„Third Eye Crying“ Vanje Vikala u Novom: Društvena kritika umotana u crni...

„Third Eye Crying“ Vanje Vikala u Novom: Društvena kritika umotana u crni humor

1909
0
Podijeli

Izložba Vanje Vikala pod nazivom „Third Eye Crying“, koja je sinoć otvorena u Galeriji Josip Bepo Benković, prva je  jednog dizajnera u ovoj prestižnoj novskoj galeriji. Izložba je prošla bez zvaničnog otvaranja i orbaćanja publici. Samo bjelina galerijskih zidova, boje propagandnih plakata i britki jezik ilustracije kojom je autor skrenuo pažnju na brojne društvene probleme i stereotipe. Takav koncept je upravo zamislio Novljanin, Vanja Vikalo.

Predstavio se sa 16 ručno rađenih grafika, u tiražu od 30 komada po ilustraciji, u formatima 22x22cm i 50x50cm, ali i sa tri rada velikog formata.

Picerija i restoran

– To je serija ilustracija koja je bila predstavljena do sada u 4 grada. Izložba je pod nazivom „Third Eye Crying“ odnosno „Treće oko koje plače“. Pored toga, kao i za svaku od izložbi do sada, pokušao sam da uradim rad velikog formata. Ovaj put smo to dokumentovali. Crtao sam privremeni mural na platnu na tvrđavi Forte Mare. To smo pretvorili u video koji će služiti kao promocija za sljedeće izložbe u regionu – kazao nam je Vikalo.

Sve njegove ilustracije su društveno angažovane, opominju, ukazuju, otkrivaju, kritikuju. Na njima je društvo u kojem je posječeno posljednje drvo (Tree free society) – ilustracija urađena kao isječak iz novina, mjesto na kojem nema više parkova, samo parking mjesta (No parks, only parking lots), parodija zavisnosti o internetu kroz Isusovo raspeće, podizanje revolucije iz udobne sofe (Couch potato activism), ili vremenska prognoza kisele kiše (No rain, expect acid rain).

Na gotovo svim grafikama su jednostavno ilustrovani karakteri, koji lako komuniciraju sa publikom, ali i do srži i suštine ogoljene situacije koje otkrivaju sve banalne potrebe, probleme i hirove savremenog čovjeka. Kritika društva u maniru stripa, uvijena u crni humor.

Izložba “Third Eye Crying” pokazuje da je publika u Novom željna novog sadržaja, novih umjetnika. Galerija “Josip Bepo Benković” ugostila je mnoge sjajne autore, ali, moglo bi se reći, samo tradicionalne likovne stvaraoce – slikare, vajare i fotografe, pa izložba ilustracija jednog dizajnera dolazi kao pravo osvježenje.

– Za sada sam prezadovoljan, čini mi se da je došlo dosta ljudi. Drago mi je da sam postavio izložbu ovdje, pa ko želi da je pogleda, biće u mogućnosti još dvije sedmice. Zaista mi je drago što sam konačno uspio pokazati radove koje sam radio prije godinu drugarima, prijateljima i familiji – naveo je Vikalo.

Izložba je prodajnog karaktera, na prodaju su neuramljene grafike u formatima 22×22 i 50×50, ručno su štampane i numerisane, a prodaju se po cijenama od 30 i 50 eura.

Postavka je u Galeriji na spratu, dok je u prizemlju instaliran projektor na kojem publika može da vidi mural u nastajanju, sniman iz nekoliko uglova i pomoću drona. Čitav video obiluje odličnim kadrovima tvrđave Forte Mare, bedema Starog grada i ljetnjeg kina.

Ovaj avangardni dizajner priprema radionicu u okviru Kluba istraživača neistraženih oblasti u Novom, ali nije otkrivao detalje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code