TOKOM NAREDNIH MJESECI NA GRADILIŠTU U KUMBORU 1000 RADNIKA I 21 KRAN

TOKOM NAREDNIH MJESECI NA GRADILIŠTU U KUMBORU 1000 RADNIKA I 21 KRAN

0
Podijeli

Na budućem kompleksu u Kumboru danas su iz betonjerke izašli prvi kubici betona, a uskoro će na gradilištu biti angažovani 21 kran i 1000 radnika, najavio je u Institutu Igalo, gdje se održava radionica za 120 radnika, vođa projekta i partnera “Azmonta”, izvršni direktor kompanije, James Wilson.

– U naredne tri godine u fabrici betona će biti proizvdeno 80 odsto betona od ukupne količine koja se godišnje proizvede u Crnoj Gori. Početak rada Azmontove akademije za obuku u Bijelom Polju planiran je za 4. mart – najavio je Wilson.
Posebno je značajno da su tokom protekle nedjelje odobreni svi idejni projekti za kompleks u Kumboru. Presudni elementi projekta su prihvaćeni. Ovo je najkomplikovaniji turistički projekat koji je ikada izgrađen u Evropi, navodi Wilson. Ništa nije tipsko, ni jedan objekat nije jednak. Svaki ima posebnu teksturu i bogatu arhitekturu sa elementima mediteranske tradicionalne. U Kumboru će biti novi grad, kao tri barokna Perasta, kazao je Wilson.
Na pitanje Radija Jadran kada se očekuje građevinska dozvola, on je kazao da to zavsii od države i da bi to moglo biti za mjesec.
Azmont-ov direktor izgradnje, Zoran Arsenijević pojasnio je da su do sada već dobili dvije dozvole za čišćenje lokaliteta, sa pratećom dokumentacijom za plan upravljanja otpadom. Gradilište je spremno za gradnju. Druga dozvola je ustvari odluka Vlade o odobravanju pripremnih radova velikog obima. U okviru te dozvole uključeni su zemljani radovi, razni iskopi, šipovanje, fundiranje. Jer, tlo je izuzetno loše za fundiranje što investitor nije znao. Geotehničkim istraživanjima je utvrđeno da je tlo nekoherentno.
– To su izuztno skupi radovi i za sve njih imamo dozvolu, a građevisnke dozvole će doći sigurno na vrijeme jer je studija lokacije u poodmakloj fazi usvajanja. Očekujemo da to neće biti prepreka za ispunjenje plana – istakao je Arsenijević.
Do sada je investitor izvadio 6000 kg neeksplodiranih sredstava sa morskog dna koja su tu bila posljednjih 150 godina, uz saradnju sa sektorom za vanredne situacije MUP-a i Vojskom Crne Gore.
James Wilson potvrdio je i ozbiljno interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija Instituta Igalo.
– Otkupili smo tendersku dokumentaciju. Pripremamo se ozbiljno za učešće. Uradili smo studije ekonomske održivosti. Prezentovaćemo ih Odboru i do 7. aprila predaćemo kvalitetnu ponudu – kazao je Wilson najavljujući da im je namjera da vrate slavu Institutu Igalo.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code