SVJETSKI JE DAN CRVENOG KRSTA

SVJETSKI JE DAN CRVENOG KRSTA

87
0
Podijeli

Crveni krst Crne Gore, kao dio velike svjetske porodice Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, čiji je punopravni član već punih 140 godina, obilježava Svjetski dan Crvenog krsta, u znak sjećanja na Henry Dunant-a, jednog od osnivača Pokreta.

Danas počinje i sprovođenje tradicionalne, Zakonom ustanovljene „Nedjelje Crvenog krsta”, koja traje do 15. maja i ima manifestacioni karakter.
U okviru Nedjelje Crvenog krsta biće organizovane i brojne druge aktivnosti, u Herceg Novom. Ovog vikenda u marketima Voli i Maxi u Igalu, kao i u prodavnici Roda u centru Novog, u dvije smjene, 24 volontera Osnovne škole Dašo Pavičić prikupljaće pomoć u hrani i higijenskim artiklima za socijalno ugrožene porodice – kazala nam je iz opštinske organizacije Crvenog krsta, Mira Krsmanović.
U toku su i pripreme za opštinsko takmičenje u pružanju Prve pomoći, na poligonima ispred zgrade Crvenog krsta 16. maja. U takmičenju učestvuju timovi podmlatka i omladinaca. Poligini su drugačiji nego prošlih godina, pa će se ekipe takmičiti u pružanju prve pomoći u slučaju požara, zemljotresa, nesreća u dvorištu, a biće upućeni i u pravilno pružanje reanimacije za odrasle – kazala je Krsmanovićka.
U 2015. godini, Međunarodni pokret obilježava 50-godišnjicu ustanovljavanja Osnovnih principa Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, pa će tim povodom biti i tema ovogodišnje Međunarodne konferencije Pokreta – „Moć humanosti: Osnovni principi na djelu”.
Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, povodom Svjetskog dana Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, Jelena Dubak je istakla da su pred ovom organizacijom brojni i zahtjevni zadaci pružanja pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva i da je potrebna podrška svih:
– Građana da se uključe u naše volonterske aktivnosti i pomognu sprovođenje programa, kompanija i drugih privrednih subjekata, kao i međunarodnih i drugih organizacija – da nam pruže podršku da pomognemo najugroženijima. Države i njenih organa na svim nivoima – da prepoznaju našu ulogu na pravi način i u skladu sa njom sarađuju sa nama. Medija – da nam pomognu u promovisanju pozitivnih primjera volonterizma, humanosti, solidarnosti i na taj način doprinose širenju humanih principa.
Volonterima, aktivistima, članovima Crvenog krsta, kao i svim humanim ljudima, ona je čestitala njihov Dan, uz nadu da će nas biti više i da ćemo na taj način što kvalitetnije rješavati humanitarne probleme sa kojima se suočavamo.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code