U AVGUSTU POSTAVLJANJE STATUE I SPOMEN PLOČE SV. LEOPOLDU MANDIĆU U NJEGOVOM...

U AVGUSTU POSTAVLJANJE STATUE I SPOMEN PLOČE SV. LEOPOLDU MANDIĆU U NJEGOVOM RODNOM GRADU

748
0
Podijeli

IlustracijaPoslije tačno deset godina otkako je pokrenuta inicijativa u Herceg Novom, do 15. avgusta na rodnu kuću Sv. Leopolda Mandića na Škveru biće postavljena spomen ploča.

Istovremeno na obližnji plato, kod bivše Željezničke stanice trebalo bi da bude postvaljena i njegova statua, u prirodnoj veličini. Ovo je, kako saznaje Radio Jadran, dogovoreno na sastanku radne grupe, koju čine predsjednik opštine Nikola Gojković, arh. Boris Ilijanić, turistički radnik Ilija Sladović, arh. Snežana Dulović i konzervator Goran Skrobanović.
– Ova inicijativa krenula je sa IO TO, gdje je ocjenjeno da bi spomen ploča i stautua Sv Leopolda značilo dosta i za promiociju grada, kao i razvoj vjerskog turizma – kaže za Rdaio Jadran arh. Boris Ilijanić. On objašnjava da su razmatrane tri opcije za mjesto za spomenik, a da će se sve naći u Predlogu programa postavljanja spomen obilježja za 2015. godinu uskoro na Skupštini. U međuvremenu je komisija ostvarila kontakt sa profesionalcima za izradu statue:
– To je dobra inicijativa, odraz civilizacijske tekovine ovog grada gdje je rođen Sv. Leopold. Osim toga, sve je odlična mogućnost za razvoj vjerskog turizma, koji traje cijele godine, a ne samo ljeti, što može i da produži sezonu u Novom – priča nam Ilijanić.
Konzervator Skrobanović, koji koordinira sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti oko postavljanja statue Sv. Leopolda u prirodnoj veličini, potvrdio nam je da je sve usaglašeno i definisano. Ostaje samo da se izabre ko će bistu uraditi, od kojeg materijala, kao i koliko će sve koštati. Goran Skrobanović je, inače, Novljanin koji je i 2005. godine i pokrenuo u lokalnoj Skupštini inicijativu da se postavi spomen ploča Sv. Leopoldu. Za to do prije dvije godine nije bilo ni konsenzusa niti volje u lokalnoj vlasti.
Prema riječima Skrobanovića stvari se mijenjaju i bilo je u radnoj grupi razmišljanja da se postavi bista Sv. Leopoldu kod tvrđave Forte Mare.
– Većina predloga je bila, a i naša je želja da bistu uradi Novljanin, možda Nikša Kosić, ali tek će se to utvrditi, kao i materijal od koga će ona biti napravljena. Moguće je da bude izlivena u bronzi, ali najvjerovatnije da će biti od nevesinjskog pijeska od čega je urađena i Gospa u Međugorju, kao i neki drugi spomenici u posljednje vrijeme.
U tom slučaju, sve bi sa postamentom moglo da košta oko 15.000.
Ukoliko se bude bista izlijevala, to bi onda bilo sigurno duplo više – pojašnjava Skrobanović.
Na postamentu će, kako je za sada planirano, pisati na našem i italijanskom jeziku: “Sveti otac Leopold hercegnovski”.
Biće konačno postavljena i spomen ploča na njegovoj kući u kojoj je sada više vlasnika. Traženje njihove dozvole za postavljanje spomen ploče na fasadi vjerovatno je izlišno, jer time ništa neće biti narušeno, a sama kuća dobija na kulturološkom značaju, smatra Skrobanović.
Za postavljanje biste Sv. Leopoldu članovi radne grupe tražili su mišljenje Ministarstva kulture i Direkcije za postavljenje spomenika. Dobili su „zeleno svjetlo” i sve će biti završeno po ubrzanom postupku.
– Sada postoji i volja, a koliko znam i novac, tako da više nema prepreka da se Herceg Novi na ovaj način dokaže kao grad svijeta i grad koji poštuje sve vjere. Sve se radi u dogovoru i sa katoličkom crkvom, a na dan postavljanja statue i spomen ploče, trebalo bi da stignu i gosti iz Padove, kojima će poziv uručiti predsjednik opštine, Nikola Gojković – kazao je Skrobanović.

Picerija i restoran

ODLUKA DONIJETA, ALI NE I ISPOŠTOVANA

Skupština opštine Herceg Novi na sjednici održanoj 20. septembra 2013. godine, donijela je program podizanja Spomen-obilježja na teritoriji Opštine Herceg Novi u 2013. godini, koji je predviđao podizanje spomen-obilježja kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću,
spomenik popu Savu Nakićenoviću i spomen-ploču svecu Leopoldu Bogdanu Mandiću.
Na ovaj Predlog Programa Ministarstvo kulture Crne Gore dalo je saglasnost 3. septembra iste godine.
Pri zvaničnoj posjeti u martu 2014. godine predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića Vatikanu, gdje se sastao sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom, spomenut je i Sv. Leopold Mandić.
“Iz Crne Gore je i jedan veliki i vrijedan svetac – Leopold Mandić, koji je promovisao dobre veze pravoslavlja i katoličanstva, odnosno bio veliki ekumenista i život posvetio pomoći slabim i siromašnim. Leopold Mandić je svetac koji se u Vatikanu veoma poštuje i čije se porijeklo iz Crne Gore veoma uvažava”, kazao je predsjednik Vujanović.

LEOPOLD BOGDAN MANDIĆ, SVETAC IZ HERCEG NOVOG-GRAĐANIN SVIJETA

U maju ove godine bilo je 149 godina od rođenja Hercegnovljanina, svetog Leopolda Mandića, čiji grob u franjevačkoj crkvi u Padovi, danas poznatoj kao svetilište svetog Leopolda, posjeti nekoliko miliona hodočasnika godišnje. Na njegovom grobu u Padovi piše: ,,Leopold Bogdan Mandić, svetac iz Herceg Novog koji je osvojio svijet”.
Ovaj katolički svetac koji se zalagao za ekumenizam, rođen je 12. maja 1866. godine u Herceg Novom kao Bogdan Mandić. Nakon završenog studija zaređen je za sveštenika 1890. godine. Kao mlad sveštenik službovao je Trstu i Padovi u Italiji gdje je preko 40 godina bio ispovjednik u kapucinskom samostanu u tom gradu.
Mnogi su dolazili u njegovu isposnički skromnu ispovijedaonicu da mu povjere svoju muku i nađu spas za životne nedaće i tjeskobu duše. Blaženim ga je proglasio 1976. g. papa Pavle VI, a svetim 1983. papa Jovan Pavle II.
Zabilježeno je i da je u najkraćem periodu proglašen za sveca. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Vlada Italije je naredila da svi državljani Austrougarske koji žive u pograničnom dijelu Italije prihvate italijansko državljanstvo. Sv. Leopold je to odbio uz obrazložernje: “Kao i moji preci Bokelji, ja ću ostati građanin svijeta”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code