Troškovi za remedijaciju tla u Brodogradilištu ušestrostručeni: Do kraja novembra stižu pare

Troškovi za remedijaciju tla u Brodogradilištu ušestrostručeni: Do kraja novembra stižu pare

1792
6
Podijeli

Međunarodni tender za sanaciju zagađenog tla u Bijeloj trebalo bi da bude raspisan čim „legnu“ sredstva, iz kredita Svjetske banke, koja će, po odluci Vlade biti preusmjerena za Brodogradilište  umjesto za lokaciju KAP-a. Riječ je o tranši od 5,7 miliona eura.

grit-3Međutiim, za remedijaciju, uklanjanje  deponije grita i kontaminiranog zemljišta u brodogradilištu, potrebno je čak  17.9 miliona. To je skoro 6 puta više od prvobitne projekcije. Samo za nadzor nad izvođenjem radova neophodno je 510 hiljada eura, bez PDV-a.

Picerija i restoran

U međuvremenu je utvrđeno da je zagađenje gritom i drugim elementima širih razmjera, pa je umjesto 60 tona izračunato da iz kruga Brodogradilišta treba ukloniti  čak 141 tonu otpada od pjeskarenja brodova.

Prenos sredstava neophodno je sprovesti prije raspisivanja međunarodnog tendera za sanaciju tla u Bijeloj, do  30. novembra, zaključak je Vlade.

Još u decembru prošle godine Vlada je usvojila koncesioni akt za korišćenje brodogradilišne luke i dala „zeleno svjetlo“ da se sredstva zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj, usmjere  za projekat Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje. U Vladi su uvjereni da se remedijacijom tla u brodogradilištu stiče nova šansa za buduću valorizaciju prostora, uspješnu privatizaciju i stvaranje preduslova za nova zapošljavanja.

grit-satDo sada je obavljeno intezivno uzorkovanje i analiziranje kontaminiranog zemljišta i grita, zatim geodetsko mjerenje radi utvrđivanja tačnih količina otpadnog grita. Rezultati analiza predstavljali su osnov za izradu Glavnog projekta remedijacije, a na osnovu Glavnog projekta pripremljen je i odobren Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i društvo, kao i Plan upravljanja životnom sredinom.

6 Komentari

 1. e jadne drzave i opstine koliko su opljackali do sad i uvijek malo prvo komunisti imas kucu vrati stan pa ex komunisti novopecene demokrate dzemperasi milonni eura .To je nasa ponos CAST OBRAZ POSTENJE .Svako prica o onom sto mu hvali kurva o postenju vojnik o skracenju itd DNO DNA .Omladino bjezi gdje god znas a sluge .ulizice i spijuni nastavite svoj casni posao ….pih
  56  5
 2. ovaj grit se lagano moze iskoristiti u izgradnju putnih praaca, i uopste nije opasan kao sto pricaju. druga stvar, odakle ovoliki grit ako je brodogradiliste poslovalo negativno i nije imalo posla ?
  meni se cini da je ovo samo napumpavanje troskova da bi se lokacija brodogradilista poklonila nekome za stanove za prodaju ili kondo hotele (citaj ekskluzivne risorte)
  62  4
 3. 141 tona? Dajte malo ozbiljnosti. ovo je 141000 (stotinučetrdesetjednahiljada) tona!

  141 tona se odnosi u 10 tura od po 15 tona (troosovinski kamion)

  Drugo, gdje je bio pohranjen toliki materijal do 2014?

  Treće, nadzor? Po’ miljona eura za nadzor? Ako je za ovaj posao potrebno po’ milje, šta je onda trebalo za izgradnju kolektora i ko je mak’o grdne pare za ne urađen posao nadzora kolektora?
  54  2
 4. Kako se ovdje neko dobro ugradio ispasce da vise kosta cistenje zemljista nego cijela imovina brodogradilista…umjesto da taj materjal uvaljaju u auto put bez ikakvih troskova…nego sad odjednom brinu za ekologiju…malo vam bilo hostapleri
  52  5
 5. Kako se desilo da se u periodu od 2001. do 2014. skladišti toliki opasni otpad na prostoru Brodogradilišta? Kako je moguće da “neka firma” može da posluje, a iz svog poslovanja “ne zna” što će sa opasnim otpadom, pa otpad postaje briga Države, odnosno Država rješava taj problem tako što uzima kredit koji će vraćati svi građani?
  Ima li odgovornih za ovakvo poslovanje koje je nametnulo građanima obavezu vraćanja kredita?
  62  9

Ostavite komentar

*

code