Tankim iglama, akupunkturom, do prestanka bola

Tankim iglama, akupunkturom, do prestanka bola

2002
1
Podijeli

U organizaciji Udruženja fizioterapeuta Crne Gore i podgrupe Udruženja fizioterapeuta Norveške i suorganizaciji Instituta Dr Simo Milošević i Fakulteta primijenjene fizioterapije u Igalu  uspješno je održan jednodnevni seminar sa temom: ”Medicinska akupunktura i njena uloga u liječenju bola”. Na seminaru je učestvovalo 12 fizioterapeuta – dvoje iz Makedonije i 10 iz Crne Gore.

Medicinska akupunktura 1Ovaj seminar je bio besplatan, informativnog karaktera o indikacijama za primjenu tankih igli u terapiji bola, o statusu i primjeni ove metode širom svijeta. Predavač je bio Božidar Gardašević, Chairman of forum of Medical Acupuncture, Norwegian Society of chartered Physioterapists, bivši predsjednik Norveškog Društva medicinske akupunkture.

Picerija i restoran

Medicinska akupunktura 2Medicinska akupunktura je terapeutski model, gdje se koriste tanke igle. Potiče od tradicionalne kineske akupunkture, gdje je osnova znanje iz anatomije, fiziologije, patologije i medicine zasnovane na dokazima, podsjećaju iz Udruženja fizioterapeuta Crne Gore. To znači da se ne bazira na drevnu kinesku filozofiju Yin/Yang i cirkulaciju Qi. Kada se stimulišu određeni djelovi tijela sa tankim iglama, aktivira se aferentni nervni sistem koji vodi do različitih djelova centralnog nervnog sistema, dobija se efekat od spinalnog do kortikalnog nivoa, uključujući aktiviranje nervoendokrinog sistema i regulaciju djelova autonomnog sistema.

Medicinska akupunktura 3Medicinska akupunktura je dio konvencionalne medicine, a ne jedan “alternativni medicinski sistem”. Najveći  dokazi (dokumentacija) nalaze se u liječenju bola u koštano-mišićnom sistemu, uključujući miofascijalne bolove. Praktičari medicinske akupunkture teže integraciji medicinske akupunkture u konvencionalnu/školsku medicinu tamo gdje je dokazano da postoji efekat.

1 komentar

  1. Banja i svi vidovi terapija su u svakom slučaju najbolji lijek, ali farmaceuti imaju bolji marketing i poznaju psihu bolesnika, kojima je pristupačnije i naizgled jeftinije popiti tablete, nego ići na druga liječenja.Koristiti banju znači posvetiti se sebi makar pola sata na pravi način.Svi stranci mogu,a mi ne znamo,a ođe je imamo.Pare trošimo po buticima i kafićima,za razne mreže i televizije da bismo bili što dalje od sebe.Građani ne razumiju ovu priču,napišite je običnim jezikom,nađite način da vam vjeruju da im možete pomoći,a to je ona nauka koja se kod nas ne cijeni,a iz tankih knjiga ne može naučiti.
    0    0

Ostavite komentar

*

code