Tri nova servisa u Dječijem domu Mladost

Tri nova servisa u Dječijem domu Mladost

3
Podijeli

Do kraja godine, u Dječijem domu Mladost u Bijeloj trebalo bi da budu realizovana dva važna projekta – pokretanje nacionalne dječije SOS linije kao i projekat solarne elektrane. Tokom sljedeće godine u planu je otvaranje prihvatilišta za djecu žrtve nasilja u porodici.

Projekat uvođenja nacionalne dječije SOS telefonske linije radi se u saradnji sa UNDP-jem, koji su prepoznali ovaj projekat kao pomoć sistemu socijalne zaštite na lokalnom i nacionalnom nivou, pa su ujedno i finansirali softver za izradu linije, kazao je za Radio Jadran, direktor Doma, Vladimir Delić.

Picerija i restoran

“Mi smo nakon tendera dobili izvođača koji će nam instalirati taj softver, i očekujem da bi to moglo biti već sljedeće nedjelje. Mi imamo sva ostala sredstva tehničke prirode obezbijeđena.

Nacionalna telefonska linija radiće pod domenom 116, a to je inače broj za nacionalne telefonske linije, za koji smo dobili potvrdu za korišćenje od Ministarstva ekonomije. Telefon će biti otvorenog tipa, a na njemu će raditi obučeni savjetnici koji će djecu savjetovati kako da postupaju ako je riječ o nasilju u porodici, ako imaju ljubavnih ili drugih problema”, pojasnio je on.

Drugi projekat koi bi u Domu trebalo da zaživi do kraja godine je projekat solarne elektrane, čime bi dom bio jedina javna ustanova u Crnoj Gori sa takvim sistemom napajanja. Veći dio sredstava od 70% obezbijeđen je na jednoj donatorskoj večeri u Minhenu, dok se ostatak očekuje od Ministarstva rada i socijalnog staranja:

“Mi ćemo na taj način smanjiti troškove struje za nekih 20-30%. I ne samo struje već ćemo i dio tehničke vode da prebacimo na taj sistem, i imaćemo znatnu uštedu na mjesečnom nivou. Kroz projektnu dokumentaciju i analize, on je isplativ za nekih par godina. Projekat je vrijedan oko 20 hiljada eura, sa nadzorom i instaliranjem, a riječ je o “elektrani” od 15 kV”, pojasnio je Delić.

Prihvatilište za djecu žrtve nasilja u porodici biće prvo u Crnoj Gori, a trebalo bi da bude otvoreno sjedeće godine u Domu. Za sada je obezbijeđen prostor i uslovi za privremeni boravak djece žrtve nasilja u porodici, a prihvatilište će biti “uslužni servis” Centrima za socijalni rad na nivou države. Djeca će dolaziti po “preporuci” Centara, objasnio je Delić:

“Mi imamo jednu stambenu jedinicu, koju smo opredijelili za tu djecu, dvosoban stan, sa muškom i ženskom sobom i po dva kreveta, velikm dnevnim boravkom i kuhinjom. Tako će dijete žrtva nasilja u porodici izbjeći domski smještaj, odnosno imaće “porodični smještaj””, naveo je on.

Ostaje “teži” dio posla, obučiti osoblje koje će raditi sa tom djecom, a biće neophodni psiholozi, sociolozi i ostali kadar slične profilacije, koji je već imao iskustva sa takvom djecom, a posebnom obukom bio dodatno usavršen za rad, u čemu očekuju pomoć resornog ministarstva, zaključio je Delić.

3 Komentari

  1. Djeca ,zrtve nasilja i zanemarivanja su i sada sticenici doma.Nisu ih izdvojili iz bioloskih porodica i smjestili u dom jer su im tamo cvjetale ruze.

    9
    1

Ostavite komentar

*

code