U Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena nova sistematizacija i tri nova...

U Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena nova sistematizacija i tri nova radna mjesta

22
Podijeli

Pred Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena je proces prelaska u društvo sa ograničenom odgovornošću i određivanje upravljača za budući Park prirode Orjen, kazao je Radiju Jadran v.d. direktor Agencije, Đorđe Vavić.

– U skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, koji je objavljen na sajtu SO Herceg-Novi, kao i na sajtu Agencije, na radno mjesto referent-nadzornik zaposlena su dva izrvršioca. Ne želeći da dodatno opterećujemo budžet platama zaposlenih, izvršioce smo preuzeli iz odgovarajućeg raspoloživog kadra već uposlenih radnika u drugim javnim preduzećima – istakao je Vavić. On nije krio namjeru da u skoroj budućnosti povećaju i broj izvršilaca za referenta-nadzornika, jer im je “prioritet preventiva i zaštita, uz punu podršku i dalje jačanje svih aktivnosti koje je veoma uspješno realizovao dosadašnji direktor Agencije” .

Picerija i restoran

Sistematizacijom radnih mjesta u Agenciji, koju je u oktobru 2015. godine potpisao tadašnji v.d. direktor, Željko Starčević, bila su predviđena samo 3 radna mjesta. Novom od julu ove godine, predviđena su još 3 radna mjesta za referente-nadzornike.
Vavić nije želio da odgovori iz kojih preduzeća su radnici prešli u Agenciju, niti o kome je riječ i je li je bilo kokursa za njihovo zapošljavanje i kada će primiti još jednog referenta-nadzornika.

Inače, izrada Studije zaštite parka prirode Orjen je u završnoj fazi. Prema Vavićevim riječima, eminentni stručnjaci iz Agencije za zaštitu životne sredine predviđaju završetak Studije početkom narednog mjeseca. Ona je temeljni dokument, kojim se na naučnoj osnovi određuju polja zaštite, metode i zone zaštite.

Međutim, tim dokumentom za zaštitu parka prirode Orjen, nijesu predviđene mjere zaštite od požara.

– Protivpožarnu zaštitu obrađuju drugi stručni dokumenti, planovi i elaborati. Skupština Opštine Herceg Novi je usvojila Plan zaštite od požara, koji tretira protivpožarnu zaštitu za cjelokupnu teritoriju Opštine Herceg-Novi – navodi Vavić.

Agencija još sagledava štetu nastalu od ovoljetošnjeg požara na Orjenu, ali ne može samostalno obavitii stručnu procjenu, niti je kompetentna za takav posao, kaže Vavić:

– Agencija predano sprovodi aktivnosti da uz pomoć i saradnju stručnih Službi Opštine, nadležnog Ministarstva i Agencije za zaštitu životne sredine, obezbijedi procjenu nastale štete. Procjenu bi trebalo da uradi stručna Komisija za procjenu šteta u svim zaštićenim područjima u Crnoj Gori.

U požarima je stradao veliki broj stabala endemske vrste bora – munike, koja raste na padinama Orjena. Munika se, međutim, objašnjava Vavić, razmnožava samo prirodnim putem. Vegetativni period je veoma spor i dug. Zato je i dobila posebno mjesto u Studiji zaštite parka prirode Orjen.

22 Komentari

 1. DEPOLITIZACIJA LOKALNE SAMOUPRAVE!!!!
  NEMA NOVIH ZAPOSLJAVANJA!!!!
  CUVAMO BUDZET OD DPS LOPOVA!!!!
  KRIMINALCI!!!!
  SVI U ZATVOR!!!!
  REKOŠE DEMOKRATE I OSTADOŠE ŽIVI… Mislim da je konačno svima jasno…

  21
  2
 2. Moj utisak je da je nas budzet neka vreca iz koje uzima koliko ko hoce i izmislja radna mjesta da bi udomio razne osobe koje bez politike ne bi mogli ni kunete da ciste.Pitam se da li ima neko da rascisti ovu ogavnu situaciju .Ovaj portal ce izgubiti svoju svrhu jer je postalo mucno i ponizavajuce ponasanje o kojem citamo svaki dan.

