Svjetski dan zdravlja: Prevencija dijabetesa i drugih bolesti fizička aktivnost

Svjetski dan zdravlja: Prevencija dijabetesa i drugih bolesti fizička aktivnost

592
0
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_april_svjetski_dan_zdravljaI ove godine je Svjetska zdravstvena organizacija 7.april, Svjetski dan zdravlja posvetila akciji na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou za očuvanje zdravlja i sprječavanje dijabetesa.

Dijabetes predstavlja hroničnu nezaraznu bolest, koja znatno opterećuje zdravlje stanovništva, nacionalni zdravstveni sistem i sistem zdravstvenog osiguranja.
Prema procjenama SZO u svijetu oko 422 miliona osoba ima dijabetes. Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Crnoj Gori u 2014. godini bilo oko 50.000 osoba u stanju dijabetesa, odnosno svaki 8. građanin stariji od 20 godina u stanju je dijabetesa, a svaki 23. ima dijabetes, a to ne zna.

Picerija i restoran

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore ukazuje na pokretljivost tijela kao važan faktor u prevenciji bolesti, a samim tim se smanjuje broj obolijevanja i troškovi liječenja.

– Većina ljudi, posebno mladih, sve veći dio vremena provode u pasivnom položaju, sjedeći ili ležeći uz televizor, kompjuter i telefon što dovodi do gojaznosti, problema sa zglobovima, dijabetesa, povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, osteoporoze i drugih bolesti. Redovna fizička aktivnost umanjuje stres i olakšava svakodnevni život, pa je iz tog razloga i najbolja prevencija ovih bolesti – saopštavaju iz Udruženja fizioterapeuta.
Nikada nije suviše rano niti suviše kasno sa otpočinjanjem redovnih fizičkih aktivnosti.

– Odraslima se preporučuje 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti (vožnja bicikla, plivanje ili brzo hodanje) – pet dana u nedjelji. Alternativno, preporučuje se 20 minuta energične aktivnosti koje ubrzavaju rad srca i disanja – tri dana sedmično. Odrasli treba da održavaju svoje mišiće. Preporučuje se trening snage – na primjer podizanje tegova, sklekovi, čučnjevi – najmanje dva puta sedmično. Djeci i mladima ispod 18 godina treba 60 minuta umjerene do snažne fizičke aktivnosti svakog dana za pravilan rast i razvoj. Odraslima preko 65 godina preporučuje se 20 minuta umjerene fizičke aktivnosti – pet dana u nedjelji – preporučuju iz Udruženja fizioterapeuta Crne Gore.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code