Početna Turizam Tvrđava Forte Mare otvara kapije iduće sedmice, a Kanli kula u maju

Tvrđava Forte Mare otvara kapije iduće sedmice, a Kanli kula u maju

0

Od pet najznamenitijih tvrđava Herceg Novog dvije, Forte Mare i Kanli kula, trebalo bi da u narednim godinama budu ne samo bolje posjećene, već i zaštićene. Forte Mare očekuje upis na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine, za što su uslov manje intervencije, a za Kanli kulu predstoji izbor projektanta i izrada projekta sanacije klizišta kako bi bilo zaustavljeno njeno “cijepanje”.

Sa druge strane, u JUK Herceg Festu, kome su kule povjerene na gazdovanje, obavljaju administrativne i druge pripreme, kako bi one i ovog ljeta bile atraktivan dio hercegnovske turističke ponude. Kako nam kažu u ovoj JUK, dijelom su ugovoreni “tradicionalni” programi, dok se za dio još pregovara sa performerima.

Kao i prošle godine, zahvaljujući lijepom vremenu, tvrđava Forte Mare biće otvorena za posjetioce već tokom naredne sedmice. Otvaranje Kanli kule planirano je za početak maja, kazali su Radiju Jadran u Herceg Festu.
Bezbjednost tokom obilaska tvrđava ne bi trebalo da bude problem:

“Na obje kule su postavljeni piktogrami i upozorenja na svim rizičnim mjestima. Pristup TEP ormarima je adekvatno obezbijeđen, a na mjestima gdje postoje rizici od pada, postavljene su zaštitne ograde”, ističu u Herceg Festu.

Ulaznice za kule 1 i 2 eura

Iz HF napominju da se cijena ulaznica za obilazak tvrđava ni ove godine neće mijenjati i biće 2€ za pojedinačne i 1€ za grupne posjete.

Tvrđavu Forte Mare je od 3.aprila do 31.oktobra prošle godine posjetilo nešto preko 25.000 posjetilaca, a Kanli Kulu 35.000 turista.

Ukupan prihod ostvaren prodajom ulaznica na obje lokacije iznosio je 115.425 eura. Tačnije, tvrđava Forte Mare donijela je Herceg festu 47.350 eura, a Kanli Kula 68.075 eura.

Programi počinju “Buđenjem ljeta”

Najviše kulturno zabavnih programa biće ponovo na Kanli kuli, ali ljeto počinje jedinstvenim muziciranjem u svitanje, dočekom najtoplijeg godišnjeg doba, na Forte Mare:

“Koncert “Buđenje ljeta” biće treći put upriličen u svitanje 21. juna, u 4:45 h, ali izvođač još nije određen”, navode u HF-u.
Tradicionalno, početkom avgusta, obje kule biće “poligon” za filmske projekcije 32. Međunarodnog filmskog festivala – Montenegro film festivala.

U okviru prestižnog Guittar Arta, ljubitelji klasične gitare uživaće 18. avgusta u koncertu jednog od “nosilaca” festivala.

“Festival solo pjevanja, Operosa, biće, za razliku od prošlih godina, otvoren na Forte Mare 22. avgusta. Dva dana kasnije biće premijerno izvedena “Karmen” Žorža Bizea, a repriza je planirana noć kasnije. U sklopu 5. jubilarnog Jazz festivala, od 26-28. avgusta, ljubitelji Jazz muzike uživaće u koncertu na Kanli Kuli. Ime izvođača i tačan termin koncerta još nije preciziran”, navode iz HF.

Međutim, kako Radio Jadran saznaje, riječ je o hrvatskom pjanisti, Matiji Dediću, koji je već potvrdio dolazak na Jazz festival.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code