U BEČU POTPISAN SPORAZUM O GRANICI IZMEĐU CRNE GORE I BIH

U BEČU POTPISAN SPORAZUM O GRANICI IZMEĐU CRNE GORE I BIH

157
0
Podijeli

Foto: AnadolijaMinistar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potpisali su u Beču Sporazum o granici između BiH i Crne Gore.

Tom svečanom činu potpisavanja prisustvovali su austrijski predsjednik Hajnc Fišer, koji je bio i domaćin susreta u Beču kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Na ceremoniji su bili ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.
“Podatak da su ovom događaju prisustvovali predsjednici dvije zemlje, BiH i Crne Gore, jasan je pokazatalj i svjedočanstvo o koliko se važnom koraku radi. Njegov značaj je i u tome što je postignut važan sporazum u okviru pregovora i mirnim putem, što daje posebnu značajnost”, istakao je austrijski predsjednik Fišer.
On je naglasio da očekuje da Beč kao domaćin Konferencije o Zapadnom Balkanu, koja se održava sjutra, ima velika očekivanja i potkrijepio je to činjenicom da će u okviru tog procesa prisustvovati visoki predstavnici EU, kao što su Njemačka i Austrija.
Fišer je pozvao parlamente BiH i Crne Gore da što prije ratifikuju Sporazum o granicama dvije zemlje te i da na taj način cjelokupnom prostoru Balkana prenesu poruku da se mirnim putem i pregovorima može doći do rješenja.
On je istakao da će to biti pokazatalj da Zapadni Balkan odlučujuće napreduje u evropskim integracijama.
Predsjednik Crne Gore Vujanović je rekao da postoji mnogo razloga za zadovoljstvo što je danas potpisan Sporazum o granicama između dvije zemlje, a jedan od njih je što je to prvi sporazum o tom pitanju među zemljama bivše Jugoslavije.
“Razgovori i dogovori oko sporazuma su bili komplikovani i rizični, kao što je sve na Balkanu. Proces dezintegracije bivše Jugoslavije, što je za posljedicu imalo brojne žrtve i materijalna razaranja, se upravo i vodio zbog granica. Mi smo pokazali dobru volju i prijateljstvo i da je u sklopu dogovora moguće doći do rješenja kakao bi se afirmisala saradnja u dvije oblasti”, rekao je Vujanović.
Istakao je da je drugi važan razlog današnjeg potpisivanja Sporazuma što se on dešava u susret Bečkoj konferenciji koja treba da da impuls Zapadnom Balkanu da u narednom periodu radi mnogo više na procesima integracije, a prvenstveno u oblasti infrastrukture i energije te pozvao Evropsku uniju i kompanije iz EU da se snažnije angažuju na implementaciji tih projekata.
“Realizacija potpisivanja sporazuma u Austriji uz pokroviteljstvo predsjednika Fišera pokazuje zajedničku inicijativu da se u okviru Bečkog samita nastavi s pozitivnim koracima dogovorenim u okviru procesa Brdo-Brijoni. Fišer je jasno pokazao da je prijatelj BiH i Crne Gore”, naglasio je Vujanović.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je rekao da Sporazum ima višestruku simboliku te da se ovim šalje posebna poruka iz BiH njenim susjedima, Hrvatskoj i Srbiji, da je ovo najbolji primjer kako rješavati otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.
“Našim snagama, prije svega, smo otklonili sve nesporazume koje smo imali i uz krajnje prijateljski odnos došli do konačnog rješenja. Brzi proces ratifikacije sporazuma trebalo bi da osnaži i ohrabri razgovore s Hrvatskom i Srbijom oko granica s BiH. Puno toga se očekuje u narednom periodu u smislu jačanja saradnje kako u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture tako i na ostalim otvorenim pitanjima na prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je Čović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code