U akciji „Petarda“ zaplijenjeno oko 30.000 petardi i 156 vatrometa

U akciji „Petarda“ zaplijenjeno oko 30.000 petardi i 156 vatrometa

1125
6
Podijeli

images_slike_ilustracija_petardaSlužbenici Uprave policije MUP-a su u posljednjih sedam dana, od početka akcije „Petarda“, zaplijenili oko 30.000 komada raznih vrsta petardi i 156 većih vatrometa. U ovom periodu nije registrovan nijedan slučaj povrjeđivanja lica upotrebom ili nestručnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima.
Sektor policije opšte nadležnosti Uprave policije MUP-a je, zajedno sa centrima odjeljenja bezbjednosti, započeo sprovođenje akcije „Petarda“ 16. decembra, koja će trajati do 15. januara. Akcija „Petarda“ usmjerena je na sprječavanje nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstva, što je posebno prisutno u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika. Sprovode je policijski službenici javnog reda i mira uz učešće saobraćajne i kriminalističke policije. Uključeni su i partneri lokalne zajednice – prevashodno predstavnici inspekcijskih službi, komunalne policije, škola, domova zdravlja, NVO, medija i dr.
Cilj ovih i drugih preventivnih aktivnosti je bezbjedno rukovanje ovim sredstvima, odnosno njihova zaplijena iz nelegalnog prometa, budući da takva sredstva nemaju atest, garanciju i uputstvo o upotrebi, a često su lošeg kvaliteta, nepouzdana i neispravna.
Budući da petarde i druga pirotehnička sredstva uglavnom koriste djeca i mlađa populacija, kontrole upotrebe i prometa ovih sredstava se obavljaju i u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrasta.
U toku akcije biće kontrolisana i vozila u saobraćaju, kao i objekti u kojima se mogu skladištiti ili prodavati pirotehnička sredstva.
Službenici Uprave policije MUP-a će stoga nadležnim organima podnositi odgovarajuće prijave – krivične ili prekršajne protiv lica koja budu osumnjičena za kršenje zakonskih propisa iz ove oblasti.
Pirotehnička sredstva koja pripadaju razredu I (pirotehničke igračke) mogu se prodavati tokom cijele godine onim licima koja su starija od 16 godina. Kada je riječ o pirotehničkim sredstvima razreda II (sredstva za male vatromete), njihova prodaja dozvoljena je u određenom periodu u toku godine, i to u intervalu od 20. decembra do 15. januara, a mogu ih kupiti samo lica starija od 18 godina. U tom smislu, Zakonom o eksplozivnim materijama propisane su novčane kazne za građane i pravna lica koja van propisanog perioda prodaju ili upotrebljavaju petarde i druga pirotehnička sredstva koja podliježu vremenskim ograničenjima. Utvrđene novčane kazne kreću se od 1.500 do 16.000 eura za pravna, odnosno od 200 do 550 eura za fizička lica.
Iz Uprave policije upućuju apel građanima, prvenstveno roditeljima, da poštuju propise koji se odnose na bezbjedno rukovanje pirotehničkim sredstvima, kako bismo zaštitili djecu od povreda, opekotina, oštećenja sluha i drugih posljedica koje nestručno rukovanje ovim sredstvima može da izazove.

6 Komentari

 1. Pitanje – ni ja ne znam kakva je kazna za avetinje koje bacaju eksplozivne naprave kada slave njihovu slavu. Prosto mi je nejasno da se tako nesto dogadja u 21. vijek. Svake godine ista stvar, a prosle godine, slobodno mogu reci da to rade namjerno posto sam ateista, bacali su ‘topovski udar’ u blizini mog stana, dva dana sam imao bol u ušima, culo sluha mi je osteceno. Dakle, osnovno ljudsko pravo mi je naruseno samo iz razloga jer nikog nije briga i zato sto je monstrumima dozvoljeno da rade sto im padne na um. Nadite na na internetu, ako uopste ovi nepismeni koji to rade znaju sto je Google, koliku jacinu u decibalima proizvodi topovski udar, a kolika jacina zvuka ostecuje culo sluha.
  0  0
 2. Nemaju pametnije posla nego hvatati ljude sto prodaju pirotehniku,
  opljackali su im celu drzavu, ne radi ni jedna fabrika, narod nema hleba da jede…
  Kada uhvate coveka sto je odgovoran za ovo ruglo od drzave onda ce imati postovanje od ljudi..
  0  0

Ostavite komentar

*

code