Svetkovina zvuka i glasa, III Međunarodni horski festival

Svetkovina zvuka i glasa, III Međunarodni horski festival

0
Podijeli

Koncertom učenika i profesora hercegnovske Muzičke škole, kao i specijalnim gostovanjem KIC POP HOR-a KIC-a Budo Tomović iz Podgorice, u koncertnoj Sali Muzičke škole u Starom gradu sinoć je otpočeo trodnevni III Međunarodni horski festival.

Festival svetkovine zvuka i glasa, otvorila je direktorica KIC-a Budo Tomović, Snežana Burzan, što je, za nju izuzetna čast:

Picerija i restoran

„Iako sam čelnica prestižnog KIC-a u glavnom gradu države i žena iz sfere komunikacija, uvijek kada zapjevam u nekom od horova u kojima sam od djetinjstva, osjetim slatku tremu i buđenje neke drugačije energije. Zato sam valjda u horovima i dan danas. Zbilja mislim da horski pjevači i pjevačice širom svijeta potvrđuju genijalnu misao da je muzika hrana ljubavi. Raduje me što se u Crnoj Gori posljednjih godina možemo pohvaliti većim brojem horova. Zato vjerujem da će i ovaj festival rasti i imati još veću podršku, dobiti predznak tradicionalnog festivala i motivisati i druge crnogorske sredine da formiraju ili obnove rad horskih ansambala – istakla je Burzan.

Proglašavajući festival otvorenim, ona je podsjetila i na Platonovu misao, da muzika daje dušu svemiru, krila umu, let mašti i život svemu što postoji.

Direktorica škole, Nađa Karadžić kazala je da je festival osmišljen na principima prijateljstva, druženja i horskog natpjevavanja, s namjerom da ovu vrstu muzike približimo mladima na neki savremen način:

„Male i velike ciljeve koje smo postavili nastojaćemo da ispunimo sa još većim entuzijazmom i da ovaj festival krene zacrtanim evropskim putem“, poručila je Karadžić.
U revijalnom dijelu programa zatim je nastupila školska klapa Fortuna, kao i ostali učenici i profesori škole, koji su pripremili 7 tačaka.

Kao specijalni gosti festivala, novskoj publici predstavili su se članovi KIC POP HORA, koji su zahvaljujući festivalu, nastupili u Herceg Novom prvi put. Njihov program obuhvatio je 5 tačaka pop muzike, aranžiranih za horsko pjevanje, kojima su oduševili prepunu salu škole. Program su činile kompozicije nekih od najvećih hitova domaće zabavne muzike 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka. Prvom pjesmom „Jedna zima sa Kristinom“ ( „Dobra vam noć prijatelji“ ) Zdravka Čolića, odmah su razdrmali publiku, koja ih je svo vrijeme pratila pjevanjem i aplauzom. Uslijedile su „Dođi u 5 do 5“ grupe Ambasador,„Đon“ Miladina Šobića, „Devojko mala“ V. Đuze Stojiljkovića i na kraju pobjednička kompozicija sa Sunčanih skala iz 2002. – „Negativ“ Tijane Dapčević.

Osim zahvalnice za gostovanje koju im je uručila direktorica škole, hor je nagrađen višeminutnim aplauzom, pa su zbog toga na bis otpjevali kultni „Đon“ Miladina Šobića.
U toku je drugi festivalski dan, odnosno takmičarski dio koji je jutros u 11 h počeo u porti crkve sv. Jeronima. Za priznanje LAUREAT i novčanu nagradu od 500 eura takmiči se 8 horova iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Žiri je i ove godine sastavljen od eminentnih dirigenata: Giorgio Guiot iz Italije ( član žirija od osnivanja ), Dragana Jovanović iz Srbije i Aleksandra Knežević iz Crne Gore, koja je već dva puta gostovala sa horom Cetinjske akademije u okviru Božićnog koncerta.

Proglašenje pobjednika najavljeno je u 19 h, dok će od 17.30 h početi revijalni koncert.

Festival će biti zatvoren sjutra, takođe uz revijalni koncert, koji počinje u 10 h. I ove godine organizuje ga NVO Fortuna, uz saradnju sa Muzičkom školom i crkvom sv Jeronima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code