Svečani koncert devet najboljih crnogorskih klapa i promocija CD-a

Svečani koncert devet najboljih crnogorskih klapa i promocija CD-a

726
0
Podijeli

Povodom 15-godišnjeg jubileja Međunarodnog festivala klapa Perast, u sklopu KotorArt-a u Centru za kulturu „Nikola Đurković“ u Kotoru priređen je svečani koncert najboljih crnogorskih klapa i promovisan dvostruki CD, sa 36 klapskih pjesama koje su izvođene na Međunarodnom festivalu klapa Perast.    klape kotor Nastupile su klape, O’ Dive Bellcanto (Berane), Castel Nuovo (Herceg-Novi), Jadran (Tivat), Bellezza (Tivat), Bisernice Boke (Kotor), Assa Voce (Podgorica), Alata (Podgorica), Maris (Kotor), Incanto (Kotor).

Koncert je otpočeo festivalskom himnom „Slava Perasta“ za koju je tekst napisao Božo Vodopija, u obradi Vicka Dragojevića, nakon čega je kotorska ženska klapa „Incanto“. Ona je izvela pjesmu „Bokeljska mornarica“, prema stihovima  pjesme koju je napisao pokojni dr. Miloš Milošević, u obradi Mie Vidović, koja je izazvala oduševljenje publike.

Picerija i restoran

Za finalno veče klapa u Perastu plasirale su se tri crnogreske klape O’Dive Bell Canto iz Berana, Klapa Castel Nuovo iz Herceg Novog i klapa Jadran iz Tivta.

– Jubileji nas često ispune i tugom, jer nose sjećanje na prijatelje, saradnike i drage ljude, koji više nisu sa nama. Prije 15 godina, troje članova Društva prijatelja Perasta  i zaslužnih žitelja ovog baroknog bisera, oduševljeno su podržali zamisao da na pjaci pred crkvom Svetog Nikole organizuju smotru klapa – bili su to Stanka Montan, Milja Radulović i Miro Braić. Spoznali su način da se Perastu vrati sjaj, da se uspavani grad oživi pjesmom. Svo troje su Festival, njihovo klapsko čedo njegovali srcem i radosno dijelili sa nebrojenim zaljubljenicima u Perast i Boku. Mi iz Festivala nastavljajući tu lijepu zamisao i uspomenu na njih dijelimo sa vama – kazao je između ostalog izvršni direktor Festivala klapa Perast, Mikan Kovačević.

Dodijeljene su zahvalnice svima koji pomažu i podržavaju Međunarodni festival klapa Perast. Posebno priznanje dodjeljeno je PAM-u Crne Gore koje  je primila poznata muzička umjetnica, Merima Njegomir.

Festival klapa koji ove godine proslavlja svoju 15. godišnjicu postojanja, u proteklim godinama ugostio je čak 297 klapa iz Crne Gore i regije, objavio četri izdanja časopisa „Lirica“, i od kad je uveo kategoriju Nove klapske pjesme s temom o Boki, moru i pomorstvu  dobio je 53 nove bokeške pjesme.

Finale jubilarnog 15. Međunarodnog festivala klapa Perast 2016. biće održano 29 – 30. jula na Trgu ispred crkve Svetog Nikole u Perastu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code