Svjetski dan osoba sa autizmom: Svečanost u školi u Zelenici, sjutra Novski...

Svjetski dan osoba sa autizmom: Svečanost u školi u Zelenici, sjutra Novski duatlon

740
0
Podijeli

dan autizma zelenikaPovodom  2.aprila, Svjetskog  dana osoba sa autizmom, u Osnovnoj školi Ilija Kišić u Zelenici,  upriličena je mala svečanost. Djeca iz redovne nastave izvela su kratak program za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Nakon toga, druženje je nastavljeno uz muziku i slatkiše. Djeca su imala plave majice i plave balone kao simbol prijateljstva i podrške osobama  sa autizmom.

Picerija i restoran

Triatlon klub Herceg Novi sjutra organizuje 3. Novski duatlon – otvoreno prvenstvo Crne Gore u sprint duatlonu na kome će učestvovati 50 takmičara  iz Crne Gore, Hrvatske, Rusije, Poljske i Bosne i Hercegovine. Duatlon će na inicijativu poznate hrvatske triatlonke i psihološkinje  Maje Bonačić, biti posvećen osobama sa autizmom. U međunarodni projekat “Mala pedala”uključuje i Crnu Goru pa će 3. Novski duatlon biti posvećen djeci oboljeloj od autizma. Svi takmičari će dobiti plave trake – simbol autizma, koje će zavezati na bicikl. Nakon trke Maja Bonačić održaće predavanje sjutra, u 15 h u prostorijama NVO “Nova šansa” na Toploj.

Svjetski dan osoba oboljelih od autizma uvela je Generalna skupština UN u decembru 2007. godine. Autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumijevanju socijalnih situacija i javlja se kod šest od 1.000 osoba.

Dijagnoza se najčešće uspostavlja nakon druge godine života, a do tog uzrasta razvoj djeteta teče uobičajeno. Mnoge osobe sa autizmom ne govore ili o sebi govore u trećem licu – imenom, umjesto u prvom licu “ja”, često se ne odazivaju na svoje ime i izbjegavaju pogled prema ljudima.

Neke osobe sa autizmom ponekad mogu biti uznemirene, i to uglavnom kada su u nepoznatom ili za njih neprijatnom okruženju. Ponašanje autističnih osoba karakteriše i ponavljanje istih pokreta, radnji, riječi, interesovanja, težnja ka istovjetnosti i otpor prema promjenama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code