  32
  4
  • Prijatelju ovakva situacija će biti još dugo. Jedni smjenjuju druge, rotiraju se stranke, udruženja, pojedinci, ali princip je isti. A to je sljedeće: Vlast kao cilj sam po sebi, i odbrana vlasti po svaku cijenu. Pojedinci mijenjau stranke, stranke mijenjaju ideologiju, ali napredak neće zamijeniti propadanje i jad. Politički lideri i prvaci, bez vizije i znanja, a stranke kao lovci na plijen, bez ideologije, mahom u ulozi “zavoda za zapošljavanje”. Zabluda da će neki novi izbori donijeti boljitak, ili će to učiniti jedan pojedinac, je utopija. Praštajte.

   20
 3. Kako je Starcevic sve postizao sam a sad pored njega i jos 3 troje zaposlenih treba jos troje. Masala! koliko puta je Vavic bio na Orjen od kad je direktor?

  38
  3
 4. Ima mladih,sposobnih i odgovornih ljudi koji zive u podnozju Orjena i njima treba dati da rade ove poslove,koliko ce goriva potrositi neko da svaki dan ide gore dolje .Dajte poslove rodjenim Orjencima i brate mladjim ljudima.

  36
  3
 5. Ne cuh kad DPS pred izbore zaposli 100 radnika da se neko buni zato lako je predpostaviti odakle dolaze ovakvi komentari. Tutu Papa.

  24
  28
 6. Opstina je u ovom i proslom mandatu kao samousluga.Partije i pojedinci uzimaju sta kome treba.Bez prinudne uprave ovo se nece popraviti pa bili na drzavnoj vlasti DPS ili Demokrate ili DF ili SNP potpuno je nebitno morace se to uraditi kad tad. Herceg novi sa preko 30000 stanovnika je postao servis za politicke partije i pojedince koji su sve drugo osim onog za sta se predstavljaju. Nisam zelio ovim komentarom da usmjerim kritiku na direktora Vavica jer konce vuku drugi iz pozadine.On moze samo da sacuva platu koju prima ili da ide kuci.

  45
  3
 7. Ako se vrši sporazumno preuzimanje radnika iz jednog preduzeća da bi prešlo u drugo, nije potreban konkurs. To je jedna od efikasnih metoda zapošljavanja gde se konkurs izbjegava. Kako je ovdje riječ o prelasku iz jednog budžetskog korisnika u drugi, štete nema, osim, ako preduzeće koje je sporazumno pustilo svog zaposlenog da pređe u drugo, ne izvrši novo zapošljavanje u narednom periodu za popunu tog istog radnog mjesta. Hvaala na pažnji, javih se posle duuuugo vremena…:)

  28
  6
  • Gospodjo ,iako sebe nazivate Velikim bratom dobro znate da se neciji nepristojni , osioni i na kraju sigurno stetni zahtjevi iz licnih interesa ne mogu tako tumaciti.Steta, da se energija i povjerenje koje je narod dao na izborima ovako bagatelise.

   31
   2
  • Da kada se preuzim radnik iz jednog preduzeća u drugo preduzeće konkurs nije potreban.
   Ali kada radnk-neradnik prelazi iz preduzeća u opštinsku službu konkurs mora biti.

   12
   2
 8. Vavicu sto ne kazete da su po koalicionom dogovoru preuzeti Pajo Pavlovic (DF) i Sasa Kulinovic (SNP). Te price da time se dodatno ne opterećuje budzet, macku o rep. Na njihova prvobitna radna mjesta, bice uposleni (uhlebljeni) novi partijasi. Njima kada prestane (ne)radni angazman u Opstinu, vratice se u ustanove iz kojih su preuzeti. Tada ce u Opstinu ubaciti nove… Matematickom progresijom povecavate broj zaposlenih. Toliko o profesionalizaciji, racionalizaciji i depolitizaciji.

  82
  4
 9. Pa vi stvarno niste normalni! Ajde onih 15 godina, bilo je svega i svačega, svi smo mislili, naučili su lekciju, vidjeli kako treba… a ono još gore no sto je bilo, idemo prema 5 potpredsjednika, 2 menadžera, u svaki organ po 3,4 nova radna mjesta… alooooo nijesmo ni glupi ni coravi! Dosta je! Ili se popravljajte ili ćemo vas mi popraviti za navjek

  49
  7

Ostavite komentar

*

code