TRADICIONALNI PRIJEM ZA PORODICE PALIH BORACA

TRADICIONALNI PRIJEM ZA PORODICE PALIH BORACA

182
0
Podijeli

Povodom Dana opštine Herceg Novi predsjednica opštine Nataša Aćimović i predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman sa saradnicima, priredili su prijem za članove porodica palih boraca u ratovima od 1990. godine.

U znak poštovanja i sjećanja na nesebičnu hrabrost, požrtvovanje i humanost 25 boraca iz ovog kraja palih u ratovima od 1990. godine, tradicionalni susret protekao je u razgovorima i prijatnoj atmosferi, a svakoj porodici uručen je poklon od 150 eura.
– Praznik grada 28. oktobar upravo je prilika, ne samo simbolikom već i stvarnim značajem, da budemo zajedno i podijelimo sjećanje na žrtve koje su podnijeli naši sugrađani, a vaši najmiliji za našu bolju budućnost. Nisu slutili da je neće doživjeti, jer su vjerovali u pravdu i pravednost, u ljubav prema otadžbini i pobjedu dobra. A i da su znali, isto bi se borili jednakom ljubavlju i željom da njihovoj djeci danas bude bolje. Ne smijemo zaboraviti njihovo dostojanstvo, njihov patriotizam, njihovu odanost i privrženost zemlji u kojoj su se rodili, živjeli, učili, igrali se, radovali i nadali, zemlji na kojoj su potekli i njihovi preci… Uvijek moramo imati na umu da su oni ti zahvaljujući kojima smo danas tu, u svom zavičaju i sa svojima – kazala je predsjednica Aćimović.
Predsjednik Udruženja boraca rata 90-ih Đorđije Radović je istakao da je ovo 22. put od „burnih dana kada smo izgubili svoje saborce, a porodice svoje najdraže” kako se članovi porodica stradalih sastaju sa opštinskim rukovodstvom. Pohvalio je lokalnu upravu na principijelnosti i humanosti, koja se svake godine uoči Dana grada sjeća kako je kazao „onih divnih momaka, njihove hrabrosti i odlučnosti”.
– Još 2007. godine sam obećao da ćemo uraditi nešto mnogo brže i aktivnije, da ćemo imati zajedničko mjesto okupljanja, a to je mjesto gdje bi trebalo podići spomenik za sve momke koji su pali. U saradnji sa gradskim službama Herceg-Novog, od jula smo u punoj aktivnosti. Obratili smo se Ministarstvu kulture i Zavodu za zaštitu kulturnih spomenika. Očekujemo da će ubrzo to biti rješeno i da će stići saglasnost. Poslije toga je samo na nama, Novljanima, da se svi angažujemo i damo moralnu i logističku podršku da se to uradi što prije, kazao je Radović.
Od ideje da se na Savini podigne spomenik palim borcima se neće odustati, a prema riječima Radovića, već od sljedeće godine 27. ili 28. oktobra članovi njihovog Udruženja poštu će odavati ispred spomen obilježja na kome će biti ispisana njihova imena.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code