Svestrana podrška kandidaturi Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021.

Svestrana podrška kandidaturi Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021.

1530
7
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

bid-book-epk-2021Veliki broj institucija, gradova i organizacija do sada su zvanično podržali Knjigu aplikacije – Bid Book – za kandidaturu Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, podsjećaju iz lokalne uprave.

Tako je Vlada Crne Gore nedavno hercegnovsku kandidaturu proglasila projektom od nacionalnog značaja i dala višestruke garancije uključujući i značajna finasijska sredstva u iznosu od 25 milona eura, a predsjednik države, Filip Vujanović je, uz aktivnu podršku projektu, stao na čelo počasnog odbora.

Picerija i restoran

Pored toga su pojedinačno i osam različitih ministarstava – kulture, ekonomije, održivog razvoja i turizma, vanjskih poslova i evropskih integracija, prosvjete, finansija, odbrane i informatičkog društva i telekomunikacija – podržala konkretne projekte u procesu aplikacije.

– Naši prvi susjedi Tivat, Kotor i Budva su odlučili da snažno stanu uz Herceg Novi kao gradovi partneri u okviru modela Kreativni region Boka Kotorska, a uz njih razvijena je i konkretna projektna saradnja sa Podgoricom, Barom, Ulcinjem i Cetinjem. Projekat su podržali regionalni i evropski gradovi – partneri: Dubrovnik, Trebinje, Ljubljana, Bolonja. Koncepti saradnje su razmenjeni  sa Monsom, Donostia/San Sebastijanom, te grčkim kandidatima Elefsinom,  Kalamatom, Rodosom i rumunskim gradovim Temišvarom, Bukureštom, Baja Marom i Kluž Napokom, koji su finalisti za titulu EPK. Uz to, sa gradom  Temišvarom, koji je upravo i osvojio titulu EPK, razmijenjene su  podrške bazirane na konkretnoj dugoročnoj projektnoj saradnji, navodi se u saopštenju.

“Herceg Novi 2021” su podržali i Evropska asocijacija festivala, Asocijacija najljepših zaliva svijeta (World Bays Association), Citizens for Europe, Musopen, AVC Group, te Privredna komora Crne Gore, NTO Crne Gore, kao i sve tri vjerske zajednice u Boki Kotorskoj – pravoslavna, islamska i katolička.

– Impozantan spisak onih koji su zvanično stali uz projekat Herceg Novi 2021, te činjenica da su u posljednjih 9 mjeseci osnovani Savjet za kulturu, Sekretarijat za kulturu, napravljena nova Strategija razvoja kulture i imenovan sekretar za kulturu, potvrđuju koliko je napora i želje uloženo u ovaj projekat i sa koliko predanosti cijeli grad, regija i država podržavaju hercegnovsku kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, zaključuje se u saopštenju.

7 Komentari

 1. Moze li se ikad u ovim komentarima reci nesto lijepo i pohvalno samo se pljuje i blati. Bravo opstinari samo hrabro naprijed ne osvrcite se na ruzne komentare. Bravo. Iskreno se nadam da cete uspjeti u ovome.
  0  0
 2. Kada bi zastupnici ideje obišli grad i rivijeru, otvorili oči i disali punim plućima shvatili bi da je ova floskula HN EPK 21. “misaona imenica” u uslovima gdje se grad nalazi. Divim se upornosti kojom obmanjuju sebe i javnost.
  0  0
 3. Sramotna prica i lobiranje za skupu podvalu.
  Najaca je ova podrska “… sve tri vjerske zajednice u Boki Kotorskoj – pravoslavna, islamska i katolička”.
  0  0

Ostavite komentar

*

code