TO Herceg Novi: Sezona znatno bolja od lanjske, infrastrukturu treba popravljati

TO Herceg Novi: Sezona znatno bolja od lanjske, infrastrukturu treba popravljati

21
Podijeli

U Herceg Novom je nastavljena dobra posjeta gostiju i nakon glavne sezone, koju u lokalnoj Turističkoj organizaciji ocjenjuju veoma uspješnom.

– Po Montst-ovoj statistici, u predsezoni smo imali rast po broju dolazaka od 24%, u odnosu na 2017. godinu. Poređenja radi, sljedeća opština sa najvećim rastom je zabilježila 8%. Po našoj statistici na osnovu naplate boravišne takse, u predsezoni (maj i jun 2018.) smo zabilježili rast od 43,01%, u odnosu na 2017. U špicu sezone (jul i avgust 2018.) smo zabilježili rast od 13,15%, u odnosu na 2017.- navodi za Radio Jadran, direktor TO Herceg Novi, Pavle Obradović.

Picerija i restoran

Za očekivati je da će i septembar i oktobar biti odlični i ispuniti planove turuističkih poslenika.

U TO su zadovoljni sopstvenim učincima i djelovanjem u promovisanju i unapređenju turističke ponude, ali smatraju da ima dosta prostora za napredak:

– Prije svega, u saradnji sa opštinskim službama, pokušaćemo da riješimo komunalne probleme koji umnogome utiču na kvalitet boravka u Herceg Novom – kaže Obradović.

Podsjeća da su ostvarili nekoliko važnih projekata koji su donijeli rezultate, te da Herceg Novi bilježi pozitivan rast i pored, po mnogima ne tako uspješne sezone.

– Imamo probleme koje pokušavamo da riješimo za sljedeću sezonu, to su čistoća, buka, nepotrebna vožnja motornih vozila Šetalištem i nelegalno posredovanje u izdavanju soba/apartmana. Nedostatak dječijih igrališta i programa za djecu je jedna od glavnih primjedbi turista – navodi Obradović.

Od 18 Informativno turističkih biroa dva na Rosama i Žanjicu se zatvaraju 15. septembra. Od 1. oktobra biće zatvareni svi u mjesnim zajednicama, kao i 3 kioska (na kraju Igala, na autobuskoj stanici i u Baošićima). Ostali TIB-ovi koji su u vlasništvu TOHN ostaju da rade i tokom zime.

Ponuda neće biti predstavljena na sajmovima

Jesenji i zimski period obično vezani za sajamske nastupe, ali u TO Herceg Novi u sezoni 2018/19 ne planiraju nastupe na međunarodnim evropskim sajmovima. Aktivnosti će bazirati na pozivanje studijskih grupa u Herceg Novi:

– Smatra se da preusmjeravanje sredstava na ovaj vid promocije omogućava veću eksponiranost kao i mjerljivost rezultata. Studijske grupe će se sastojati od blogera – travel influencer-a, kao i novinara koje angažuju  PR agencije iz zemalja inicijatora putovanja. Posebna će pažnja buti usmejrena na tržišta: Rusije, Njemačke, Francuske i zemalja Skandinavije i Beneluksa – ističe Obradović.

Tek nakon realizacije takvih aktivnosti  biće odlučeno da li da se TO Herceg Novi  “reaktivira” na međunarodnim sajmovima.

Međutim, iako neće imati evropske sajamske nastupe, turistička ponuda Herceg Novog će biti promovisana na svim koje bude organizovala  NTO. Lokalna turistička organizacija, pak, planira posjetu regionalnim sajmovima, a sljedeći je LORIST u Novom Sadu od 4. do 7. oktobra.

21 Komentari

 1. Zasto se boravisna taksa ne uplacuje onog momenta kada se gost prijavluje?
  Ove godine je bilo najmanje gostiju unazad 16 godina, samo sto se boravisna taksa placala( “pp” )po potrebi jer do sada nije bila proverara kao ove godine. To svi znamo.
  Kada se bude uveo gore pomenuti nacin izaci ce prava slika.

