TIVĆANI SLALI KAMENARIMA NEISPRAVNU VODU IZ PLAVDE UMJESTO IZ REGIONALNOG VODOVODA

TIVĆANI SLALI KAMENARIMA NEISPRAVNU VODU IZ PLAVDE UMJESTO IZ REGIONALNOG VODOVODA

101
0
Podijeli

U petak 18. septembra obustavljenja je isporuka vode iz regionalnog vodovodnog sistema opštini Herceg Novi, nakon što je u internoj laboratoriji JP Regionalno vodovod Crnogorsko primorje konstatovano da su vrijednosti elektroprovodljivosti i sadržaja hlorida u vodi uzorkovanoj u Kamenarima, iznad koncentracija definisanih važećim pravilnicima – saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Kako opština Herceg Novi još nije spojena na regionalni vodovodni sistem, isporuka vode se obavljala korišćenjem infrastrukture tivatskog vodovoda, od priključka regionalnog vodovoda za opštinu Tivat, pa dalje prema odvojku Kamenari, na kom se obavlja isporuka vode opštini Herceg Novi.
Analize vode za piće sa izvorišta ,,Bolje Sestre”, kao i svih distribucionih odvojaka regionalnog vodovodnog sistema uključujući i prekidnu komoru Tivat, sa koje se voda dalje isporučuje stanovništvu Tivta i Herceg Novog, rađene u internoj laboratoriji Regionalnog vodovoda, potvrđuju njenu ispravnost – tvrde u JP Regionalni vodovod.
– Uzrok pogoršanja kvalieta vode na distribucionom odvojku Kamenari, kao i izrazito velike količine sadržaja hlorida, 4 puta veće od maksimalno dozvoljene vrijednosti, mogao je usloviti upliv morske vode na izvorištu ,,Plavda”, jer do akcidenta nije moglo doći zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta vode izvorišta ,,Bolje Sestre”. Sadržaj hlorida u vodi regionalnog vodovodnog sistema je čak 500 puta manji od konstatovane vrijednosti u Kamenarima i riječ je o vodi visokog kvaliteta, klase A1 – navode iz kompanije.

Picerija i restoran

TIVĆANI NIJESU ISPOŠTOVALI DOGOVOR?

Iz Regionalnog vodovoda podsjećaju da je DOO ,,Vodovod i kanalizacija” Tivat, prema ranijem dogovoru, bio u obavezi da prilikom isporuke vode iz regionalnog vodovodnog sistema opštini Herceg Novi, stavi van upotrebe izvorište ,,Plavda” kako bi se Herceg Novom (kao i jednim dijelom područja opštine Tivat) isporučivala isključivo voda iz regionlnog vodovodnog sistema.
– Od DOO ,,Vodovod i Kanalizacija” Tivat smo odmah nakon dobijenih rezultata analiza u petak 18. septembra tražili informaciju da li je do promjena u kvalitetu vode došlo do prodora vode iz izvorišta ,,Plavda” ili iz nekog drugog razloga (jer je jasno da voda u Kamenarima nije voda iz regionalnog vodovodnog sistema). Međutim, još uvjek nijesmo dobili odgovor od kolega iz tivatskog vodovoda. Shodno zakonskoj obavezi, Regionalni vodovod je odmah prekinuo sa isporukom vode Herceg Novom i obavjestio nadležne institucije: Upravu za inspekcijske poslove i JU institut za javno zdravlje sa problemom, i očekujemo da će reagovati shodno svojim ovlašćenjima – ističu iz regionalnog vodovoda očekujući da nadležni reaguju i da se što prije opštini Herceg Novi nastavi isporuka higijenski ispravne vode za piće iz regionalnog vodovodnog sistema.
– Očekujemo da tokom dana, a najkasnije sjutra dobijemo i zvanične rezultate jedine ovlašćene i akreditovane laboratorije za ispitivanje kvaliteta vode za piće u Crnoj Gori-Instituta za javno zdravlje, a do tada izražavamo zahvalnost rukovodstvu ViK-a Herceg Novi, koje je i pored deficita u vodi za piće, prihvatilo prekid isporuke iz regionalnog vodovodnog sistema, do utvrđivanja razloga zbog kojih je došlo do promjena u kvalitetu vode u Kamenarima.

REDOVNA KONTROLA VODE IZ IZVORIŠTA BOLJE SESTRE

U JP ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” redovna kontrola kvaliteta vode za piće koja se isporučuje vodovodnim preduzećima na Crnogorskom primorju je prioritetan zadatak kome su, kako navode, izuzetno posvećeni.
– Kvalitet vode koja se regionalnim sistemom vodosnabdijevanja isporučuje sa izvorišta ,,Bolje Sestre” primorskim opštinama redovno kontroliše JU Institut za javno zdravlje, dok se u internoj laboratoriji Regionalnog vodovoda, na mjesečnom nivou odradi se između 700 i 800 analiza različitih parametara kvaliteta vode, što govori o ozbiljnosti s kojom pristupamo kontroli kvaliteta vode koju isporučujemo loklalnim vodovodnim preduzećima na Crnogorskom primorju. Upravo zahvaljujući stalnoj kontroli kvaliteta vode u našoj laboratoriji smo i uočili ovaj akcident i reagovali u skladu sa zakonskim obavezama.
Stoga, očekujemo i od naših poslovnih partnera, lokalnih vodovodnih preduzeća na Crnogorskom primorju, da se prema ovim poslovima odgovorno odnose, jer od 2010. godine, kada je izgrađen dio prve faze regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje, nema razloga da se iz bilo kog razloga stanovništvu isporučuje voda nezadovoljavajućeg kvaliteta – saopšteno je na krajuiz JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code