Tivatska solila ekoturistički dragulj Boke Kotorske

Tivatska solila ekoturistički dragulj Boke Kotorske

939
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

solila-foto-3Da se od zapuštenog smetlišta, na mjestu stare solane, može napraviti ugodno mjesto za boravak ptica, ali i prirodni rezervat za uživanje, dokaz su Tivatska solila. Ta, sve značajnija ekoturistička destinacija, zahvaljujući JP Morsko dobro, Opštini Tivat, Centru za zaštitu i proučavanje ptica (CZAP), kao i podršci državne Fondacije za zaštitu prirode iz Njemačke i organizacije  Euronatur, dobila je novi identitet. Uspješno je relazovan projekat “Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem: osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali”.

Obilazeći rezervat, koji je je posljednje odmorište ptica pred seoba sa sjevera za Afriku, sa predstavnicima svih partnera i sami smo se  uvijerili koliko je stanje lokaliteta unapređeno. Tivatska solila, koja se prostiru na 150 ha, zaštićeni su rezervat prirorde od 2008. godine. U Morskom dobru su prepoznali rezervat kao veoma važnu turističku destinaciju, kaže nam Vojislav Draganić:

Picerija i restoran

– Tako smo 2011. godine počeli sa značajnim ulaganjem u ovo područje. Do sada je uloženo  oko 160 hiljada eura u infrastrukturu i revitalizaciju. Partneri smo CZAP-u i Opštini Tivat. Naša obaveza je bila da kroz ovaj projekat postavimo informnativni punkt na ulazu, gdje posjetioci mogu saznati sve o Tivatskim solilima. On nas je koštao oko 20 hiljada eura – kaže Draganić.

Kao upravljač, Morsko dobro namjerava da i dalje  ulaže u lokalitet, pa je do 2017. godine planirano investiranje od oko 20 hiljada eura za održavanje postojeće infrastrukture, sanaciju nasipa, postavljanje mobilijara, košenje vegetacije.

– Radimo i na izradi novih studija kanala i potoka u rezervatu, kao i studije kulturne baštine, što će koštati 15 hiljada eura. Do kraja godine biće zavšen monitoring broja i vrsta ptica, staništa i drugih zajednica – najavljuje Draganić.

Cijela priča oko Solila počela je na inicijativu Opštine Tivat još 2008. godine setom aktivnosti, izradom studija i dokumenata koji su potvrdili važnost ovog lokaliteta za ekologiju, napominje sekretarka za zaštitu životne sredine i ekološku efikasnost Opštine Tivat, Tatjana Jelić:
-To je bio i razlog da se te godine Solila proglase zaštićenim lokalitetom najvišeg ranga, rezervatom za ptice. Već 2013. godine proglašena su ramsterskim područjem, koje je pored Skadarskog jezera, jedino u Crnoj Gori. To nas čini ponosnim i daje nam zadatak da ubuduće unapredimo dodatno ovaj lokalitet. On je danas jedan ozbiljan dio turističke ponude našeg grada – kaže Jelić.

Njemačka Fondacija za zaštitu prirode i Euronatura godišnje  ulažu u ovakve projekte 50 milioana eura. Euronatur je odlučio još prije 20 godina da se fokusira na Balkan:
-Biodiverzitet Balkana, priroda i kultura veoma su bogati, a pogotovo Crna Gora, gdje smo već mnogo godina prisutni. Od početka smo podsticali projekat zaštite Tivatskih solila dajući logističku i finansijsku podršku u partnerstvu sa Morskim dobrom, Opštinom i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica. Ovdje nisam bio nekoliko godina i izgleda drugačije, prosto sjajno. To je dokaz da se  dobrim partnerstvom može mnogo učiniti u zaštiti vrijednih prirodnih lokaliteta – ističe izvršni direktor Euronatur-a, Gabriel Schwaderer.

solila-foto-2Ako su Tivatska solila ekoturistički dragulj Boke Kotorske, onda je i mlada vodičkinja, Tivćanka Petra Soković, još jedan važan dragulj za  promociju ovog područja. Ona je gostima iz Njemačke, prije završne konferencije projekta, predstavila lokalitet kao što je to učinila i za 2000 posjetilaca ove godine. Puno zanimljivih detalja o životu stare solane iz 13. vijeka, onima koji su zarađivali za život skupljajući so, sve do današnjeg stanja rezervata u koji dolazi sve veći broj ptica. Pejzaž sa pogledom na ostrva Sveti Marko i Gospu od Milosti, planinu Orjen s jedne i Lovćen s druge strane, djeluje božanski. No, da li blizina Aerodroma i buka aviona remete ptičiji mir?

– Pticama ne smeta buka aviona, koliko ljudi, ali zahvaljaujući durbinima možemo ih posmatrati sa dovoljne udaljenosti. Sada je vrijeme jesenje seobe. Idu na topli jug. Najviše se okupljaju rano ujutru i u sumrak, prije nego što nastave put. Za sada je registrovano 114 vrsta ptica, ali taj broj varira i nadam se da će ih biti sve više, baš kao i posjetilaca – priča Petra.

S obzirom da je od janura angažovana kao vodičkinja, Petra je naučila mnogo o ovom lokalitetu i životu ptica. Turistima na nekoliko jezika objašnjava sve što je bitno, ali ima i dovoljno želje na pomogne daljoj valorizaciji rezervata. Vjeruje da bi mogao da se jedan bazen osposobi za prikupljanje soli, pa da posjetioci kada dođu da posmatraju ptice  istovremeno mogu i da na tradicionalan stari način prikupljaju so i sačuvaju je kao suvenir.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code