  2
  1
 2. MOLIM VAS DA PRAVILNIK O NAPLATAMA TURISTICKE TAKSE (lepo otkucan na crnogorskom jeziku na jednoj strani lista) prevedete makar jos samo i na engleskom, te isti dajte turisti na ulasku u zemlju. Jer, ako oni dolaze preko booking.com-a turisti misle da boravisnu taksu za njih placa vlasnik smestajnog objekta. Ali ako oni dolaze preko drugih aranzmana gde nije unapred jasno naznacena cija je obaveza placanja iste, TADA JE GOST SAM DUZAN DA TO PLATI. Ali kada gost sam placa boravisnu taksu on nije duzan i nece da ostavi primerak uplatnice vlasniku objekta gde je boravio, a sto je sasvim normalno. Ali ako bi svaki turista gore pomenuti pravilnik dobio prilikom ulaska u zemlju , nesporazuma i nejasnoca ne bi bilo. Isto tako mislim da bi pored navedenog pravilnika bilo dobro da se navedu podaci “gde i kako parkirati auto u HN”, posto je parking mesta u sezoni tesko naci, strani gosti ne mogu koristiti placanje mobilnim telefonima, parking kartica nema u svakoj trafici kao i o 15 minutnom gratis parkingu da se na toj kartici naznaci. Ako bi stranci imali gore navedene informacije vec pri dolasku u nasu zemlju, bili bi svi vise zadovoljni. Nesporazumi i nejasnoce daju sumnje i nepoverenja a to nikome nije potrebno.

 3. A po čemu je sezona bilja?
  Najgora u ovom vijeku!
  Jedino je možda više prijavljenih turista, jer na granicama traže bijeli karton za registraciju.

  10
  2
 4. Nakon 15 mi sa Lustice nemamo gdje prijavlj.goste,nego da idemo u grad.Molim predsjednika TO da mi odgovori,sto dalje da radimo po tom pitanju.HVALA

  1
  1
 5. KAD JE TAKO USPJESNA SEZONA VRIJEME JE DA RADNICIMA U INFO BIROIMA POVECATE PLATE.I DALJE IMAJU NAJMANJE PLATE U REGIONU RADE I SUBOTU I NEDELJU IAKO IM JE UGOVOR NA 40 RADNIH SATI SEDMICNO.ZA TAJ PREKOVREMENI RAD VIKENDOM DAVATE IM PO 1 EURO NA SAT.KAD TOLIKO VOLITE HNOVI STO VI U KANCELARIJI NE RADITE MAKAR SUBOTOM ZA VRIJEME SEZONE?I PRIPREMI DIREKTORE ZA OSMI MART KARANFIL DA CASTIS RADNICE KO PROSLE GODINE!ONE NEMAJU NI 100 GRAMA KAFE ZA REPREZENTACIJU DOK U VASIM KANCELARIJAMA DNEVNI TROSAK NA SOKOVE CAJ I KAFU PRELAZI 100 EURA DNEVNO.ILI STE ZAMISLILI DA STE NARODNA SAMOPOSLUGS?

  9
  3
 6. Da nije odluke sa se na granicama provjerava boravisna taksa vas rad bi bio ne 0 nego jedno – beskonacno i jos se hvalite sa dobrom sezonom ????????????????????????
  U odnosu na sve prosle zadnjih 20 godina ove smo imali bolju pred sezonu ili ti Maj i Jun a jos nevidje vece rupe od Jula i Avgusta zadnjih provjereno 10 godina.
  I onda vi podjelite pare djacima (sto bi bilo i ok da niste dali toliko mnogo njima nekolicini sto je klasican lopovluk) kupujete opremu vatrogascima i jos razno raznih retardizama umjesto da reklamirate grad i ponudu i krenete u sledecu sezonu vec sad sa spremljenim programima i planovima i reklamama a ne u Maju iduce godine.

  15
  2
 7. A da ulozite malo para u sahtove po setalistu sramota kako smrdi svaki se moj gost zalio od savine do skvera put do ferala ka veceri i obavezno nagon za povracanje prije iste.. debilizam sahtovi sa rupama to bi djete malo skapiralo da ne ide..

  9
  3
 8. Sta planirate sa pjescanim dijelom Novosadskog? Nakon prosirivanja setalista na toj dionici ostavili ste kamenolom na toj plazi. Ono je bruka!

