Svima je interes gradnja škole u Igalu: Uskoro UT uslovi, izrada dokumentacije

Svima je interes gradnja škole u Igalu: Uskoro UT uslovi, izrada dokumentacije

2362
19
Podijeli

press skola igalo 0804Podršku za gradnju nove škole u Igalo je dalo 2326 Novljana. Oni su stavili potpis na peticiju grupe građana i roditelja djece koja pohađaju OŠ Dašo Pavičić u područnom odjeljenju u Igalu, kojom je  zatraženo definisanje lokacije i izrada projektne dokumentacije za novu školu. To su nakon sastanka  sa rukovodstvom Opštine saopštili novinarima inicijatori. Nastoje da zajedno sa Opštinom gradnja škole u Igalu uđe u kapitalni državni budžet za 2017. godinu.

Jedna od roditelja, Ana Valentić kazala je da su press konferenciju sazvali simbolično u “pet do dvanaest” jer smatraju da je krajnje vrijeme da se problem sa kapacitetima matične škole na Toploj riješi, kao i nepodnošljivi uslovi područnog odjeljenja u Igalu.

Picerija i restoran

– Krajnje je vrijeme za to, jer je Institut Igalo u završnoj fazi privatizacije tako da je pitanje gdje će naših 156 učenika pohađati nastavu sljedeće godine, kazala je Valentić. Ona je potvrdila da su dobili podršku u Opštini.

– Predsjednica Opštine je potpisala zahtjev za izdavanje UT uslova za lokaciju koja je predviđena za školu u Igalu. Sljedeći njihov korak je priprema projektne dokumentacije, što su obećali da će uraditi. Za to im treba 3- 4 mjeseca – kazala je Valentić.

Predstavnici Opštine voljni su da podnesu i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole iako Opština nije investitor škole. Međutim, uradiće to da bi ispoštovali kratak rok za dostavljanje projektne dokumentacije koji važi do 31. decembra ove godine.

Roditelji su tokom ove sedmice stupili u kontakt i sa resornim ministrom, Predragom Boškovićem, navela je Saša Vukalović:

– Predočili smo mu naše probleme uz fotografije koje smo ponijeli. Pokazao je više od uvažavanja i razumijevanja za naš problem, dajući nam „vjetar u leđa“ obećanjem da će preduzeti neophodne korake u rješavanju našeg problema – kazala je Vukalović.

Lokacija za novu školu u Igalu bila bi najvjerovatnije kod Sportskog centra, na mjestu gdje je trebalo da se gradi nova Autobuska stanica.

Nikola Vukalović je zahvalio svima koji su podržali njihovu peticiju koju su u srijedu predali predsjednici opštine i predsjedniku SO, kao i resornom Ministarstvu.

Inače, sastanku sa predsjednicom Opštine, Natašom Aćimović prisustvovao je i potpredsjednik Dragan Janković, te predstavnici Agencije za izgradnju i razvoj grada i Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju.

– Djeca su najosjetljivija grupa stanovništva i zaslužuju najveću pažnju. Opština Herceg Novi je saveznik roditeljima u ovoj akciji – rekla je predsjednica Aćimović.

Potpredsjednik Janković istakao je da je inicijativa građana u skladu sa interesom Opštine, jer je gradnja škole elementarna stvar za Mjesnu zajednicu sa oko 8.000 stanovnika.

