Svečana sjednica Skupštine Herceg Novog: Cilj i obaveza lokalne vlasti je biti...

Svečana sjednica Skupštine Herceg Novog: Cilj i obaveza lokalne vlasti je biti dobar servis građanima

28
Podijeli

Svečanom sjednicom SO, uz intoniranje himne, odavanje pošte plamim borcima u Drugom svjetskom ratu, u prisustvu brojnih zvanica i predsjednika države Crne Gore, Filipa Vujanovića, predsjednika i predstavnika crnogorskih opština, kao i gradova pobratima, Vojske CG, diplomatskog kora, predsjednika Demokartske Crne Gore, Alekse Bečića i predsjednika SNP-a Vladimira Jokovića Herceg Novi je obilježio 28. oktobar Dan osolobođenja. Brojne goste pozdravio je predsjednik SO dr Miloiš Bigović, a prigodnu besjedu je imao predsjednik Opštine, Stevan Katić.

– Opština Herceg Novi ovaj dan slavi sjećajući se rodoljuba i časne borbe koja je dovela do oslobođenja grada od fašističkog okupatora 28. oktobra 1944. godine. Dan oslobođenja je praznik našeg grada, jer je on simbol osvajanja slobode u najširem smislu – kazao je na početku, Stevan Katić.

Picerija i restoran

On je kazao da su lokalna uprava i njeni zaposleni prvi kontakt sa građaninom, njegovim zahtjevima i potrebama pa je zato i nejna velika odgovornost u zaštiti prava i sloboda svakog građanina Herceg Novog.

– Prilikom preuzimanja vlasti prije nešto više od četiri mjeseca zatekli smo veoma loše stanje, koje se ogledalo u neusvojenom bužetu, višku zaposlenih, kritičnom stanju izvođenja radova na kanalizacionom kolektoru i problemima sa projektom led rasvjete. Uhvatili smo se u koštac sa problemima i izazovima, u svim sektorima – istako je Katić, dodajući da rješavanje svih ovih problema dodatno otežava sve izraženija centralizacija. Smanjuju se ingerencije lokalne samouprave, što je u direktnoj suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Poslednji primjer je novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, podsjetio je predsjednik Katić.

Ipak, za kratko vrijeme loklana vlast uspjela je da smanji dugovanja i da redovno izmiruje tekuće obaveze:

– Smanjili smo troškove za oko 50%, što je samo jedan od primjera domaćinskog pristupa i odnosa prema stanju koje smo zatekli. Odgovornim pristupom prema Opštini izmijenili smo odluku o rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika i na taj način obezbjedili veći broj stanova za prosvjetne. Ovih dana očekuje se dodjela ključeva i useljenje naših sugrađana.

Posvetili smo se projektima koje naši prethodnici nisu doveli do kraja, prije svega završetku izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture. U momentu preuzimanja vlasti ovaj projekat bio je u kritičnoj fazi, ali uspjeli smo da napravimo značajan pomak. Koliko nam je u interesu da ovaj projekat uspješno završimo, za dobrobit grada, govori od prvog dana i činjenica da je jedan od potpredsjednika na sebe pruzeo obavezu upravaljanja projektom ispred Opštine, i time se bavi na najozbiljnijem nivou. Posvećeni smo zadatku koji smo pred sebe stavili – da radovi na izgradnju primarnog kanalizacionog kolektora budu završeni do kraja 2017. godine, kada se i očekuje priključenje svih dijelova opštine koji već imaju izgrađenu sekundarnu kanalizacionu mrežu – naglasio je Katić.

Od ostalih aktivnosti izdvojio je završetak sanacije dijela lokalnog puta Ratiševina-Mojdež. Asfaltirana je dionica puta u naselju Ratiševina, sanirane dionice puta Kruševice – Vrbanj, obavljene brojne intervencije na putnoj infrastrukturi i javnoj rasvjeti.

Osvrnuo se i na nezapamćene požare na poluostrvu Luštica, pograničnom dijelu prema Hrvatskoj, na Orjenu i drugim lokacijama, kada su uspjeli da spasu ljude i sačuvaju objekte. Formirana je Komisija za procjenu posljedica po floru i faunu opožarenog područja.

Katić je najavio dalje opremanje i obuku izuzetno požrtvovane Službe zaštite i spasavanja, pohvalio je rad svih gradskih službi i preduzeča, posebno komumalne policije. I turistička sezona je dala brojne reuzultate, sa 17 odsto više gostiju nego lani do 1. septembra, a Gradska luka je imala rekordnih 1700 plovila, ili 25 odsto više.

