Trećina ostvarenog budžeta Opštine od naknada za izdavanje građevinskih dozvola

Trećina ostvarenog budžeta Opštine od naknada za izdavanje građevinskih dozvola

8
Podijeli

Ukupni do sada ostvareni prihodi Opštine Herceg Novi su oko 3 miliona eura, odnoso 27% planiranog budžeta, a od toga 1,2 miliona ili 35% sredstava ostvareno je od naknada za izdavanje građevinskih dozvola.

Ovo je najnepovoljniji period godine za punjenje opštinske kase, ali  predsjednik Opštine, Stevan Katić vjeruje da će do kraja godine biti ostvaren planirani budžet od skoro 18 miliona eura:

Picerija i restoran

– Kada je riječ o finansijskoj situaciji u Opštini Herceg Novi, imamo određene obaveze iz prethodnog perioda, kredite iz 2015. i 2016. godine. Na prethodnoj Skupštini odlučili smo se za dodatni kredit, da bismo završili još neke investicije koje smo započeli u prethodnom periodu, kako bismo na turističku sezonu dočekali spremni – kazao nam je Katić.

Većina sredstava od tog kredita usmjerena je na asfaltiranje lokalne putne mreže, na sanaciju trotoara, adaptaciju kuće Iva Andrića, uređivanje hotela u okviru Sportskog centra i na saniranje javne rasvjete.

Budžetom je bio predviđen i određeni iznos sredstava za rekonstrukciju hramova na Toploj i Belavisti, kao i muzeja Njegoševe škole gdje se trenutno izvode radovi, za koje je predviđeno 80 hiljada eura.

Pored toga iz opštinske kase dio sredstava odvojen je za Mitropoliju crnogorsko-primorsku,  odnosno za proslavu 300 godina Topaljske komunitadi, dodaje Katić.

Do juna finansijska situacija mogla bi biti znatno bolja, pošto je krenulo fakturisanje poreza na imovinu, gdje se očekuju mnogo veći prihodi nego u prethodnom periodu.

– Pokušavamo maksimalno da racionalizujemo troškove. To nam je sada  veoma značajno. Ne možemo izmisliti čarobni štapić kako bismo konsolidovali finansije. Imamo samo dva osnova, da na neki način povećamo prihode, odnosno smanjimo troškove i tu gledamo koje su to zakonske mogućnosti, kako bi Opština mogla da funkcioniše – navodi on.

Najviše novca u kasu Opštine Herceg Novi do sada slilo se od naknada za građevinske dozvole, pa su u lokalnoj upravi  zadovoljni  funkcionisanjem Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju oko sprovođenja novog Zakona o planirnaju prostora i izgradnji objekata.

Opština Herceg Novi je na sastanku predstavnika Vlade i Ministarstva, na kom su bili prisutni i predstavnici svih crnogorskih opština istaknuta kao primjer dobre  primjene novog zakona , iako je on u početku poremetio funkcionisanje svih opština i lokalna uprava je imala dosta primjedbi, kazao je Katić.

Inače, Opština Herceg Novi ima najviše podnijetih zahtjeva za legalizacuju bespravno izgrađenih objekata, oko 900, što je zbirno više nego sve primorske opštine.

8 Komentari

  1. KO DOĐE DO DOZVOLE U HERCEG NOVOM ,SKIDAM MU KAPU ! MOŽDA OVI IZ KLANA SEKULOVICA I ONI KOJI PLATE DA SE ODRADI . PITAJTE REDOM LJUDE PA ĆETE VIDJETI DA LI JE SVE TAČNO !!!

    3
    1
  2. hahahaha, crkva može vama davati a ne vi njoj ,pitajte ih na zajam uz 10% kamate,rado će vam dati . Ja kada bih došao na vlast za ovo bih vas krivično gonio i tražio da sami vratite novac .Doći će i taj dan !!!! Vidjet ćete !

  3. Nenamjerno ste stvar nazvali pravim imenom: nadoknada za izdavanje dozvole. Pravi naziv jeste KOMUNALNO OPREMANJE. Ali, od opremanja uglavnom dobijate – ŠIPAK!

    10

Ostavite komentar

*

code