijeniće brojni započeti i najavljeni projekti – Portonovi u Kumboru, Lazure u Meljinama, Žager u Bijeloj, moderni kompleks North Star na Luštici, kao i projekat  Porto Bono koji se tek razvija i predstavlja veliki potencijal, nagalsila je Aćimović.

–      Ove investicije, uz već otvorene hotele “Park”, “Delfin” i “ Palmon Bay” podići će turistički rejting Herceg Novog na zavidan nivo u narednom periodu – kazala je ona osvrćući se i na  zaleđe kao značajan turistički resurs. Radi se Studija zaštite, a Skijališta Srbije donirala su projekat za Ski centar na Orjenu.

Sve nove investicije uslovljene su izradom PUP-a koji je u toku, a pored njega se radi i planska dokumentacija za još nekoliko turističkih rizorta.

Iako Herceg Novi nije osvojio titulu Evropske prijestonice kulture, strateški ciljevi postavljeni u aplikaciji postaće snaga i motiv da ih u predviđenom roku dovedemo do kraja, jer to hoćemo, možemo, a naš Herceg Novi to i zaslužuje, rekla je Aćimović.

svecana-sjednica-so-281016-5Oktobarska nagrada Herceg Novog uručena je direktoru Osnovne škole “Ilija Kišić” Đorđiju Radoviću. Polazeći od svog bogatog prosvjetno-pedagoškog iskustva i znanja, cijeneći potrebe djece sa smetnjama u razvoju, a u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, angažovao se na formiranju odjeljenja za djecu sa autizmom, elementima autizma i umjerenim mentalnim smetnjama. Već 10 godina se u školi “Ilija Kišić” organizuju specijalne olimpijade što pozitivno utiče na intenzivniju socijalizaciju i adaptaciju djece na uslove života mimo porodice i institucija.

On je podsjetio da kada je došao u Herceg Novi da ga je prihvatio kao svoj rodni grad. Prisjetio se svojih bivših učenika, danas uspješnih ljudi i poručio:

svecana-sjednica-so-281016-6– Ono što najviše želim je da tokom vremena učenici postanu odgovorniji za sebe, da naslijede sposobnost da razmišljaju kritički i da mogu da ispituju i razvijaju svoje sopstvene misli o stvarima, ljudima i životu uopšte – kazao je Radović.

Povelju Herceg Novog je dobila predsjednica Evropske narodne partije žena, Doris Pak, inače i predsjednica Instituta “Robert Šuman”, predsjednica Fondacije za francusko-njemačku kulturnu saradnju, generalna sekretarka francusko-njemačkog savjeta kulture i aktivistkinja za afirmaciju ženskih prava i preduzetništva i ličnost koja je dala istinski doprinos afirmaciji Herceg Novog i van granica naše zemlje.

Njeno angažovanje potvrđuje da je u njenom liku Herceg Novi dobio iskrenu i posvećenu prijateljicu zbog čega se nagrađuje Poveljom grada i zvanjem počasne građanke Herceg Novog. Pak se prisutnima u dvorani Park obratila video porukom, naglašavajući da naš grad može postići još mnogo i da na njenu pomoć može računati.

Zvanice i čestitke

svecana-sjednica-so-281016-3Svečanoj sjednici povodom Dana opštine prisustvovao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Gosti Herceg Novog su i ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Cui Dživei, počasni konzul Mađarske Ćaba Mađar, Generalni konzul Srbije Slobodan Bajić i konzul Srbije Zoran Dojčinović.

Sjednici su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Podgorica Đorđe Suhih, predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, predsjednik Skupštine opštine Kotor Nikola Bukilica, predsjednik Skupštine Tivat Ivan Novosel, kao i delegacije gradova pobratima i prijatelja: Kranja, Kotor Varoši, Banja Luke, Foče, Osječine, Malog Zvornika i Sopota, Konavle, Trebinje i druge ugledne zvanice.

U gradu ovih dana borave i članovi saveza udruženja boraca NOR-a iz Sopota i Prijepolja.

Čestitike Herceg Novom uputili su predstavnici Vlade Crne Gore, diplomatskih predstavništava u našoj zemlji, crnogorskih i opština regiona, političkih partija, te brojne organizacije, udruženja  i partneri.

Svečani  program

Prazničnoj sjednici Skupštine, kojoj nijesu prisustvovali predstavnici opozicionih stranaka, prethodio je promenadni koncert Gradske muzike Herceg Novi, koja danas proslavlja 130 godina od osnivanja. Svečane govore  na Skupštini pratio je osmišljen i odlično koncipiran umjetnički  program, uz kratke i efektne video zapise, čiji je organizator i producent JUK Herceg fest.

U muzičkom dijelu učestvovali su: Crnogorski revijalni orkestar pod diregentskom palicom, Radovana Papovića, sa solistkinjom Bojanom Kukić Pejanović  i Dušanom Šarovićem. U dramskom dijelu nastupio je mladi Novljanin Filip Klicov, koji je debitovao u filmu Ivana Marinovića “Igla ispod praga”.

15 Komentari

 1. Citam ove komentare (pa i druge) i namece mi se jedno pitanje koje bih htio da podjelim sa ostalima :Sta konkretno zamjerate ovoj vlasti?Stvarno pokusavam da neutralno gledam na stvar ali ne mogu da prepoznam sta je to.Osim ako nije samo bruntulanje ili ,ne daj boze,neka meni nepoznata mrznja .Grade se hoteli,uredjuju javne povrsine,vode ima,cistoca ok,kulturno-zabavnih programa koliko hoces ……
  0  0
 2. Da nacelnici, sekretari, direktori i ostali rukovodioci nisu NAREDILI zaposlenima da idu na polaganje vjenaca i svecanu sjednicu nebi nikoga bilo… nadam se da cete objaviti ovaj komentar.
  0  0
 3. Zacudjeni, vjerovao ili ne, ovo nije dps konvencija, nego Dan oslobodjenja Herceg Novog. Nije ni dan Vujanovica, ni takmicenje tekstopisaca, aranzera, kompozitora. Dan pobjede je, prijatelju, pobjede antifasista
  0  0
 4. Meni se ipak čini da to nije razlog i da ovaj gest Novljana govori da oni ne podržavaju gradsku vlast, DPS, nametnutu himnu, nametnut NATO, Vujanovića…
  0  0
 5. Kako bilo ko moze da ne prisustvuje obiljezavanju oslobodjenja grada??? Sta znaci to? Kakav zakljucak moze da se izvede sem da odsutni ne prihvataju pobjedu antifasista. Dalje slijedi……
  0  0

Ostavite komentar

*

code