TIVATSKA SOLILA: U PREDSEZONSKO UREĐENJE “MORSKO DOBRO” ULOŽILO 8000 EURA

TIVATSKA SOLILA: U PREDSEZONSKO UREĐENJE “MORSKO DOBRO” ULOŽILO 8000 EURA

241
0
Podijeli

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je i ove godine obavilo predsezonsko uređenje i nastavilo infrastrukturno opremanje specijalnog rezervata Tivatska solila.

Cilj je da se ograničenim intervencijama u specijanom rezervatu unaprijedi zaštita kako biljnih tako i životinjskih vrsta, posebno ptica, kao i aktivnu promociju nove vrste turističke ponude – birdwatching – saopštili su iz JP Morsko dobro.
Ovim projektom Javnog preduzeća realizovane aktivnosti usmjerene su na uklanjanje korovske vegetacije sa paralelnih i poprečnih nasipa, trasiranje šetališnih staza, sanacija oštećenih djelova nasipa, postavljanja kanti i klupa, kao i održavanje postojeće infrastrukture (mostova i kapija). Vrijednost izvedenih radova je oko 8.000 eura.
U narednom periodu, stručni tim je predvidio ralizaciju aktivnosti koje se tiču daljeg projektovanja, uređenja i čišćenja kanala, postavljanje informativnog punkta na ulazu u rezervat, kao i dalje aktivnosti koje će cijelo ovo područje staviti u funkciju i učiniti ga otvorenim za posjetioce.
Poznato je da ekološki orijentisana turistička ponuda preuzima primat u razvijenim turističkim zemljama, a takođe je neophodno da, u cilju održivog razvoja, zaštitimo biljne i životinjske vrste koje skoro ekskluzivno imaju stanište na Tivatskim solilima – kažu u Morskom dobru.
Državni zavod za zaštitu prirode 2008. godine donio je Rješenje o stavljanju pod zaštitu Tivatskih solila kao posebnog (specijalnog) rezervata prirode, radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i biljnih zajednica.
Na području nekadašnje aktivne solane razvijena je ugrožena slatinska vegetacija, koja se smatra posebnom vrijednošću. Slatinsku vegetaciju i obilje hrane u bazenima najbolje su iskoristile ptice.
Do danas je na Tivatskim solilima registrovano 111 vrsta prica od 330 koje se redovno mogu vidjeti u Crnoj Gori. Treba napomenuti i to da su Solila Emerald stanište Bernske konvencije i Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica u Crnoj Gori – IBA.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code