Tvrđava Španjola na listi kulturnih dobara koje treba valorizovati

Tvrđava Španjola na listi kulturnih dobara koje treba valorizovati

1519
5
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_gradovi_hn_objekti_spanjola_vazduhMinistarstvo održivog razvoja i turizma nedavno je potpisalo Ugovor o savjetodavnim uslugama sa kompanijom Paradores de Turismo radi razmjene znanja i iskustava, kao i pronalaženja modela za valorizaciju i revitalizaciju kulturnih dobara kroz turističku ponudu u Crnoj Gori.
U saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, odabrano je osam objekata u našoj zemlji: utvrđenja Žabljak Crnojevića, Besac,  Grmožur, Stari grad Bar, tvrđave Kosmač, Goražda, Španjola i Gradski bedemi – ostaci Onogošta. Za njih će kompanija Paradores sačiniti analizu mogućnosti valorizacije i revitalizacije.
– Resorne institucije u Crnoj Gori očekuje ozbiljan rad na adekvatnoj valorizaciji kulturnih dobara, te su velika očekivanja od ugovora potpisanog sa kompanijom Paradores de turismo, zaključeno je na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa predstavnicima ove kompanije – direktorom Paradores hotela u Granadi i direktorom za razvoj proizvoda Huan Karlos Galvezom, te direktorkom za razvoj kvaliteta kompanije Laurom Arias Kubriom.
Crnogorska kulturna baština predstvlja ogroman potencijal, ali značajan broj objekata, koji spadaju u kulturna dobra od nacionalnog i međunarodnog značaja, nijesu adekvatno valorizovani i stavljeni u funkciju. Stoga je naglašeno da je revitalizacija u funkciji razvoja turizma i sa punim očuvanjem vrijednosti ovih objekata, jedan je od prioriteta Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara.
U  toku ove nedjelje, predstavnici Paradores de Turismo obići će sve lokacije kako bi se prikupio dodatni materijal i izvršila selekcija kulturnih dobara za koja će se izraditi analiza.
Prema izvještaju Svjetskog savjeta za putovanja i turizam 37 posto svih turista usmjerava svoja interesovanja u pravcu kulturnog turizma i tu je zabilježen godišnji rast od 15%. Zato će ove godine u resornom Ministarstvu izraditi studiju koja se odnosi na turizam, sa posebnim dijelom na zaštitu kulturne baštine.
Inače,  “Paradores de Turismo” je osnovana 1928. godine i upravlja sa 94 hotela (6.000 soba) koji se u najvećem broju nalaze u objektima koji su zaštićena kulturna dobra. Hoteli se nalaze u okviru 9 nacionalnih parkova, 9 nacionalnih rezervata i 12 World Heritage gradova (15 dvoraca, 14 manastrira, 12 palata i 6 jedinstvenih istorijskih objekata). Osnovni cili djelovanja kompanije je podizanje nivoa dostupnosti i razvijenosti unutrašnjih zona koje nijesu karakteristične turističke destinacije.

5 Komentari

  1. Za spanjolu nema spasa od kada je dozvoljena gradnja kuca uz same zidine tvrdjave. Uostalom cijeli grad je unakazen divljom gradnjom, gradio je ko je gdje htio kad nema nikakvog plana ni sankcija. Grad treba da je podijeljen u zone, turisticke, komercijalne, stambene a kod nas je sve izmjesano, kuce uz samu obalu, puteve i kulturna dobra, naravno nisu krivi ti sto su gradili kuce, svako zeli da mu je kuca na sto boljoj poziciji, greska je u tome sto nikada nije postojao plan grada gdje se sta gradi.
    0    0

Ostavite komentar

*

code