  9
  2
 9. Blogeri nikad nikoga nisu doveli, pogotovu ovi koje vi dovodite, koji iza sebe imaju 5-6 postova. Provjerite koga ugoscavate… sto se programa u starom gradu tice, dzez, strip, Spanjola, turisticka organizacija nema veze s tim, nego mladi ljudi iz NVO. Sto se zelenila tice, bolje da su za to odvojili sredstva nego za pucke feste na koje dodje 50 lokalaca.. Sto se tice Igala i kvazi slikara i kukuruza… ruglo, kao i do sada. Vi i dalje mjerite uspjesnost turisticke sezone naplacenom t.taksom. Razbacujete se novcem od te takse kao da vam je s Marsa pao. Pita li se ikad iko u toj turistickoj organizaciji, i u gradu uopste, dje odose pare naplacene od taksi. Grad nam se raspada od gliba a drvece koje su nasi preci nestaje… nesto zbog starosti, nesto zbog bahatosti pojedinaca. Zasluzuje Novi daleko bolje od vas!

  32
  2
 10. Ni jedna ozbiljna turisticka destinacija ne bi smjela da se pouzda u marketing nekih blogera niti u goste regiona. Turizam je borba u ringu i bez inovacija ostadosmo na kraju kolone.

  28
  2
 11. Nije samo sezona bolja nego lanjska, nego je i zaposlenost u TO bolja nego lanjska.
  I tu su se oprijedjelili za influensere. Nađeš influensera, on ti nađe posao u TO.
  Odustaje se od međunarodnih sajmova jer su influenseri bolji? Otkud sad pa to, kad su svi bili oduševljeni nastupima naše TO na sajmovima u svijetu, posebno izgledom štandova i dijeljenjem šejkera prisutnima.
  Rješavaće komunalne probleme? Zar tome služe lokalne turističke organizacije? Zar ne postoje u ovom gradu komunalna preduzeća koja su za to zadužena?
  Bojim se da ovo vodi sve netransparentnijem poslovanju, a posebno sam oduševljen što se pominju strane PR agencije. Eto prostora za mutljavine i korupciju.
  Fale dječja igrališta? Možda će se obnoviti i ideja za Free kick master?

  26
  3
 12. Kraj maja pocetak juna dobar,od 10 juna do 25 jula opsta katasrofa,najgore do sad u poslednjih 15 god .Avgust mjesec standardan.Za pohvalu je kulturni program u avgustu u Starom gradu,Jazz,Opere,Strip,Film. Fest itd.Negativna stavka cistoca grada, gora nego ikad do sada.Upropastila utisak i vas i sezone

  27
  5
 13. Influenseri su dobra, baš baš dobra stvar, ali ne odustajte olako od tradicionalnog načina marketinga.

  Ne može Herceg Novi svojim “influensom” da poboljša sam sebi marketing ako iza svega toga ne stoji kvalitetna priča o državi kao destinaciji za odmor.

  Odlaskom na sajmove zadržavate prethodne pozicije, a odustajanjem gubimo mnogo. Mislim da vodite pogrešnan marketing i poslovnu politiku jer TO nije privatna firma koja se obraća krajnjem kupcu, već je B2B hub.

  A nama najviše treba influensera u gradu kako bi se poslovnost unutar grada dovela na mnogo veći nivo.

  16
  3
 14. Obradovicu , kakvi su ono kvazi slikari u parku Igalo koji narusavaju izgled Parka? Kukuruzi dime , rasirilisuncobrane , kokice , razne gluposti u lijepi Park! Radi par hilljada eura u budzet napravili ste od Igala cigansku cergu!

  49
  5
  • Moraju se nagradit vjerni glasaci,malo istrazite kakvog su politickog opredeljenja svi zakupci privremenih objekata i lokacija za koje dozvolu daje opstina pa ce vam sve biti jasno!

   34
   4
 15. Sezona bolja nego lanjska, a rad TO nikad gori. Toliko ste imali promasaja i neuspjeha da je to porazavajuce za jednu organizaciju pogotovo turisticku. Jedina svijetla stvar i za pohvalu rad informativnih turistickih biroa.

  98
  6
 16. a zelenilo koje se raspada? mogli bi ste za pocetak te bolesne palme i narandze iz dvorista vaseg predstavnistva maknut. I ovo godine umjesto pucanja para na novogisnje programe na koje je bilo 700 gostiju, bolje te pare preusmjerit na obnavljanje zelenila koje je prilicno u haosu. Osim palmu, stradaju i cempresi, borovi i narandze. To su hiljade izgubljenih stabala! A cempresi, borovi i palme su visoka drveca, nije dovoljno stavit saksije sa maslinama

  41
  5

Ostavite komentar

*

code