TEHNIČKA RJEŠENJA SANACIJE KLIZIŠTA NA PODIMA NA REVIZIJI

TEHNIČKA RJEŠENJA SANACIJE KLIZIŠTA NA PODIMA NA REVIZIJI

137
0
Podijeli

Reviziona komisija stavila je određene primjedbe na tehnička rješenja projekta sanacije klizišta na Podima.

Prema riječima predsjednika Opštine Dejana Mandića trebalo je da projekat bude kompletiran do 1. maja, kako bi radovi krenuli konačno u drugoj polovini maja.
Mandić za Radio Jadran pojašnjava da je Reviziona komisija u potpunosti prihvatila projektna rješenja o postavljanju šipova i drenažnih kanala, međutim:
“Reviziona komisija je samo uočila da će rad na terenu biti mnogo lakši ako se dvoredni preprojektuju u jednoredne šipove, ali to je samo pitanje matematike i statike, da na terenu ne bi došlo do rušenja međa mašinama. Dakle, reviziona komisija imala je samo tehničke primjedbe”.
I izvođač radova, kotorska firma Yu Briv, upoznata je sa novonastalim aktivnostima i sa njima je saglasna, jer zna da će mašinama lakše doći do određenih pozicija.
Prema preporukama projektanata za ove radove neophodno je izuzetno suvo vrijeme, najbolje ljeto, jer tada podzemne vode imaju najniži vodostaj, s obzirom da će se kopati kanali dubine 5-7 metara.
– Mislim da je potrebno najviše dva mjeseca da bi se to sve završilo, mada to možda u ovom momentu nije ni bitno. Ako izvođač počne sa radovima krajem maja, to bi onda tokom sezone svakako bilo završeno – uvjeren je Mandić.
Jedan od članova Revizione komisije arh. Mirko Balabušić pojasnio nam je da bi ručni iskop o kome je ranije bilo riječi, došao u obzir jedino prilikom iskopa bunara, mada, prema njegovim riječima, i to je nerealno jer su velike dubine:
“Uglavnom će se raditi mašinama i iskop drenažnog rova koji ide iznad samog sela. Drenaža se uliva u ta dva bočna potoka, gdje je bio i jedan od većih problema. Potoci su dosta zapušteni, zarasli u travu, šiblje i draču, tako da će drenažni rov da se sprovede do njih i potoci će biti regulisani, što je veoma važno” – kaže nam Balabušić.
Mandić je podsjetio i da je novac za sanaciju klizišta obezbijeđen u iznosu od 270 hiljada eura.
Podsjetićemo, klizište u naselju Crnica obuhvatilo je 20-ak kuća od kojih je nekoliko potpuno neupotrebljivo, a mještani uporno vode sudski spor kako bi se utvrdila odgovornost i kako bi koliko toliko bili obeštećeni. Suđenje koje u hercegnovskom Osnovnom sudu po prijavi desetak Crničana traje već 5 godina, danas je po ko zna koji put odloženo i to za 30. april, jer se nije pojavio jedan od vještaka.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code