Opština je podržala brojne velike manifestacije i festivale, projekte iz oblasti kulture i sporta, „jer su oni značajni za identitet i život zajednice, ali i predstavljaju dio turističke ponude, naglasio je Katić.

– Nova lokalna uprava je na dostojanstven način dočekala relikvije sa tijelom Svetog Leoplda Mandića u rodni grad i povodom tog čina proglasila park njegovim imenom kod crkve Svetog Antuna. Na ovaj način svetac je dobio adekvatno obilježje u rodnom gradu.

Održavamo dobar odnos sa svim vjerskim zajednicama, u skladu sa principima multietičnosti i multikulturalnosti – istakao je Stevan Katić.

Govoreći o jasno određenim prioritetima razvoja on je izdvojio upravo završeni Nacrt Prostorno urbanističkog plana. Pokrenuta je izrada Strategije razvoja grada, kao krovni dokument koji je osnov za dalji razvoj u svim oblastima. U završnoj fazi je i Studija zaštite Orjena.

– Posebno ističem zalaganje Agencije za razvoj i izgradnju Herceg Novog na izradi strateške dokumentacije i njihovo ušešće u brojnim projektima. U cilju razvoja grada podršku smo dali velikim turističkim projektima PortoNovi, Lazure, Žager. Imamo uvjeravanja od svih ovih investitora da će tokom sledeće godine otvoriti ove turističke komplekse.

Razgovaramo sa zainteresovanim investitorima, maksimalno otvoreni za saradnju i nastojimo da stvorimo povoljnu investicionu klimu – obećao je Katić.

On je najavio ulaganja na poluostrvu Luštica u osnovnu infrastrukturu za što je u toku izradua projektne dokumentacije. Do kraja ove i u narednoj godini Opština će raditi na uređenju Šetališta Pet Danica, lokaciji nove autobuske stanice – za koju je prioritet da bude završena tokom 2018. godine. U planu su projekti nadzemne i podzemne garaže, uređenje lokalne putne mreže, konačna valorizacija Kuće Iva Andrića, do naredne turističke sezone.

– Odlučni smo u namjeri da u što skorijem periodu formiramo Televiziju Herceg Novi, u tom pravcu smo stigli negdje na pola puta. Imajući u vidu da su našoj Opštini potrebni i krupni, milionski projekti, koji su od strateškog značaja, a nije ih moguće finansirati sopstvenim sredstvima, kandidovali smo 14 projekata za kapitalni Budžet države, među kojima: sanacija tvrđave Kanli Kula, izgradnja osnovne škole u Igalu, sanitarne deponije Duboki do, Dnevnog centra, asfaltiranje kompletne magistrale od Sutorine do Kamenara, izgradnja trotoara duž Jadranske magistrale, sanacija puta Kruševice-Vrbanj – kazao je Katić.
Prema njegovim riječima, proaktivni stav lokalne uprave jasno je vidljiv kroz inicijative kao što su da Opština Herceg Novi preuzme upravljanje južnim gatom Brodogradilišta Bijela, ili oslobađanje putarine na putu Meljine – Petijevići.

Opština teži regionalnom i međunarodnom povezivanju, kao i obnavljanju prijateljskih veza koje su bile zapostavljene u ranijem periodu, istako je Katić.

Na kraju je potencirao stabilnost lokalne vlasti:

– Kao koalicioni partneri djelujemo usaglašeno, imamo odličnu komunikaciju i koordinaciju, što je najvažniji osnov za ostvarenje planiranih ciljeva. Samo stabilna i odgovorna uprava može dugoročno planirati i realizovati važne strateške zadatke. Novljanke i Novljani će svakog dana sve više uviđati ispravnost odluke koju su donijeli na izborima, kada su nam dali povjerenje da u naredne četiri godine upravljamo gradom – poručio je Katić ne zaboravljajući na njihov cilj i obavezu da budu dobar servis građanima, da odgovaraju njihovim zahtjevima i potrebama, da grad bude uređeniji, a život kvalitetniji.

Predsjendik Crne gore, Filip Vujanović je u izjavi novinarima građankama i građanima Herceg Novog, odbornicima, predsjendiku Opštine i Skupštine, čestitao praznik:

– Iskazujem zadovoljstvo onim što je predsjednik Katić rekao da je iza nas sjajna turistička sezona u Herceg Novom, da je u svim parametrima dala bolji reuzultat i kroz ono što se radi u oblasti turizma nadam se da će naredna biti bolja. Želim da se ovi ambiciozni planovi, koje je saopštio predsjednik Opštine realizuju, na dobro svih građana Herceg Novog. Zaista su resursi Herceg Novog ogromni, šanse za razvoj velike i želim da se ambicije i planovi ostvare – kazao je predsjednik Vujanović.

