Tek u septembru mišljenje Vlade o PUP-u Herceg Novog

Tek u septembru mišljenje Vlade o PUP-u Herceg Novog

4
Podijeli

Prijedlog PUP-a za opštinu Herceg Novi još je na ocjenjivanju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, iako je njegovo usvajanje u lokalnom parlamentu bilo najavljeno do polovine jula.

U međuvremenu, okončana je Studija kulturnih dobara, a u lokalnoj upravi očekuju da bi dokument mogao biti vraćen Opštini početkom septembra, budući da je Vlada na godišnjem odmoru tokom avgusta.

Picerija i restoran

Načelnica Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, Marina Sekulić, kazala nam je da očekuju pozitivno mišljenje resornog Ministarstva, nakon čega bi Prijedlog PUP-a bio dostavljen Skupštini na usvajanje.

Sa druge strane, ukoliko Ministarstvo da negativno mišljenje, dokument će biti ponovo korigovan, mada Sekulić uvjerava da i u tom slučaju, korekcije ne bi bile drastične.

Podsjetićemo da su građani tokom Javne rasprave o Nacrtu PUP-a Herceg Novog sa Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu dostavili ukupno 788 primjedbi. Prije toga Ministarstvo održivog razvoja i turizma uputilo je 80 primjedbi na Nacrt PUP-a, koje su u većoj mjeri usvojene i korigovane.

Kako se navodi u dokumentu sa centralne javne rasprave, Nacrtom PUP-a definisani su strateški stubovi razvoja grada, koji kad se razrade na ciljeve nižeg reda, “pretvaraju” se u prostor. Tako je kao prvi pokretač razvoja definisan turizam, koji bi se u narednom periodu pored hotelskog, razvijao kroz vjerski, agro, etno gastro turizam.

PUP-om je obuhvaćena cjelokupna površina opštine od 23,5 hiljade hektara, a PUP bi trebalo da važi do 2030. godine.

4 Komentari

  1. Turizam kao nosilac privrede? Trećerazredna djelatnost da bude prvorazredna? 4 mjeseca da radimo, a 12 da živimo? Infantilno i bez pokrića u stvarnosti, bilo našoj, bilo grčkoj ili bilo koje druge zemlje koja se orjentisala na turizam kao nosioca razvoja. Možda, samo možda, od tih para može da živi vlasnik hotela i apartmana. A gdje je radnik? Kako da pregura godinu sa 4 (četiri!) plate? Kako država da 12 mjeseci naplaćuje porez? Zamisao o malom radu i velikim parama je super zamisao, samo je nerealna. Izlaz je u povećanju proizvodnje, usluga i trgovine, realnih nosilaca privrede. Uništeni su Brodogradilište i Prvoborac, ali rade proizvodnja namještaja, pvc stolarije, stanova, a trguje se namještajem, aparatima za domaćinstvo, mnogi majstori pružaju usluge, i to treba podsticati, ili makar ne ometati.

    10

Ostavite komentar

*

code