Tretiranje palmi protiv “crvenog surlaša”

Tretiranje palmi protiv “crvenog surlaša”

644
0
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_hn3Komunalno-stambeno preduzeće počeće od ponedjeljka, 30. novembra sa tretiranjem palmi protiv crvenog surlaša na području Opštine Herceg Novi. Krenuće od Mjesne zajednice Bijela, gdje je već evidentirano prisustvo štetnog organizma. Iz Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine pozivaju vlasnike palmi da ukoliko primjete ili sumnjaju da je ovaj štetni organizam napao biljku obavijeste Komunalnu policiju, na broj 031/321-919 ili fitosanitanog inspektora na 020/621-111.
Prvi simptomi napada larve uočavaju se kada mlade grane izgledaju kao da su makazama iskrzane, a nakon toga dolazi do klonulosti listova, objašnjavaju iz Sekretarijata.
Svi građani i preduzeća koji su vlasnici palmi obavezni su da pristupe tretiranju zdravih biljaka, kako bi se spriječio napad i širenje opasne štetočine. Taj posao može da obavlja samo ovlašćeno lice, odnosno Komunalno-stambeno. Zato iz Sekretarijata mole sve vlasnike palmi da se za pomoć obrate ovom preduzeću.
Inače, prvo tretiranje palmi na pojavu štetočine crvenog palminog surlaša Rhynchophorus ferrugineus počelo je u junu u Tivtu. Fitosanitarna inspekcija naložila je preventivne mjere suzbijanja širenja ove štetočine, pa je 19. juna tretirana vrsta Kanarska datula Phoenix canariensis, na tivatskim javnim površinama. Sa insekticidom, čija je aktivna materija dimetoat, trgovački naziv „ Dimetogal“, tretirane su palme duž šetališta „Pine“, na lokaciji marine Kalimanj i palme u centru grada između stambenih zgrada i lamella, a kasnije i na drugim lokalitetima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code