Svečani program za veliki jubilej, vijek od pobune mornara u Boki

Svečani program za veliki jubilej, vijek od pobune mornara u Boki

5
Podijeli

U saradnji Opštine Herceg Novi i Organizacionog odbora, u četvrtak, 1. februara, prigodnim događajima počeće obilježavanje jubileja, stotinu godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Kompanija Azmont Investments, investitor projekta Portonovi, podržala je ovogodišnje obilježavanje godišnjice pobune mornara i organizaciju Svečane akademije u Dvorani Park.

Picerija i restoran

Program počinje u 16 časova, okupljanjem kod Mjesne zajednice Đenovići i smotrom odreda Bokeljske mornarice. Predsjednik Opštine, Stevan Katić, položiće vijenac i obratiti se okupljenima. Uslijediće povorka i polaganje vijenca kod kuće Vrankovića, koje je bilo mjesto pobune, zatim povorka i polaganje vijenca u Portonovi marini. Tu će biti plotun Bokeljske mornarice, uz Mjesnu muziku Đenovići. Vijence će polagati ambasador Republike Mađarske u Crnoj Gori, Kristijan Poša i komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Vesko Tomanović.

U Dvorani Park, u 18 h, biće upriličena Svečana akademija sa pozdravnim govorima predsjednika Opštine, Stevana Katića, predsjednikom Organizacionog odbora, ministrom Aleksandrom Andrijom Pejovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Ilijom Dakovićem. Biće to prilika za podsjećanje na  istorijske činjenice o pobuni mornara u Boki Kotorskoj, u prigodnom slovu počasnog konuzula Mađarske u Crnoj Gori, Čabe Mađara. Jubilej završava kulturno-umjetničkim programom i koktelom u foajeu Dvorane „Park“.

Ustajući protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrougarska protiv Slovena, buneći se protiv nepodnošljivih uslova života na ratnim brodovima i surove discipline, ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom, tačno u podne 1. februara 1918. godine, dizanjem crvene zastave na oklopnom krstašu „Sankt Georg”, započela je pobuna mornara u Boki Kotorskoj.

Pobunom je bilo obuhvaćeno oko 6000 ljudi. Po dolasku ratnih brodova iz luke Pula, pobuna je nakon tri dana ugušena. Oko 250 mornara upućeno je na redovni sudski postupak, a 43-oje na prijeki sud. U zatvoru je umrlo 10 mornara, a tokom pobune poginulo ih je dvoje. Četvorica mornara osuđena su na smrt strijeljanjem: Franc Raš, vodnik iz Češke, Anton Grabar, mornar iz Poreča u Istri, Jerko Šižgoric, artiljerac iz Žirja kod Šibenika i Mate Brničević, artiljerac iz Jasenice u Poljicama kod Splita. Strijeljani su u Škaljarima kod Kotora 11. februara 1918. godine.

5 Komentari

 1. I pored argumentovanih sugestija da “Odredu bokeljske mornarice” nije mjesto da prisustvuju obilježavanju 100 godišnjice Pobune mornara na brodovima austrougarske ratne mornarice 1 februara 1918 g. u okupiranoj Boki Kotorskoj, organizatorima se mora uputiti zamjerka. “Bokeljska mornarica” je svo vrijeme austrougarske okupacije Boke, Dalmacije Istre i Bosne bila na njihovoj strani. Kao što će se postrojavati 1 februara 2018 g. tako su se mnogo puta postrojavali za svo vrijeme pomenute okupacije, sve do 1918 god. Pobuna je bila istorijski čin, a istorija se ovakvim obilježjem prekraja i falsifikuje.

 2. Cast da polaze vijenac na 100 godisnjicu trebalo je dati nekom od ambasadora zemalja iz kojih su bili pobunjeni mornari ( Cesi, Hrvati, Slovaci, …) a ne Madjarima koji su bili najrevnosniji u gusenju pobune. Srba skoro da i nije bilo u KuK mornarici a domaci ljudi su bili samo nijemi svjedoci ovog dogadjaja.
  Istorijski zanimljiv, vezan za nas prostor ali nikako za nas i ne bas toliko znacajan. Prije svega pobuna zbog gladi i losih uslova na brodovima.

  9
  1
 3. Program počinje u 16 časova, okupljanjem kod Mjesne zajednice Đenovići i smotrom odreda Bokeljske mornarice.
  Dje je bio odred Bokeljske Mornarice u 12 sati 1 februara 1918 ?
  A dje je bio taj odred 11 februara 1918?

  5
  2
 4. Ja sam mislio, do ovoga napisa, da je 01.02.1918 godine bio ui toku Veliki rat (I svjetski rat) kad ono “osvajacki rat koji su vodili Njemacka i Austrougarska protiv Slovena”.

Ostavite komentar

*

code