TRI VLADINA RESORA U BORBI DA SVAKO DIJETE IMA SVOJU PORODICU

TRI VLADINA RESORA U BORBI DA SVAKO DIJETE IMA SVOJU PORODICU

184
0
Podijeli

Protokol o međusektorskoj saradnji u prevenciji i institucionalizaciji djece, čiji je cilj sprječavanje njihovog odvajanja od biološke porodice, potpisan je danas u Podgorici.

Protokol su potpisali ministari rada i socijalnog staranja i zdravlja, Predrag Bošković i Miodrag Radunović i pomoćnik ministra prosvjete Vesna Vučurović, čime se, kako je saopšteno, uz podršku UNICEF-a, obezbjeđuje saradnja tri vladina resora u rješavanju tog problema.
Potpisivanje protokola je samo nastavak kampanje koja je sporovedena tokom proteklih mjeseci, ”Svako dijete treba svoju porodicu” rekao je Bošković.
On je pojasnio da je značajno smanjen broj djece u Domu u Bijeloj, gdje je prije par godina bilo 186-oro djece, a sada ih je oko 120-oro, tako da je taj broj smanjen za trećinu, što je popriličan uspjeh.
„Jako je važno da postoji veće interesovanje porodica za nesrodničko hraniteljstvo”, kazao je Bošković.
On je podsjetio da se rezultati kampanje vide i kroz podatak da je u Crnoj Gori devet novih porodica zainteresovano da postanu hraniteljske.
Sva tri Ministarstva uz ključnog partnera UNICEF radiće na tome da Crna Gora ostane vodeća zemlja u regionu koja je započela ovaj posao.
Namjera nam je da do 2016. godine u Dječijem domu u Bijeloj nemamo barem djece do 3 godine – istakao je Bošković.
Inače, u protokolu koji je danas potpisan navodi se da je sekundarna prevencija Ministarstva rada i socijalnog staranja, donošenje plana transformacije Dječjeg doma „Mladost” u Bijeloj, u kome će biti definisana uloga transformisane ustanove u prevenciji institucionalizacije.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code