TROTOAR KAMP – SVETI STASIJE MJEŠTANI JEDVA DOČEKALI

TROTOAR KAMP – SVETI STASIJE MJEŠTANI JEDVA DOČEKALI

720
0
Podijeli

dobrota izgradnja trotoaraU okviru prvog poziva IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje, Opština Kotor je započela realizaciju projekta pod nazivom ”Održiva mobilnost u priobalnim gradovima”. Tri grada: Dubrovnik, Piran i Kotor su pripremili projekat, Adria MOVE IT, vrijedan 1,8 miliona eura. Za izgradnju trotoara u Dobroti Kotoru je opredjeljeno 280 hiljada eura.
Mještani Boško Jovanović i Ljubo Pejović, koje smo zatekli jutros kada je počela izgradnja trotoara u dužini od 2 km, od kampa do Sv Stasija u Dobroti, gledaju blagonaklono na taj posao. jovan marjanovic ivaput Međutim, kažu i da je trebalo odavno da se napravi staza za pješake, jer bilo je mnogo udesa. Plaše se sada da se trotoar ne pretvori u zonu parkiranja. Ipak, predstavnik tivatskog preduzeća „Iva put”, koje izvodi radove, Jovan Marjanović to demantuje:
– Dio pješačke staze imaće vertikalni ivičnjak, kojim ne može tako lako da se popenje auto. Na ulazu, biće postavljen oboren ivičnjak da mještani koji imaju garaže mogu ući – kaže nam Marjanović.
Opština Kotor je pripremila ovaj projekat koji će s 85% biti sufinansiran iz fonda IPA, dok će se 15 % sredstva biti iz vlastitih proračuna partnera. “Adria move it” u partnerstvu s gradovima Dubrovnikom i Piranom traje tri godina i završava u februaru 2014 godine.
nadja miranovic– Glavni cilj projekta je promocija održive mobilnosti i kvaliteta života na području Jadrana i veće sigurnosti u saobraćaju, čemu će doprinijeti izrada Lokalnih održivih planova mobilnosti koje u okviru ovog projekta za Opštinu Kotor izrađuje Ljubljanski urbanistički zavod. Povezanost gradova iz Hrvastke, Slovenije i Crne Gore se ne bazira na tome što jadranski gradovi imaju slične saobraćajne probleme. Građeni su tako da nije planirano veliko korišćenje automobila, a u vrhuncu turističke sezone veoma je sgusnuto stanvništvai dolazilo zakrčenja i posljedica – kaže koordinatorka projekta mr Nađa Miranović, savjetnica za međunarodnu saradnju u opštini Kotor.
U okviru ovog projekat na magistralnom putu Sv. Stasije u Dobroti biće napravljene i rampe za osobe s invaliditetom i signalizacija.
Trotoar će biti izgrađen do decembra ove, a čitacv projekat do marta iduće godine. Iz „Iva puta” kažu da je ovo prijeko potrebna pješačka staza jer je vrlo rizično ići magistralom. Računaju da će imati dobro vrijeme i završiti posao za dva mjeseca.dobrota izgradnja trotoara2

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code