TRADICIONALNI PRIJEM ZA PORODICE PALIH BORACA

TRADICIONALNI PRIJEM ZA PORODICE PALIH BORACA

121
0
Podijeli

Povodom Dana opštine Herceg Novi predsjednica opštine Nataša Aćimović i predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman sa saradnicima, priredili su prijem za članove porodica palih boraca u ratovima od 1990. godine.

U znak poštovanja i sjećanja na nesebičnu hrabrost, požrtvovanje i humanost 25 boraca iz ovog kraja palih u ratovima od 1990. godine, tradicionalni susret protekao je u razgovorima i prijatnoj atmosferi, a svakoj porodici uručen je poklon od 150 eura.
– Praznik grada 28. oktobar upravo je prilika, ne samo simbolikom već i stvarnim značajem, da budemo zajedno i podijelimo sjećanje na žrtve koje su podnijeli naši sugrađani, a vaši najmiliji za našu bolju budućnost. Nisu slutili da je neće doživjeti, jer su vjerovali u pravdu i pravednost, u ljubav prema otadžbini i pobjedu dobra. A i da su znali, isto bi se borili jednakom ljubavlju i željom da njihovoj djeci danas bude bolje. Ne smijemo zaboraviti njihovo dostojanstvo, njihov patriotizam, njihovu odanost i privrženost zemlji u kojoj su se rodili, živjeli, učili, igrali se, radovali i nadali, zemlji na kojoj su potekli i njihovi preci… Uvijek moramo imati na umu da su oni ti zahvaljujući kojima smo danas tu, u svom zavičaju i sa svojima – kazala je predsjednica Aćimović.
Predsjednik Udruženja boraca rata 90-ih Đorđije Radović je istakao da je ovo 22. put od „burnih dana kada smo izgubili svoje saborce, a porodice svoje najdraže” kako se članovi porodica stradalih sastaju sa opštinskim rukovodstvom. Pohvalio je lokalnu upravu na principijelnosti i humanosti, koja se svake godine uoči Dana grada sjeća kako je kazao „onih divnih momaka, njihove hrabrosti i odlučnosti”.
– Još 2007. godine sam obećao da ćemo uraditi nešto mnogo brže i aktivnije, da ćemo imati zajedničko mjesto okupljanja, a to je mjesto gdje bi trebalo podići spomenik za sve momke koji su pali. U saradnji sa gradskim službama Herceg-Novog, od jula smo u punoj aktivnosti. Obratili smo se Ministarstvu kulture i Zavodu za zaštitu kulturnih spomenika. Očekujemo da će ubrzo to biti rješeno i da će stići saglasnost. Poslije toga je samo na nama, Novljanima, da se svi angažujemo i damo moralnu i logističku podršku da se to uradi što prije, kazao je Radović.
Od ideje da se na Savini podigne spomenik palim borcima se neće odustati, a prema riječima Radovića, već od sljedeće godine 27. ili 28. oktobra članovi njihovog Udruženja poštu će odavati ispred spomen obilježja na kome će biti ispisana njihova imena.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code