„Third Eye Crying “: Digitalne ilustracije Vanje Vikala konačno i u Herceg...

„Third Eye Crying “: Digitalne ilustracije Vanje Vikala konačno i u Herceg Novom

1
Podijeli

Nakon uspješno organizovanog Hercegnovskog likovnog zimskog salona, pa kolektivne izložbe fotografa „To sam ja“, publika će u aprilu imati priliku da u Galeriji Josip Bepo Benković pogleda izložbu multitalentovanog autora – grafičara, ilustratora i dizajnera Vanje Vikala, publici poznatog pod pseudonimom Linnch.

Izložba pod nazivom „Thir Eye Crying“ biće otvorena 4. aprila. Nakon Beograda, Zagreba, Banjaluke, Sarajeva i Karlovaca, na red je došao i Herceg Novi. Riječ je o seriji digitalnih ilustracija urađenih tehnikom sito štampe, angažovanih kroz kritiku savremenih društvenih problema, ali umotanih u veo crnog humora.

Picerija i restoran

Svaka od 16 grafika koje će biti izložene u Galeriji urađene su u 30 primjeraka, u dvije dimenzije. Pored toga biće izloženo 5 platna velikog formata, kazao je za Radio Jadran autor izložbe, Vanja Vikalo.

– Trudim se da u svaku galeriju u koju dođem uradim još neki veliki rad na licu mjesta, ako galerija to dozvoli. Ako ne, onda postavljam neke privremene grafike ili neke velike formate. Trudim se da to varira od svake izložbe, iako se srž postavke zasniva na tim digitalnim ilustracijama koje su rađene sito štampom – objasnio je Vikalo.

Otkrio je da na njega nije uticao ni jedan pojedinačni autor, koliko grafike na skejtbordima koje je radio Ed Templton, vlasnik jedne od kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijim dasaka i opreme. On mu je promijenio estetiku i „pomjerio granice u smislu da ilustracija ne mora da bude predstava idealnih stvari, već može biti čudna, a da posjeduje iste kvalitete“. Pored toga ističe i rad organizacije „Piktoplazma“, kolektiv vizuelnih umjetnika čiji je fokus kreiranje karaktera.

Apsurdnost jurnjave za profitom

Svi radovi sa izložbe „Third Eye Crying“, kako je kazao, predstavljaju pojedinačne poruke i ukazuju na univerzalne probleme današnjeg društva.

– Moje ilustracije opisuju društvo, način na koji se čovjek ponaša prema drugom čovjeku, kako se društvo odnosi prema prirodi, prema građanima i radnicima… Pokušao sam da kroz što jasnije i što kraće poruke pokažem neke od stvari koje primjećujem, kako kod sebe, tako u društvu u kojem živimo – objašnjava Vanja Vikalo.

Primjetno je da crvena boja dominira na većini ilustracija, uz crnu i bijelu. Kako je kazao, presudna je bila „snaga kombinacije tih boja“.

– Asocira me na propagandne plakate. Jer, kad radim poruke u toj estetici, čini mi se da nekako pozivaju gledaoca da upije informaciju na podsvjesnom nivou. Ne bih volio da se na tome zadržim, ali dok traje ova izložba hoću da je istražujem, jer postoji još uvijek širina u tome i još uvjek je otkrivam – objasnio je Vanja Vikalo.

Nastali kao reakcija umjetnika na apsurdnost jurnjave za profitom, uspjehom, društvenim statusom, njegovi jedostavni, ali živopisni karakteri lako komuniciraju sa publikom i otkirvaju sve banalne stvari i probleme savremenog čovjeka.

Video spot za Unicef Montenegro

Pored grafičkog i umjetničkog dizajna, Vikalo je u saradnji sa Mariom Đorđevićem iz ekipe „Who See“ pokrenuo i studio pod nazivom „Rudnik film“, koji se bavi produkcijom video spotova i animacija zasnovanih na ilustraciji. Otkirva nam da su nedavno završili video spot za UNICEF Montenegro.

– Animacija je nešto što me kao umjetnika potpuno pomjerilo, zato što sam počeo da primjenjujem stvari koje su me zanimale čitav život, a nisam nekako imao hrabrosti da se upustim u to, kao na primjer pisanje scenarija ili razmišljanje o strukturi neke priče. To mi je jako zanimljivo, ali ranije sam se tome posvećivao površno – naveo je Vikalo i nagovjestio bez puno detalja da on i Noyz trenutno rade na jednom kratkom, animiranom filmu koji će uskoro biti završen.

Vanja Vikalo je, moglo bi se reći, jedan od umjetnika koji je umjetničku formu spontano razvio bježeći od rutine svakodnevnih poslova. Svaki rad koji je naslikao ne predstavlja samo estetski izraz, već nosi konkretnu poruku ili koncept.

Izložba „Third Eye Crying“ biće otvorena do 15. aprila, a nakon toga postavka se seli za Beograd, pa u Trst i Ljubljanu.

Pored ove, Vikalo iza sebe ima još nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi koje su održavane u Beogradu i Zagrebu, ali i u Amsterdamu, Beču, Štutgartu, Bazelu i mnogim drugim gradovima u Evropi.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code