Tivat prva opština u Crnoj Gori sa solarnim klupama

Tivat prva opština u Crnoj Gori sa solarnim klupama

2803
2
Podijeli

solarna klupaZahvaljujući donaciji kompanije Luštica Development Tivat je od danas prva opština u Crnoj Gori koja raspolaže ekološkim i visoko-tehnološkim urbanim mobilijarom.
Tri takozvane “pametne” solarne klupe čiju nabavku je finansirala Luštica Development svečano su predate gradu u prisustvu predstavnika kompanije i Opštine na čelu sa predsjednikom, Ivanom Novoselom.
Dragana Becirovic i Ivan Novosel tv 250216– Imajući na umu dobrobit Tivta i Crne Gore kao i naša nastojanja da kreiramo Luštica Bay kao održivu i “eko-frendli” zajednicu, veoma smo srećni kada smo u prilici da podržimo unapređenje našeg neposrednog okruženja energetski efikasnim rješenjima u svakodnevnom životu. Vjerujemo da će ove multifunkcionalne klupe biti veoma korisne i Tivćanima i posjetiocima i da će postati gradska atrakcija. Nadamo se da će klupe predstavljati novi “hotspot”, odnosno novu tačku okupljanja u Tivtu i da će biti podjednako mjesto kako za dopunu baterija mobilnih uređaja, tako i susreta naročito mladih – saopštila je PR savjetnica Luštica Developmenta, Dragana Bećirović.
Predsjednik opštine Ivan Novosel, kazao je da rezultati koji su ostvareni na uštedama energije, svrstavaju Tivat među dvije vodeće opštine u Crnoj Gori koje su najviše uradile u domenu energetske efikasnosti.
– Ova donacija našeg dugogodišnjeg partnera, kompanije Luštica Development svakako će doprinijeti da se učvrstimo na liderskoj poziciji time što postajemo prva opština u Crnoj Gori koja posjeduje ovakav mobilijar – rekao je Novosel.
Petar Vujovic tvEnergetski menadžer u Opštini Tivat, Petar Vujović objasnio je da solarne klupe koje je proizvela hrvatska kompanija “Include”, ukupne vrijednosti 5.700 eura, imaju više funkcija.
– One služe kao urbani mobilijar, rasvjetno tijelo, stanica za dopunu električnom energijom baterija mobilnih uređaja, te kao hot-spot za bežični internet. Energetski su nezavisne, jer se napajaju strujom iz fotonaponskih ćelija u solarnoj ploči smještenoj ispod sjedalne površine klupe. Svaka klupa ima ukupno četiri USB porta, na koji se radi dopune mogu priključiti mobilni telefoni, tableti i lap-top računari. Zahvaljujući akumulatoru, klupa može da funkcioniše i do 10 dana bez direktnog kontakta sa sunčevom svjetlošću, rekao je Vujović.
“Spajanjem” pametnih telefona ili lap-topova sa klupom, mogu se dobiti i informacije o temperaturi i kvalitetu vazduha, buci i sličnom, kao i grafikoni o ukupnoj energiji koju je klupa proizvela od sunčeve svjetlosti. Klupe su presvučene posebom vrstom homogenog polikarbonata koji je 400 puta izdržljiviji i jači od stakla. Postavljene su na dvije lokacije šetališta Pine i na Trgu magnolija.
potpisivanja ugovora solarna klupa tv 250216Potom su direktor pravnog sektora Luštica Developmenta, Nebojša Popović i predsjednik Novosel potpisali Protokol o sponzorstvu za ovu godinu vrijedan 150 hiljada eura, kojim će kompanija Luštica Development, shodno svojoj strategiji društveno odgovornog poslovanja, sponzorisati razvoj lokalne zajednice kroz finansiranje klubova i institucija u oblasti sporta, društvenih, turističkih, zabavnih i kulturnih aktivnosti. Luštica Development će ovim sredstvima finansirati i podržati i projekte u energetskom i obrazovnom sektoru.
– Ovo je nastavak saradnje koju smo počeli u 2010. godini i zahvaljujući kojoj smo smo do sada podržali brojne ustanove, nevladine organizacije, sportske klubove i kulturne organizacije, projekte i aktivnosti. Do sada smo na ovaj način obezbijedili oko 870 hiljada eura za finansiranje šire zajednice. Naročito smo ponosni kada imamo priliku da podržimo poboljšanje uslova u školama i vrtićima kao i da pomognemo rješavanje konkretnih životnih potreba našeg neposrednog okruženja, saopštila je Bećirović.
– Tivat je svojom atraktivnošću i jasnom vizijom uspio da stvori osnovne preduslove za dolazak renomiranih investitora, koji u opštini razvijaju projekte ukupne vrijednosti od preko dvije milijarde eura što nas takođe stavlja na lidersku poziciju kada je u pitanju obim i kvalitet investicija, ne samo u Tivtu i Crnoj Gori, već i u regionu. Sa investitorima, poput Luštice Development, smo razvili partnerske odnose koji nam pomažu da ne samo unaprijedimo već i modernizujemo kvalitet života u našem gradu, ali i turističku ponudu, ocijenio je Novosel.
Kompanija Luštica Development na 690 hektara zemljišta nadomak Tivta razvija projekat Luštica Bay kreiran kao novi turistički grad u Crnoj Gori, u potpunosti uklopljen u prirodno okruženje i integrisan u lokalnu zajednicu kao funkcionalni grad otvoren posjetiocima tokom cijele godine.
Luštica Bay je planiran da ponudi sedam hotela, dvije marine, prvi profesionalni golf teren u Crnoj Gori, sa potpisom Gerija Plejera, više od 1.000 stanova, preko 500 stambenih vila i kuća, kao i druge objekte.

2 Komentari

  1. Ovoliko price o klupama,a ne fale se koliko su ustedeli i zakinuli budzet opstine,jer su odlukama vlasti oslobodeni mnogih doprinosa,koje gradani moraju platit za izgradnju nuznog stambenog prostora.

Ostavite komentar

*

code