TRIBINA: NATO INTEGRACIJE DONOSE HERCEG NOVOM I CRNOJ GORI SIGURNOST I NOVI...

TRIBINA: NATO INTEGRACIJE DONOSE HERCEG NOVOM I CRNOJ GORI SIGURNOST I NOVI CIVILIZACIJSKI POČETAK

215
0
Podijeli

Ono što se koristila kao ključna argumentacija protiv Nato integracija u crnogorskom parlamentu, osim kolateralane štete u Murinu, uglavnom je trebalo da bude ispričano u parlamentu Srbije, kazala je na tribini o Natou u Herceg Novom, državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović, podsjećajući da je Srbija ušla u Partnerstvo za mir, njen parlament je usvojio sporazum o saradnji sa Natom i Srbija je usvojila Akcioni plan za prihvatanje Nato standarda.

Ona je dodala i da u Srbiji proces Nato integracija pamatno koriste za proces evrointegracija, kao i za reformu Vojske i zato joj nijesu jasne dileme protivnika Natoa u parlamentu Crne Gore.
Druga je zabluda da Nato i očuvanje životne sredine moraju biti u koliziji, jer zdrava životna sredina i bezbjednost su ključne vrijednosti koje za našu državu nemaju cijenu, kazala je Daliborka Pejović. Za nju je najvažniji argument za ulazak u Nato kolektivna bezbjednost.

Picerija i restoran

Predsjednica opštine Nataša Aćimović je poručila je da će Herceg Novi uvijek stati na stranu uspješne strategije i zato će dati podršku ulasku Crne Gore u NATO.
Reditelj Branko Baletić pozdravio je građansku ideju koja se stvara u Herceg Novom, nakon mnogo godina stagnacije. Samo građanska Crna Gora predstavlja sigurnu budućnost, a sa članstvom u Nato i novi civilizacijski početak.

Odbornik Udruženja građana Izbor, Dušan Radović Krušo govorio je u svoje ime iznoseći realne i praktične argumente zašto je pristalica NATO saveza. Emotivno, kaže, da i dalje ne podnosi taj savez, ali je narodu potreban mir i stabilnost koje jedino može donijeti Nato, a ne Rusija, bez obzira što mi volimo Rusiju, kazao je Radović:
– Rusija je daleko od nas i sistem u zapadnom svijetu je mnogo bolji nego u Rusiji – dodao je Radović i iz ugla čovjeka čija porodica živi u Rimu.
Na tribini su još govorili zamjenik ambasadora Rumunije, Mihail Stefan, koji je kazao da je 2004. godine Rumunija kada je ulazila u Nato imala 5,3 milijarde eura stranih investicija, a pet godina kasnije 9,5 milijardi. O učešću i benefitima za CG od mirovnih misija govorio je komandant misije ISAF u Avganistanu potpukovnik Živko Rakočević, a moderator je bio direktor NVO Alfa Centar, Aleksandar Dedović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code