U BOKI 318 VISOKOŠKOLACA POČELO SA RADOM

U BOKI 318 VISOKOŠKOLACA POČELO SA RADOM

0
Podijeli

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem zvanično je otpočeo danas, pa je tako na nivou Crne Gore sa radom danas počelo 3.485 nezaposlenih visokoškolaca.

Za njihovu devetomjesečnu obuku, u okviru trećeg kruga osposobljavanja, država je obezbijedila 8,5 miliona eura.
Kad je riječ o Boki Kotorskoj, broj uposlenih visokoškolaca je otprilike na istom nivou kao i prošle godine, kazao nam je direktor hercegnovskog Biroa rada, Stevo Lazarević. Ove godine uključeno je 318 visokoškolaca, troje više u odnosu na prošlu godinu, koji će do 15. oktobra ove godine obavljati praksu u trajanju od 9 mjeseci, koja se računa kao 9 mjeseci radnog iskustva.
“Od 318 visokoškolaca na nivou Boke, u Herceg Novom je angažovano 137, Kotoru 119 i Tivtu 62. Najveći broj biće angažovan u oblasti obrazovanja, zdravstva i turističkom sektoru. Dominiraju profili ekonomista, menadžera u finansijskom poslovanju, pomorstvu, diplomirani turizmolozi, fizioterapeuti i profesori raznih profila” – kaže Lazarević.
Lazarević je napomenuo da će sa obukom nešto kasnije početi oni koji su izabrali insitutcije obrazovnih profila kao što su škole i vrtići.

Picerija i restoran

“Sigurno je da će mladi visokoškolci donijeti novu energiju i kreativnost što će svakako biti podrška poslodavcima, a očekujemo da poslodavci, naročito iz realnog sektora, obezbijede uslove da se obavi kvalitetna praksa”.
Visokoškolci će tokom predstojećih devet mjeseci primati mjesečnu naknadu u visini od 50% prosječne neto zarade, odnosno 250 eura mjesečno.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code