TURISTIČKO POVEZIVANJE TRI OPŠTINE KROZ VALORIZACIJU ORJENA

TURISTIČKO POVEZIVANJE TRI OPŠTINE KROZ VALORIZACIJU ORJENA

229
0
Podijeli

Inicijativa o turističkom povezivanju tri Opštine koje dijele istu planinu i na taj način dodatna valorizacija Orjena, kroz eko-kulturni turizam, dobila je i svoje prve konkretne obrise.

Naime, na inicijativu bokeljskih iseljenika u Kanadi, a u saradnji sa vršiocem dužnosti rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željkom Starčevićem, juče je napravljena izviđačka ekspedicija u kojoj je učestvovao i konsultant u oblasti održivog, eko-kulturnog turizma, Stefano Babich. Babich, trenutno živi i radi u Kanadi, gdje i sarađuje sa našom dijasporom, a porijeklom je iz Trsta i 14 godina se bavi unaprjeđenjem i valorizacijom destinacija iz kategorije obnovljivog i održivog turizma.
Riječ je o inicijativi za pokretanje održivog „zelenog” turizma, koji se bazira na ponudi iskonskih vrijednosti i specifičnosti oblasti u kojem se praktikuje, na istorijskim zanimljivostima, prezentiranju drevnog načina života i običaja, tradicionalnoj domaćoj kuhinji i istom takom graditeljstvu.
Kako bi svaki naredni korak bio temeljno osmišljen i povezan u jedinstvenu cjelinu, sjutra prepoznatljivu na svjetskim turističkim tržištima, Orjenu, odnosno Grahovu, u posjetu je došao i konsultant za ovu vrstu turizma, Stefano Babich, Italijan sa kanadskom adresom. Posjetivši Orjen, bolje se upoznao sa turističkim potencijalima ove regije, što će mu pomoći u predstojećim detaljnijim razradama mogućih pravaca valorizacije Orjena. Ovom prilikom obišao je Vrbanj, mini centar planinskog turizma hercegnovske opštine, ali i Orjensko sedlo, geografsko središte masiva, sa putem koji preko ovog prevoja spaja dvije strane masiva, impresivnim primjerom austrougarske saobraćajne infrastrukture sa prelaza 19. u 20. vijek. Takođe, kanadski konsultant imao je priliku i lično iskusiti planinarenje po Orjenu obišavši novomarkiranu planinarsku stazu do obližnjeg vrha Kosmaš (1720 m).
Radi predstavljanja što cjelovitije slike o ovoj planini, pri obilasku terena sa Stefanom Babićem bio je i v.d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević, koji je istakao da mu posebno zadovoljstvo čini potpuno međusobno podudaranje gledišta o potrebi orijentacije na razvoj onih vidova turizma koji nisu agresivni prema okolini i koji u fokus pažnje stavljaju prirodne i antropogene vrijednosti planine, to jest upravo ono što je opština Herceg Novi i odlučila da štiti i ujedno turistički valorizuje u našem zaleđu. Međuopštinska saradnja u dobijanju zajedničkog turističkog proizvoda je korak u dobrom pravcu, pa će Agencija i u narednom periodu podržavati i podsticati ovakve inicijative, zaključio je Starčević.
Višegodišnji napori našeg iseljenika da oživi rodni kraj, Grahovljanina Đorđija Kovačevića, sada stanovnika kanadskog Vankuvera, počeli su da daju rezultate. Tokom ljeta zajedničkim radom mještana Grahova i njihovih prijatelja, a uz pomoć planinarskog kluba „Subra” iz Herceg Novog, pročišćeno je i izmarkirano više planinarskih staza u zaleđu Grahova – Bijeloj gori, ali je urađen i korak više, te su staze sada spojene sa onima sa druge strane Orjena, radi povezivanja u zajedničku turističku ponudu destinacija na nikšićkom, kotorskom i hercegnovskom dijelu ove planine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code