Turizam prije 80 godina: Poznate predratne pozorišne dive odmarale u Herceg Novom

Turizam prije 80 godina: Poznate predratne pozorišne dive odmarale u Herceg Novom

5
Podijeli

Da je hercegnovska rivijera oduvijek bila atraktivna destinacija za poznate svjedoči tekst iz perioda prije Drugog svjetskog rata, koji je objavljen u novinama Kraljevine Jugoslavije “Pravda” 6. avgusta 1938. godine.

Riječ je o tadašnjim prvakinjama Beogradskog dramskog pozorišta, Žanki Stokić i Mici Bošnjaković, koje su odmor u periodu između dva rata provele u gradu pod Orjenom. Originalan članak:

“G-đa Žanka Stokić i g-ca Milica Bošnjaković priredile su uspele koncerte na primorju”, objavljujemo u cjelosti:

“U Hercegnovom, na divnoj plaži provode letnje tople dane poznate prvakinje Beogradskog dramskog pozorišta g-đa Žanka Stokić i g-đa Mica Bošnjaković.

Ovaj odmor na morksoj plaži naročito prija g-đi Stokić, čije se zdravlje naglo popravlja. Ona je na plaži dobila u težini sedam kilograma.

Zasluženi odmor provodeći g-đa Stokić i g-ca Bošnjaković priredile su nekoliko veoma uspešnih koncerata u Budvi, Kotoru, Ohridskom jezeru i drugim mestima.

Ove godine o feriju istaknute umetnice obišle su dobar deo Primorja, odakle će osvežene i odmorne vratiti se u Beograd oko 15. avgusta” – glasi tekst “Pravde” iz 1938. godine.

Pozivamo čitaoce Radija Jadran, da ukoliko posjeduju slične isječke iz stare štampe o događajima sa ovih prostora, koji se odnose na razvoj turizma i  kulture da nam ih dostave. Rado ćemo ih objavljivati u posebnoj rubrici.

5 Komentari

 1. I pokojni kralj Aleksandar Karadjordjevic je ljetovao sa porodicom u Herceg-Novome,postoji ona istorijska slika sa Mirkom Komnenovicem u setnji parkom hotela “Boka”.A takodje je poznato ka su mnoge okrunjene glave boravile u Herceg-Novome i Zelenici.
  Tada je Novi bio bolje povezan sa svijetom,kako brodom tako i zeljeznicom.

  13
  1
 2. Jedna od pozorisnih diva odmara i u mom komsiluku…i to godinama..Tanja Boskovic. Jer bas voli Novi, kaze. I njena ljubav prema nasem gradu dodje nekako…predratna.

  13
  1
 3. Konacno lijepe vijesti iz oblasti turizma.

  Nigdje se ne spominje TO HERCEG NOVI donirala 15,000€ za zasad djumbira, 29% vise turista nego lani… Itd…

  Sjajno za ideju!

  Samo tako nastavite, vratite gradu i gradjanima svjest o znacaju turizma u ovom gradu!

  12
  2
 4. Interesantan podatak.Zanka je bila najbolja glumica svog vremena.I izabrala Herceg Novi.Nemojte zaboraviti sto su tada (a i sada) bili Dubrovnik,Opatija,Split…

  20
  2

Ostavite komentar

*

code