U BRODOGRADILIŠTU TRAJE PROTEST-STEČAJCIMA PODRŠKU DALA LOKALNA UPRAVA

U BRODOGRADILIŠTU TRAJE PROTEST-STEČAJCIMA PODRŠKU DALA LOKALNA UPRAVA

94
0
Podijeli

Bivši radnici Jadranskog brodogradilišta i danas su se, kako su najavili, okupili u znak protesta zbog uvođenja stečaja ispred kapije firme.

Sa njima su razgovarali predsjednik Opštine Nikola Gojković, potrpredsjednica opštine Tamara Vujović i sekretar za finansije, Radovan Božović. Oni su iskazali razumjevanje i obećali podršku lokalne samouprave. Najavili su sazivanje vanredne sjednice Skupštine iduće sedmice, kao i angažovanje pravnika koji će se pozabaviti njihovim pravima i potraživanjima, kao i pružiti pomoć u pripremi sjutrašnjeg sastanka u Ministarstvu finansija.
Radnici će se svakodnevno okupljati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, kategoričan je i danas bivši član Sindikata Brodogradilišta, Mladen Krivokapić:
– Predstavnici opštine su ponudili pomoć, najavili sazivanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta u utorak, na kojoj će prisustvovati i naš predstavnik. Iznijećemo problem sa kojim smo se suočili. Mi samo želimo da se čuje za naš status nakon uvođenja stečaja. Borićemo se i dalje za naša prava i zahtjeve preko naših organa, Vlade i resornih ministarstava, kazao je Krivokapić Radiju Jadran.
On je podsjetio i da su radnici obavili razgovor i sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem koji ih je upoznao sa njihovim pravima, koja, kako kaže, nemaju.
– Ispada da prava nemamo. Na Birou smo od juče svi, a šta će biti dalje – ne znamo, dok se ne kompletira sva ta neophodna papirologija iz Brodogradilišta. Uglavnom, krucijalan nam je sastanak sjutra u Ministartsvu finansija, kazao je Krivokapić.
Poreska uprava najviše potražuje od Brodogradilišta, oko 6 miliona eura za neplaćene poreze i doprinose državi za tadašnjih 400 radnika i na njihov zahtjev je i uveden stečaj.
Sporazumni raskid radnog odnosa i otpremnine dobilo je u ponedjeljak 126 radnika koji su se ranije prijavili za odlazak. Prošle i pretprošle godine sporazumni raskid je potpisalo još po toliko radnika i svi su isplaćeni. Ostalo je još 194 radnika koji su juče dobili rješenja o otkazu. Pored njih tu je i 70 radnika koji imaju više od 30 godina radnog staža koji po novom Zakonu o stečaju stiču pravo na penziju.
Bijelski stečajci puno očekuju od sjutrašnjeg sastanka u Podgorici, u Ministarstvu finansija. Iznijeće zahtjeve: povezivanje radnog staža za 5 i po godina, ali po ostvarenim zaradama, isplatu plate za pola marta, april, maj i jun, ne po stečajnim nego zarađenim uslovima, isplatu zaostale zimnice, stanarina, kao i sredstava iz stambenog fonda u koji je menadžment bio dužan da uplaćujuje 2 odsto od bruto zarada godišnje. Od ishoda tog sastanka zavisi hoće li radikalizovati proteste.
U međuvremenu pozvali su i 5.500 manjinskih akcionara, koji raspolažu sa 37 % imovine, da im se pridruže.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code