TRG OD KNJIGE U HERCEG NOVOM – OPET IZOPŠTENI SAVREMENI CRNOGORSKI PISCI

TRG OD KNJIGE U HERCEG NOVOM – OPET IZOPŠTENI SAVREMENI CRNOGORSKI PISCI

219
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Na Trgu Herceg Stjepana (Belavista), pod sloganom „Šta je drugo čitanje do razgovor u tišini” (V. S. Lendor) od večeras do 28. jula u Herceg Novom će trajati 13. Međunarodni sajam Trg od knjige.

Pokrovitelji Sajma su Opština i Turistička organizacija Herceg Novi. Finansijski sponzor je Institut Igalo.
Organizatori, iz Gradske bibliteke i čitaonica, kao i Opštine Herceg Novi vjeruju da će, kako su saopštili, knjiga svojom magičnom energijom i ovog jula na Belavisti, prepoznatoj kao kultno mjesto knjige, okupiti veliki broj posjetilaca – čitalaca, kojima je knjiga svakodnevna potreba i koji neće propustiti priliku da se susretnu sa piscima i svoje biblioteke popune novim naslovima. Vjeruju i da će “podstaći one koji, nažalost, teško pronalaze vrijeme za potrebu kao što je čitanje i pridobiti najmlađu publiku, koja će na nezaboravan način doživjeti svoj prvi susret sa knjigom”.
Grčki pisac, Dimitris Sotakis će besjedom na temu „Književnost i čitanje u životu savremenog čovjeka” otvoriti ovogodišnji Trg od knjige.
– Promocija njegovog romana “Bez daha” (nagrada The Athens Prize for Literature časopisa ″(δε)κατα”), koji je u prevodu na srpski objavila izdavačka kuća Klio, održaće se druge večeri Sajma.
U programu svečanog otvaranja Trga od knjige učestvuje glumica, prvakinja Pozorišta na Terazijama, Ljiljana Stjepanović, monodramom „Gospođa ministarka”, koju je prema motivima Nušićeve komedije napisao Gale Janković – najavljuju organizatori.
Prigodnim programima biće obilježena i dva velika jubileja, Danilo Kiš omaž povodom 80 godina od rođenja i Omaž povodom 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića. Kao prateći program Sajma, u Galeriji „Josip-Bepo Benković”, biće priređena izložba „Danilo Kiš”, autora Olge Krasić Marjanović od 22. do 28.jula.
Prema programskoj koncepciji Trga od knjige, biće predstavljena djela koja su obilježila period između dva Sajma. U večernjim programima učestvuju: dobitnici nagrada – Enes Halilović („Meša Selimović”), Jasmina Ahmetagić („Nikola Milošević”), Tijana Đerković (italijanska nagrada „Prvi roman”), Nikola Moravčević (nagrada za životno djelo „Rastko Petrović”). Najbolje edicije iz svoje produkcije predstaviće Zavod za udžbenike Republike Srbije, izdavač godine na Beogradskom sajmu 2014. Tu su i promocije aktuelnih izdanja – novi roman Milisava Savića i dvojezično izdanje poezije ruskog autora Bulata Okudžave. Jeromonah Rafailo Boljević predstavlja izdanje Manastira Podmaine – Serafim Rouz: Pravoslavlje i religija budućnosti.
Neće izostati ni zavičajni autori i zavičajne teme. Biće predstvljene nove knjige Nikole Malovića (Nova knjiga, Podgorica) i Bosiljke Pušić (Pobjeda, Podgorica); novi broj zbornika Boka i knjiga – Simo Matavulj: Iz Boke Kotorske, čiji je priređivač prof. dr Goran Maksimović (JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi).
Naredni vikend biće posvećen programima za djecu. Žiri Trga od knjige prof. dr Goran Maksimović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović, dodjeliće plakete za Najljepšu knjigu, Najbolju ediciju, Izdavački poduhvat godine i Najljepšu dječiju knjigu.
U saopštenju organizatori,između ostalog, još navode da je Trg od knjige uspio da, uprkos krizi koja izdavače dovodi u nezavidan položaj, održi kontinuitet učešća izlagača iz Crne Gore i regiona. Autori i izdavači iz Boke Kotorske imaju mogućnost da predstave i prodaju svoja izdanja na štandu Bokeljsko izdavaštvo.

Picerija i restoran

TREBA LI OPET ZAŽMURITI?

Uprkos očekivanjima da će doći do promjene, ovogodišnji sajam Trg od knjige u Herceg Novom, programski je siromašniji, u odnosu na prethodne godine, bilo da je riječ o izdavačima, autorima i naslovima koji se promovišu. Opet nema savremenih crnogorskih pisaca, pa tako ni savremene crnogorske književne produkcije. Jednostavno, nijesu zastupljeni autori koji pripadaju korpusu crnogorske književnosti.
Pravo je čudo da nema jednog Nikolidisa, koji je dobio Evropsku nagradu za književnost, Ognjena Spahića koji je objavio novi roman, a ovjenčan je brojnim nagradama. Sa novim romanom u ovoj godini pojavio se i Balša Brković, a roman “Vajar”, Svetozara Savića, predstvlja pravi događaj u crnogorskoj književnosti. Miraš Martinović je objavio čak tri knjige posljednjih nekoliko mjeseci. Niko od njih nije izgleda značajan organizatorima Trga od knjige.
Pa ni Ljubomir Đurković, dobitnik Trinestojulske nagrade? Mogu reći: “kasno je bilo da mu uručimo poziv, jer program je davno usvojen”. Ali, kada je istu, Trinaestojulsku nagradu, prije dvije godine dobio Ilija Lakušić, imao je veče na Trgu od knjige u Novom.
Osim toga, ako se promovšu najbolje edicije Zavoda za udžbenike Beograda, zar ne bi bilo prirodno i da se promovišu izdanja Zavoda za udžbenike iz Podgorice?
Zar neki dramski program iz Crne Gore nije mogao da nađe mjesto na Trgu od knjige?
Ko uopšte kreira program Trga od knjige?
Ako je to isti sastav Savjeta i uprave Gradske biblioteke, a jeste, znači li to da su dobili podršku nove vlasti u Herceg Novom za istu, najblaže rečeno, dugogodišnju uvredljivu koncepciju ove manifestacije? Jer, samo se jednim njenim dijelom, posvećenim zavičajnim stvaraocima iz Herceg Novog, pokušava stvoriti privid i o zastupljenosti onih koji čine crnogorsku literaturu u sopstvenoj državi.
Ili, nova vlast nije imala vremena ili kadra, da promijeni one koji kreiraju više od decenije ovakav Trg od knjige? Može biti, jer jedina novina u odnosu na prethodne godine jeste data mogućnost uglednom crnogorskom književniku Mirašu Martinoviću, da u ime grada, pozdravi učesnike i posjetioce sajma. Napredak, nema šta!

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code