TIVATSKI I SRPSKI PRIVREDNICI ODLIČNO SARAĐUJU

TIVATSKI I SRPSKI PRIVREDNICI ODLIČNO SARAĐUJU

112
0
Podijeli

Tivat_1U namjeri da podstakne saradnju privrednika iz Crne Gore i Srbije, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Crnoj Gori, Radivoje Rašović razgovarao je danas sa tivatskim gradonačelnikom i privrednicima. Opšta ocjena je da u Crnoj Gori raste broj zaintesovanih za formiranje srpsko-crnogorskog poslovnog kluba, jer ekonomska saradnja izmedju dvije države napreduje nakon što su prevaziđene političke barijere.

Ako je tačno da su privrednici najbolji ambasadori svojih država onda su to po Radaivoju Rašoviću upravo privrednici iz Crne Gore i Srbije. „Srbija je glavni partner Crnoj Gori u uvozu i izvozu, a isto tako Crna Gora izvozi značajne proizvode, električnu energiju, obojene metale i vina na tržište Srbije“ – ističe Rašović.

Picerija i restoran

Ipak, odnos uvoza i izvoza izmedju Srbije i Crne Gore je 6:1, odnosno  Srbija 6 puta više uvozi nego što Crna Gora izvozi u Srbiju. Rašović želi da osnivanjem srpsko-crnogorskog poslovnog kliuba, za koji je, kaže, pristupnicu već potpisalo 60 crnogorskih preduzeća, podstakne okupljanje preduzetnika i bolju saradnju.

Tradicionalno najviše gostiju na primorju i dalje je iz Srbije, pa i u Tivtu iako je lani taj broj bio nešto manji. Zavsno od opštine taj procenat je i do 50 odsto.

– Tačno je i da u građevisnkim i turističkim poslovima, pogotovo sezonskim, dominiraju srpske firme – kaže predsjednik opštine Tivat, Dragan Kaknaraš:

– To može da se tumači kao recidiv prošlosti, ali može da bude i stvar izbora i kvaliteta ponude firmi iz Srbije. Nas posebno interesuje kao turističku destinaciju to što se broj turista iz Srbije ne smanjuje, iako tako djeluje nakon prošle godine kada je u Tivtu porastao i broj gostiju sa drugih tržišta – ističe Dragan Kankaraš.

A tivatski privrednici su podsjetili: U HTP „Primorju“  i ove sezone je bilo, najviše, 39 odsto srpskih tursita. Ali imaju problema sa nekim turističkim agenicjama iz te Republike sa naplatom sredstava.

U „Portomontenegru“ umjesto domaćih angažovane su gradjevinske firme iz Srbije , ali to je prema riječima Sava Đurovića samo stvar kvaliteta, a nikako diskrimincije. Šansu će ponovo imati svi na skorom tenderu za izgradnju hotela sa pet zvjezdica. Oni koji su, pak, došli u Crnu Goru iz Srbije i osnovali svoja predstavništva ili samostalne firme poput  „Iva puta“  i direktora  Jovana Marjanovića, zataražili su posredovanje Rašovića za lakše produženje radne dozvole i dobijanje dvojnog državljanstva.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code