Teško obuzdati vandalizam i destrukciju

Teško obuzdati vandalizam i destrukciju

1556
10
Podijeli

vandali polomljeno stub rasvjeteŠta tjera pojedince da razvaljuju autobuska stajališta, kontejnere, arle, stubove rasvjete, korpe za otpatke, klupe? Stručnjaci bi mogli reći, nezadovoljstvo sobom i životom, loše vaspitanje, trenutno raspoloženje i ko zan što još. Prema riječima nadležnih opštinskih službi, svake godine  između 20 i 30 odsto mobilijara na javnim površinama mora se zamijeniti. Vandalizam je u porastu , pa i trud i izdvojena sredstva iz budžeta za popravke i obnovu uništenog sve su veća.

Služba komunalne policije, je prethodnih dana  evidentirala nekoliko novih  slučajeva vandalizma. Oštećeno je novo autobusko stajalište u Zelenici na kojem su nepoznati počinioci polomili bočnu pleksiglas ploču, dok je na rivijeri polomljeno šest stubova javne rasvjete. Podsjećamo, postavljanje jednog novog autobuskog stajališta košta oko 3.500 eura, dok jedan stub javne rasvjete košta oko 350 eura.

Picerija i restoran

Od januara je u Novom uništeno 27 kontejnera, kao i 43 betonske posude za otpad duž Šetališta pet Danica i Obale Nikole Kovačevića. Novi  podzemni kontejneri koji su postavljeni na tri lokacije koštali su 25.000 eura. Drugi tip novih kontejnera i kanti su takođe nabavljeni i postavljeni, a sve zarad odgovornijeg odnosa građana prema gradu, pa samim tim i čistijeg grada. Za nabavku novih kontejnera ovo preduzeće godišnje izdvaja između  10.000 i 15.000 eura.

vandali polomljeno stajaliste hnSekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju je ove godine dao nalog Komunalno-stambenom preduzeću da ne sadi sezonske sadnice jer svake godine ih na stotine preko noći bude pokradeno. Mimoza koje su sađene uz magistralu ove godien su uništili vandali. Pretpostavka je da su sadnice, od kojih svaka vrijedi 200 eura otrovane, kako bi bio omogućen prolaz za automobile.

Veliki broj sadnica poklonjen je ustanovama koje imaju ograđena dvorišta, kako bi bile sačuvane i na najbolji način iskorišćene, ali vanadlima nadležni niakako da doskoče.

Oni remete i planove  Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog koja je odnovila četiri devastirana igrališta za najmlađe, od  19 planiranih. Međutim, tek što djeca počnu da ga koriste zatiču polomlčjene elemente. Zato u Agenciji namjeravaju da uspostave video nadzor na određenim lokacijama.

Protiv nesavjesnih savjesni građani se moraju boriti i pomoći nadležnim službama, zato iz Opštine mole građane i goste da prijave svako lice za koje uoče da uništava gradsku infrstrukturu, parkovske mobilijare, autobuska stajališta ili javnu rasvjetu.

10 Komentari

 1. Колико видим, све иде по плану. Управо овакву омладину смо и хтјели. Умјесто образовног програма имамо фарму и парове, наставник је обасправљен пред размаженом дјецом, наставни програм не дозвољава ни на који начин да школа утиче на понашање дјетета. У Јапану дјеца имају одређено вриеме да проведу у чишћењу учионица и дворишта. У Скандинавији часови у природи
  0  0
 2. Vandalizam se jako lako sprecava ne selektivnom primjenom Zakona. Crnogorski zakon predviđa kaznu društvenog rada, i kada se uhvate prvi vandal na djelu, osude se i odrade posao koji je predviđen, nikada više im neće pasti na pamet da lome.
  0  0
 3. Slomiće tek kamere ako ih ko postavi.Ima li neko da se plati da opštinskim ličnostima kaže uzrok,mada njih to ne zanima.Moraćemo nešto ispočetka da učimo.Osnovna škola je najvažnija.Nekad su ljudi sa srednjom bili izvrsni menadžeri.
  0  0
 4. Nista nije tesko ako imate kamere, citajte komentare ljudi,svi vam isto savjetuju-kamere i nemojte se vise zaliti,platili ste*** 2.7 miliona*** rasvjetu ,a niste postavili kamere , a na ovu cijenu ne bi vam ih ni naplatili!!!
  0  0

Ostavite komentar

*

code