U BLIZINI UVALE TRSTENO RONIOCI IZ BIJELE SA DNA MORA IZVADILI 6...

U BLIZINI UVALE TRSTENO RONIOCI IZ BIJELE SA DNA MORA IZVADILI 6 NEEKSPLODIRANIH PROJEKTILA

239
0
Podijeli

Ronioci Regionalnog centra iz Bijele (RCUD) u trodnevnom protivminskom pretraživanju morskog dna lokacije Platamuni, u blizini uvale Trsteno, pronašli su šest eksplozivnih sredstava, zaostala nakon vojnih vježbi ili Drugog svjetskog rata.

Pregledan je širi pojas oko mjesta na kojem je osoba koja se bavila podvodnim ribolovom ugledala dva zaostala raketna projektila i prema njegovom iskazu i dvije avio bombe. Međutim, ispostavilo se da su dva predmeta koji su na morskom dnu podvodnom ribolovcu izgledali kao dvije avio bombe, bile dvije plinske boce. Detaljnim pregledom šireg područja navedene lokacije, ronioci su, pred dva raketna projektila, pronašli još četiri neeksplodirana projektila, koja su u skladu sa standardnim procedurama uklonili sa morskog dna i koja će preuzetu sjutra službenici MUP-a.
Ovom širokom akcijom je širi podvodni pojas ove lokacije učinjen bezbjednim. U akciji ronilaca, po zahtjevu Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je RCUD-u upućen u petak 16. oktobra, učestvovao je kompletan tim podvodnih deminera. Prema iskazu rukovodilaca ronilačkih timova ova akcija se nije smjela odlagati zbog mogućih loših vremenskih uslova na moru, pa su zbog toga odlučili da odmah u ponedjeljak izvrše pripremu ronilačke opreme i tehnike za protivminsku detekciju. U utorak u 11 časova je počela protivminska akcija u skladu sa standardnim procedurama u pogledu zaštite građana i bezbjedne plovidbe u tom pojasu. Istovremeno o tome RCUD je obavijestio Direktorat MUP-a i Upravu Pomorske sigurnost Bar.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code