19 Komentari

 1. Od kad god je magistrala napravljena đeca su je prelazila na putu do škole i nije bio problem ako je škola udaljena 5-6km.Čak nam je bilo korisno iz više razloga:usput smo se družili,pješačili na čistome vazduhu,pričali o svemu,pamtili dugo drugove,školu,đačko vrijeme i bili sretni bez fejzbuka,telefona,zlobe,opterećenja prestižom i politikom….
  0  0
 2. Svima je interes da guraju đecu da uče,uče,uče….Možda je gradu potrebnija bolnica,jer škola imamo,ne može svakome biti ispred vrata.Ne razumijem ove majke,kao da nemaju prečega posla oko đece.
  0  0
 3. Vidim niko se ne brine kako će djeca sa Gomile prelazit magistralu ako škola budu u Igalu? Ali kad djeca iz Igala trebaju preći, onda kuku lele. Dvadeset godina djeca sa Gomile prelaze magistralu, pa evo nije bilo zabrinutih, osim njihovih roditelja valjda. Zar nije OŠ Dašo Pavičić pored same magistrale?
  Lokacija nije loša uopšte.
  0  0
 4. lokacija je idealna pošto djeca danas ne zanju putem ići samo bodu u tel od 500 eura i dovode ih do pred učionicu roditelji autima naravno. postoje pješački prelazi postoje ležeći kao u Tivtu,svjetleći obilježeni semafori kao na Čilipe vazada ima rješenja i načina najlakše je pametovati. najbolje da otvorimo jednu škola na trg da mame i tate mogu sjedat u gradsku dok đeca uče u školi. najbolje da sad pokrenemo peticiju za novu lokaciju ova ne valja izopštena su djeca,ooooooooooooooooo
  0  0
 5. Još je ’80tih Dašo Pavičić bio pretrpan. Još tada je trebala da se gradi škola u Igalu. Još tada se pričalo da je predviđena blizu solitera… Sada planirate “najvjerovatnije” kod sportskog centra? Pa da li ste vi normalni? Da li postoji više iko normalan u ovoj opštini?
  Školu tamo gdje će 500 djece prelaziti magistralu sa tri trake? Do kog razreda ćete voziti djecu u školu? osmog? devetog? Koliko će koštati dodatno uređenje trotoara i pasarela (koje niko od djece neće koristiti kao što ne koriste ovu kod doma zdravlja za veliki odmor). Šta od dodatnih sadržaja postoji na tom mjestu? Djecu izopštavate iz naseljenog mjesta u industrijsku zonu, prljavštinu i draču. Čemu sve to?
  0  0
 6. Samo da to ne potraje.Znam mnoge građane ovoga grada kojima neće da daju građevinsku dozvolu zbog grešaka opštinske administracije i zbog njihovih unutarnjih sukoba.Kad gospođa u Urbanizmu budu shvatili da su oni servis građana onda se tek možemo nečemu nadati.
  0  0
 7. ZAŠTO SE ŠKOLA U iGALU NE PRAVI NA MJESTU KOJE JOJ JE DAVNO DODJELJENO, KOD PIJACE U IGALU. U CENTRU JE I NIJE TAKO GUST SAOBRAĆAJ, IDEALNO ZA SIGURNOST DJECE I RODITELJA?
  0  0
 8. Interesuje me kako ce djeca da prelaze magistralu? Da li ce se izgraditi podvoznjak jer nadvoznjak nebi imao smisla…imamo ga i na Toploj pa veliki broj djece ide preko magistrale…ili ce se nacrtati pjesacki prelaz sto je najvjerovatnije…
  Inace lokacija je za svaku osudu.
  0  0
 9. Sve je to fino,ali cu verovati tek kada vidim bagere I radnike 🙂 .Mada I mesto je malo bezveze,jer je taj komad magistrale najludji,ali nadam se da ce I to resiti nekom pasarelom ili kako vec.
  0  0
 10. Sve odlicno,samo mislim da se nece nista uraditi jer ni opstina ni ministarstvo prosvjete nemaju novac za to, sto je osnova. Pet godina rade kolektor I rekonstrukciju setalista, I stanje je gore nego pre…
  0  0
 11. jeste li vi normalni, kome ce bit na ruku da salje dijete tamo u skolu??? eventualno ovima sa gomile, zone i iz sutorine. centru igala od sisteta do novosadskog ce daso pavicic opet biti zgodniji i narucniji i blizi. a da ne pominjemo da je izgradnja skole sa gornje strane magistrale i to tik uz nju nevjerovatna glupost. zidajte skolu umjesto tamarisa. dajte djeci lijepo i prakticno mjesto u ovom drustvu, pokazite da jedan tajkun i njegov parking zbog kog je srusio hotel nije prioritet.
  0  0

Ostavite komentar

*

code