Oktobarska nagrada Herceg Novog uručena je Nikoli Ninu Deretiću iz bijelske Vale, koji je kao dobrovoljni davalac preko 150 puta dao ovu dragocjenu tečnost za pomoć i spas drugim ljudima. Deretić je zahvalio na priznanju i poručio da je sretan što je toliko puta dao krv

U veoma osmišljenom kulturno umjetničkom programu prikazana su tri promotivna filma u produkciji „Herceg festa“, a nastupili su anasmbli „Stari kapetan“, „Lira“ . Na kraju, uz ovacije, mlada rock grupa (PRC) Srednje škole Ivan Goran Kovačić, izvela je u novom aranžmanu staru pjesme „Koga to volim u Herceg Novom“.

28 Komentari

 1. Tuga.Ja sam opoziciona. Sve laž i prevara.Pa u herceg Novom DPS je vladao uz izbor dvije godine, a ranije opozicija pa sta su učinili kao što će i ovi. Nivo školstva, iskustvo u politici, dobri privrednih sve o pa to nam je kadar.Sramota kada ih pogledaš našto lice kako su obučeni, sa njima u evropu ma sa mima i u Tužim bi bila bruka. .Front se gasi tako će i ova vlast pa sa kim zamoliti Dodik da Vam malo pošalje kadra tu je blizu , a i blizak vam je.Bravo

  10
  4
 2. Realno ovi nisu tako losi.Malo su bolji od Izborasa ali uce i mudriji su…na sitnim stvarima dobijaju..evo im plemenite ideje…neka uvedu praksu da svakog 28.oktobra nagrade bebu koja se rodi u porodilistu u Meljinama. Neka vide ima li ove godine novorodjencadi na Dan opstine.

  8
  8
 3. Preletaci u vd stanju. Nanjestaju partijske kadrove iz Tivta, Kotora,Podgorice,…., nekima placaju stan jednome smjestaj u hotelu a trojica na posa i kuci idu sa sluzbenim kolima. E novljani to su eksperti u crvenim kravatama. Eksperti kojo su posa dobili u opstini jer su dojelili cokoladice. Preletaci zaposljavajo ljude iz drugih opstina a nasi ca, idu napolje. Dokle: kumovi, preletaci,.?.?

  23
  6
 4. A sta slavite jadni ne bili mozete jedino slaviti zaposljavljanje, evo samo u vodovod petoro novih bez konkursa i sto ste okrecili vatrogasni dom.A sto se tice himne 90% njih je usi zacepilo njima je draza ona tudja jednom rijecju tuga i jad, ali brzo ce proc jos 3 godine pa kako radite i kako cinite dps-u ste najbolja reklama izbor ce bit lak nikad vise vi i novska lista

  20
  8
 5. O cemu vi ljudi pricate, sta ste uradili , i sta cete uraditi ? Vi ste gora prevara od Izbora, ali niko nam nije kriv, taman ovakvu vlast zasluzujemo. Ne znam za vas, ali mene je sramota ko prrdstavlja ovaj grad, ljudi koji su jedva zavrsili osnovnu skolu. Svi predhodni su bolji od ove ekipe, u to cete se uskoro uvjeriti…

  39
  12
  • Da, nedostaje ideja, vizije, planova, ambicije…
   Doduse: Centralizacija, pogotovo finansije sputava i to malo -sve je to krpljenje…

   17
   6
 6. Organizacija na visokom nivou zahvaljujuci Presjedniku Skupstine iz DF Milisu sve pohvale tako nastavite i vladace te dugo. Mladi skolovani sa idejama.

  18
  35
 7. Nema od vas sreće, jer vi nemate novca, a novac je jedino sredstvo sa kojim možete biti servis gradjana. Još vam jedino preostaje da od par privatnika dobijete po garsonjeru u Beogradu i da se zadovoljite sa time kao nekoliko vaših prethodnika, a za uzvrat da date cast, obraz i slobodu. Već vidjen scenario. Vlast uspjeva jedino kada se mjenja od vrha na dolje, a ne kao u vašem slučaju od dolje ka gore.

  31
  10
 8. Vidi Kuma Doktora sto je svezao crvenu kravatu. Dolazi Becic prvi put od kampanje pa da mu kaze da je cvrsto uz kumaru. Svecanost odpocela pjesmom svat do svata KUM DO KUMA!

  39
  11

Ostavite komentar

*

code