Table kroz Stari grad neusklađene sa konzervatorskim principima i biće uklonjene

Table kroz Stari grad neusklađene sa konzervatorskim principima i biće uklonjene

4
Podijeli

Turističke info table koje su početkom januara postavili aktivisti NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma iz Podgorice na 6 lokacija u gradu, biće uklonjene dok se na njima ne izmijene sporni nedostaci.

To je Radiju Jadran potvrđeno u opštinskom Sekretarijatu za komunalne djelatnosti, ekologiju, energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine.

Picerija i restoran

Table će, čim dozvole vremenski uslovi, biti uklonjene, jer je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala negativno mišljenje u kojem se precizira:

– Ocijenjeno je da su informativne table, sa konzervatorskog stanovišta, neprihvatljive, budući da su nedostaci sadržani u tekstualnim prikazma istorije grada, ilustracijama i dizajnu, neusklađeni sa konzervatorskim principima – kazali su nam u Sekretarijatu.

To praktično znači da je Uprava dala negativno mišljenje zbog čega će table biti uklonjene, dok se „nedostaci“ ne isprave.

Iz Sekretarijata će sjutra proslijediti mišljenje Uprave NVO Centar za inicijative, kao i Komunalnoj policiji, a onda će krenuti sa demontažom.

Podsjetićemo, Komunalna policija je početkom januara tada NN licu naložila uklanjanje tabli sa 6 lokacija. Međutim, u međuvremenu NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma iz Podgorice saopštila je da im je dozvole za postavljanje tabli izdao Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju, odnosno bivši načelnik iz prošlog saziva parlamenta, Ilija Peulić. Nakon toga, ovaj Sekretarijat zatražio je konzervatorske uslove, kao i dozvolu Uprave za zaštitu kulturnih dobara iz Kotora.

U međuvremenu, NVO Centar za inicijative uložila je žalbu na rješenje Komunalne policije o uklanjanju 6 turističkih info tabli. Žalbeni postupak je u toku pred službom glavnog administratora Opštine Herceg Novi, Nenada Đorđevića.

4 Komentari

  1. Sporan je samo tekst, graficki dizajn i dizajn same metalne konstrukcije 😀
    Pozitivno sam iznenadjen da vlasti imaju oka za ovo, izgleda da stvarno napredujemo ka civilizovanoj zemlji!

    14
    6

Ostavite komentar

*

code