U BOKI UKORO ISTRAŽIVAČKI BROD ZA RIBARSTVO

U BOKI UKORO ISTRAŽIVAČKI BROD ZA RIBARSTVO

0
Podijeli

joksimovicInstitut za biologiju mora preko projekta “Održivo upravljanje morskim ribarstvom“ uskoro će dobiti novi istraživački brod, kojim će se, prije svega, obavljati analiza vode za potrebe marikulture. Brod bi 15. juna već trebalo da bude ispred Instituta, kaže za Portal Analitika direktor ove institucije Aleksandar Joksimović.

Brod je donacija Evroske unije, a u okviru projekta podrške morskom ribarstvu, Institut u Kotoru dobiće i novu laboratoriju za mlade saradnike, koji će raditi na razvoju morskog ribarstva, kao i kompjutere i softver, te rekonstruisanu salu za konferencije.

Picerija i restoran

Direktor Instituta naglašava da je izgradnja istraživačkog plovila pri kraju i da je predviđeno da se njime obavlja monitoring mora za potrebe mari kulture.

 

– Prema programu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u Institutu radimo monitoring na 10 uzgajališta školjki i uzgajalištu riba u Stolivu. Monitoring se obavlja  mjesečno, a tokom ljeta analiza vode petnaestodnevo. Istraživanja su pokazala da je kvalitet vode dobar za kvalitetan uzgoj školjki i riba – objašnjava Joksimović i dodaje da je donacija EU značajna i da će doprinijeti kvalitetnijem radu u oblasti razvoja morskog ribarstva.

Joksimović podsjeća da je morsko ribarstvo jedno od poglavlja u budućim pregovorima sa EU i da se uz rekonstrukciju Instituta oprema nacionalna referentna laboratorija za monitoring kvaliteta vode za potrebe mari kulture. Taj novac je preko Ministarstva poljoprivrede, odnosno Midas projekta, dobijen kreditom Svjetske banke.

– Na taj način ćemo imati ojačan Institut i opremljen za sve aktivnosti koje od nas očekuje Unija i koje treba da primjenimo u Crnoj Gori – naglašava Joksimović.

Foto: Portal Analitika

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code